TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 23.6.2015.

Gabriela Ključe je, kako kaže, pravi primjer Vage u horoskopu. Sasvim svoja, energična, emotivna, empatična, alturistična, kreativna, šarmantna, snažna i beskrajno pravedna.

Pred svoj 40-ti rođendan si je odlučila 'pokloniti' početak realizacije projekta o kojem već par godina razmišlja. Tako je prije par dana svijetu predstavila svoj gastro blog jednostavnog naziva 'Kod Gabriele'.

kod gabriele 02

Predstavljanje bloga je bila sjajna prilika da s Gabrielom razgovaramo o gastro sceni, o novitetima kakve nam priprema, a nismo mogli odoljeti da ne saznamo i koji bi recept spremila za druženje s MODAMO.ekipom.

Draga Gabriela, ovaj put spremaš nešto novo u svojoj kuhinji, no nešto novo se odnosi na bh.blogersku scenu. Naime, postala si ponosna vlasnica prvog aktivnog bh. bloga o hrani. Čestitke od našeg tima! Ti nam sada reci kako si došla na ideju i što te motiviralo na ovaj korak?

Istina, pokrenula sam svoj blog koji će se graditi kroz gastronomiju, hranu, recepte i kulinarske savjete. Ideja je tinjala još za vrijeme mog boravka u Nizozemskoj zadnjih par godina dvoumeći se pisati iz inozemstva i djelovati na europskoj food blogger sceni ili započeti nešto u Bosni i Hercegovini koja oskudijeva ovakvim poduhvatima, naravno da je prevagnulo ovo posljednje.

kod gabriele 01

No blog nije jedina novost koju nam spremaš za ovu godinu, zar ne? Ubrzo ćemo moći ono što vidimo na blogu isprobati u tvom bistrou, zar ne?

Da, blog se uklopio u našu obiteljsku prvobitnu ideju, a to je otvorenje simpatičnog i šarmantnog Bistroa u Sarajevu. Blog je i uvertira i završni čin našeg skromnog gastro projekta.

kod gabriele hrana 04

Tvoji recepti nikada nemaju stotine sastojaka, a primjećujemo da si ljubitelj jednostavne prezentacije. Hoćemo li u takvom sadržaju uživati i na blogu?

U Bistrou Kod Gabriele moći ćete uživati u odličnoj kavici, ukusnom komadu torte po kojima sam već prepoznatljiva u Sarajevu, biti će tu i tostirane bogate bruschette od sezonskog povrća, palete sireva, morske salate i tradicionalni namazi, a sve to uz čašu dobrog crvenog, bijelog ili pjenušavog vina, hercegovačke rakije i uz glazbu ugodnoj uhu.

Sve pripremamo sami, suprug Ranko i ja po starim recepturama koje smo skupljali godinama, sjecka se, kuša se, dodaje, oduzima, smišlja dugo u noć i sutra servira. Skromna konceptualna food priča, ništa pretenciozna, sasvim jednostavna.

kod gabriele hrana 03

Naravno da ne možemo odoljeti, a da te ne pitamo koji je tvoj najdraži Gabriele recept?

Moj najdraži recept...hm (smijeh), teško se odlučiti...  Loto stiže iz kategorije predjela – Salata od mladog špinata, blago obarenog graška, mladog luka, par  grama crvene leće, srednje mlad sir i koja jagoda. Od začina: maslinovo ulje, rendani limun, sok od limuna i cvijet soli.

A što bi recimo pripremila našem MODAMO timu da te posjetimo?

Za MODAMO.tim u pričuvi imam tortu od maka s prženim lješnjacima i ganache kremom.

Onda nam ne preostaje ništa drugo, nego da kupimo vino i krenemo na delicije, a ne sumnjamo da će i naši čitatelji poželjeti isto. Do tada, što bi bila namirnica sezone od koje nam preporučuješ da si spremimo za naredni ručak?

Namirnice mjeseca! Da ne kažem sezone - jagoda, malina, borovnica, paradajz, grašak, patlidžan. Ajme, kako se ukusni složenci za nepce mogu napraviti. :)

kod gabriele hrana 02

 

Foto: Blog kod Gabriele, Vanja Lisac

***
Foto: Blog kod Gabriele, Vanja Lisac
Tekst: BONJOUR.ba


Bonjour

Miris po kojem je svi pamte: Erna Saljević nam otkriva njene tajne stila

TEKST: Bonjour.ba

Miris po kojem je svi pamte: Erna Saljević nam otkriva njene tajne stila Miris po kojem je svi pamte: Erna Saljević nam otkriva njene tajne stila

U razgovorima o stilu često tražimo velike odgovore, a oni se najčešće kriju u sitnicama. U navikama koje ponavljamo, u komadima kojima se uvijek vraćamo, u detaljima koji čine da se osjećamo sigurno u vlastitoj koži, a ponekad i onaj prepoznatljiv miris Violeta linije koji ostaje na odjeći i prati vas kroz dan… Ako ste se ikada zapitali kako izgleda stil koji traje, bez obzira na trendove, ovo je priča za vas.

Koliko puta ste se zapitali šta zapravo čini nečiji stil prepoznatljivim? 

Upravo s tim pitanjem sjeli smo s Ernom Saljević i, kroz razgovor s Eminom Smakom, glavnom urednicom Bonjour.ba, otvorili teme o modi na način koji je istovremeno ličan, iskren i oslobođen pritiska savršenstva.


violeta_detrdzent_bih_erna_saljevic_bonjour_ba_2-1

Erna Saljević, osnivačica Atelje71 i brenda Anre sa  Eminom Smakom, glavnom urednicom portala Bonjour.ba


Ernin stil već odavno prepoznajemo po jasnoći i dosljednosti. Privlače je struktura, čiste linije i komadi s karakterom, ali uvijek u mjeri koja djeluje promišljeno, nikada nametljivo. Upravo zato smo s Ernom razgovarali o važnosti kvalitetnih materijala, o odjeći koja se nosi dugo i o stilu koji ne traži dodatno objašnjenje.

Iako često govori o less is more filozofiji, Erna priznaje da u njoj uvijek postoje dvije strane. Jedna koja želi pojednostaviti, smanjiti i stati. I druga koja se i dalje voli igrati. Pravila poznaje, ali ih svjesno krši, ponekad umjesto da skine jedan detalj, doda još jedan. Jer stil, po njoj, ne mora uvijek biti savršeno odmjeren, važno je da je zabavan i iskren.


violeta_detrdzent_bih_erna_saljevic_bonjour_ba_4-1

Posebna pažnja posvećena je i odjeći koju nosimo svaki dan, onoj koja mora izdržati tempo života, ali i zadržati svoj izgled. Nije slučajno što su u fokusu tekući deterdženti Violeta, čija je Erna ambasadorica. 

Jutarnje biranje outfita kod Erne ne počinje pitanjem šta je moderno, nego kako se osjeća. Emocija vodi glavnu riječ. Ako joj treba doza snage i samopouzdanja, posegnut će za čipkom, kožom i jasnim siluetama. 

U danima kada želi mekoću i mir, bira vunene džempere, tople teksture i suptilne detalje poput bisera. Dobar outfit, kaže, često je presudan za dobar dan, jer kada se osjećamo dobro u onome što nosimo, sve ostalo nekako lakše sjedne na svoje mjesto.

Upravo zato bira rješenja koja pomažu da odjeća zadrži svoj izgled, teksturu i osjećaj “novog”.


violeta_detrdzent_bih_erna_saljevic_bonjour_ba_3-1
violeta_detrdzent_bih_erna_saljevic_bonjour_ba_6

Kada je riječ o njezi odjeće, Erna ne krije da je posebno pažljiva prema materijalima koje nosi. Vuna, svila i osjetljive tkanine zahtijevaju poseban tretman, a upravo tu joj je važno da deterdžent očuva strukturu i trajnost komada koje planira nositi godinama. Odjeća koju voli nije sezonska ni prolazna, ona je dugoročna.

Za svakodnevnu odjeću u boji, tu je Violeta Intense Color, deterdžent koji čuva intenzitet boja i omogućava pranje bez dodatnog sortiranja, što je mali, ali važan luksuz u užurbanom ritmu. Ljubiteljima tamnih i crnih komada blizak je Violeta Intense Black, koji sprječava izbljeđivanje i pojavu sivih tonova, detalj koji čini razliku kada vam je crna boja dio identiteta. 

A za osjetljive tkanine i komade koji traže posebnu pažnju, Blushing Bloom njeguje vlakna, obnavlja ih i ostavlja suptilan cvjetni miris koji se zadržava.


violeta_detrdzent_bih_erna_saljevic_bonjour_ba_4

Erna vjeruje da način na koji slažemo odjeću vrlo često prati i stanje u kojem se nalazimo iznutra. Kada smo mirni i posloženi, i ormar izgleda gotovo salonski. A u onim drugim fazama, kaže, dolazi red na decluttering, najčešće pred kraj godine. Manje stvari, više jasnoće. Filozofija koju danas sve češće čujemo, ali rijetko ko je zaista živi.


violeta_detrdzent_bih_erna_saljevic_bonjour_ba_2

Važan dio ove priče je i održivost. Proces proizvodnje Violeta ambalaže temelji se na kružnom principu, gdje se nusprodukti ne bacaju, već ponovo koriste, stvarajući sistem sa 0% otpada. To je onaj tihi aspekt stila o kojem se rijetko govori, ali sve više podrazumijeva.

Anti-age formulacija deterdženata, obogaćena proteinima celulaze, dodatno brine o tkaninama, zaglađuje ih i produžava njihov vijek trajanja, jer stil, kako se ovdje jasno vidi, počinje od brige.


violeta_detrdzent_bih_erna_saljevic_bonjour_ba_9

Na kraju razgovora, Erna se vraća onome što smatra ključnim. Za savršen dnevni look bira ono što joj je najbliže: bijelu majicu s ‘’dobro jutro, mila'' porukom, dobar jeans i jedan evergreen komad koji s jednakom lakoćom vidi danas, za pet ili za dvadeset pet godina. U njenom slučaju: kožni sako. Jednostavno, lično i dugoročno.

Jer pravi stil, kako Erna pokazuje, ne traži objašnjenje. On se osjeti.

Poruka je jasna: nosite ono što volite, brinite o stvarima koje birate i dozvolite sebi da stil bude produžetak vaše ličnosti, a ne trendovska obaveza.


violeta_detrdzent_bih_erna_saljevic_bonjour_ba_5
violeta_detrdzent_bih_erna_saljevic_bonjour_ba_a1

 

Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa brendom Violeta

Bonjour.ba produkcija:  
Voditeljica projekta: Emina Smaka  
Autorica članka: Ada Ćeremida  
Foto i video: Marko Jovančić  


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!