TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 23.6.2015.

Gabriela Ključe je, kako kaže, pravi primjer Vage u horoskopu. Sasvim svoja, energična, emotivna, empatična, alturistična, kreativna, šarmantna, snažna i beskrajno pravedna.

Pred svoj 40-ti rođendan si je odlučila 'pokloniti' početak realizacije projekta o kojem već par godina razmišlja. Tako je prije par dana svijetu predstavila svoj gastro blog jednostavnog naziva 'Kod Gabriele'.

kod gabriele 02

Predstavljanje bloga je bila sjajna prilika da s Gabrielom razgovaramo o gastro sceni, o novitetima kakve nam priprema, a nismo mogli odoljeti da ne saznamo i koji bi recept spremila za druženje s MODAMO.ekipom.

Draga Gabriela, ovaj put spremaš nešto novo u svojoj kuhinji, no nešto novo se odnosi na bh.blogersku scenu. Naime, postala si ponosna vlasnica prvog aktivnog bh. bloga o hrani. Čestitke od našeg tima! Ti nam sada reci kako si došla na ideju i što te motiviralo na ovaj korak?

Istina, pokrenula sam svoj blog koji će se graditi kroz gastronomiju, hranu, recepte i kulinarske savjete. Ideja je tinjala još za vrijeme mog boravka u Nizozemskoj zadnjih par godina dvoumeći se pisati iz inozemstva i djelovati na europskoj food blogger sceni ili započeti nešto u Bosni i Hercegovini koja oskudijeva ovakvim poduhvatima, naravno da je prevagnulo ovo posljednje.

kod gabriele 01

No blog nije jedina novost koju nam spremaš za ovu godinu, zar ne? Ubrzo ćemo moći ono što vidimo na blogu isprobati u tvom bistrou, zar ne?

Da, blog se uklopio u našu obiteljsku prvobitnu ideju, a to je otvorenje simpatičnog i šarmantnog Bistroa u Sarajevu. Blog je i uvertira i završni čin našeg skromnog gastro projekta.

kod gabriele hrana 04

Tvoji recepti nikada nemaju stotine sastojaka, a primjećujemo da si ljubitelj jednostavne prezentacije. Hoćemo li u takvom sadržaju uživati i na blogu?

U Bistrou Kod Gabriele moći ćete uživati u odličnoj kavici, ukusnom komadu torte po kojima sam već prepoznatljiva u Sarajevu, biti će tu i tostirane bogate bruschette od sezonskog povrća, palete sireva, morske salate i tradicionalni namazi, a sve to uz čašu dobrog crvenog, bijelog ili pjenušavog vina, hercegovačke rakije i uz glazbu ugodnoj uhu.

Sve pripremamo sami, suprug Ranko i ja po starim recepturama koje smo skupljali godinama, sjecka se, kuša se, dodaje, oduzima, smišlja dugo u noć i sutra servira. Skromna konceptualna food priča, ništa pretenciozna, sasvim jednostavna.

kod gabriele hrana 03

Naravno da ne možemo odoljeti, a da te ne pitamo koji je tvoj najdraži Gabriele recept?

Moj najdraži recept...hm (smijeh), teško se odlučiti...  Loto stiže iz kategorije predjela – Salata od mladog špinata, blago obarenog graška, mladog luka, par  grama crvene leće, srednje mlad sir i koja jagoda. Od začina: maslinovo ulje, rendani limun, sok od limuna i cvijet soli.

A što bi recimo pripremila našem MODAMO timu da te posjetimo?

Za MODAMO.tim u pričuvi imam tortu od maka s prženim lješnjacima i ganache kremom.

Onda nam ne preostaje ništa drugo, nego da kupimo vino i krenemo na delicije, a ne sumnjamo da će i naši čitatelji poželjeti isto. Do tada, što bi bila namirnica sezone od koje nam preporučuješ da si spremimo za naredni ručak?

Namirnice mjeseca! Da ne kažem sezone - jagoda, malina, borovnica, paradajz, grašak, patlidžan. Ajme, kako se ukusni složenci za nepce mogu napraviti. :)

kod gabriele hrana 02

 

Foto: Blog kod Gabriele, Vanja Lisac

***
Foto: Blog kod Gabriele, Vanja Lisac
Tekst: BONJOUR.ba


Bonjour

Bonjour Edit: 11. dan skupa kreiramo outfit za posao sutra sa 6 neizostavnih komada

TEKST: Ada Ćeremida

Bonjour Edit: 11. dan skupa kreiramo outfit za posao sutra sa 6 neizostavnih komada Bonjour Edit: 11. dan skupa kreiramo outfit za posao sutra sa 6 neizostavnih komada

Jutra pred posao rijetko propadnu zbog manjka odjeće. Najčešće propadnu zbog previše izbora.

U prethodnih deset dana bavili smo se prostorom, ritmom, pauzama i malim resetima. Danas taj isti princip primjenjujemo na odijevanje. Ne kupujemo, ne tražimo “novi stil” i ne planiramo cijelu sezonu. Fokus je samo na jednom pitanju:
šta obući sutra da bude toplo, slojevito i smisleno?

Dan 11 je mali stilski zadatak koji se rješava odmah, iz ormara koji već imate.

 



Današnji zadatak: Pravimo kombinaciju za posao sa komadima koje već imate  

Ideja kapsulnog ormara nije u količini, nego u odnosu među komadima. Nekoliko provjerenih stvari koje funkcionišu zajedno rješavaju jutarnju dilemu brže nego pun ormar.

Danas zajedno slažemo jedan radni outfit slojevit, prilagodljiv i dovoljno topao za zimu koja još uvijek nije pokazala zube, barem ne na sarajevskim ulicama.

 

 

Kaput koji drži cijeli outfit

Dugi, ravno krojeni kaput je osnova zimskog radnog outfita. Tamni tonovi, čista linija i volumen koji dozvoljava slojeve ispod čine ga komadom koji ne zavisi od trendova. Nosimo ga zatvorenog ili ležerno otvorenog, jednako dobro funkcioniše uz hlače i blejzer koliko i uz jednostavan knit.


zara_bih_posao_kombinacije_bonjour_ba_1-1

Kupi ovdje



Blejzer kao drugi sloj

Blejzer je ovdje funkcionalni sloj, ne strogi formalni komad. Blago oversized, ravnih ramena, dovoljno mekan da se nosi ispod kaputa. Upravo taj “muški” kroj daje outfitu strukturu bez ukočenosti.


zara_bih_posao_kombinacije_bonjour_ba_2

Kupi ovdje



Košulja ili kardigan: Non-negotiable komad

Oštro krojena bijela košulja ili tanki kardigan dugmadi su osnova svakog kapsulnog radnog outfita. Nose se samostalno, ali i kao sloj ispod blejzera ili kaputa, praktično rješenje za hladna jutra i grijane kancelarije.


zara_bih_posao_kombinacije_bonjour_ba_3

Kupi ovdje

Kupi ovdje



Hlače koje nose ostatak kombinacije

Ravne ili blago široke hlače visokog struka su komad koji povezuje sve ostalo. Dovoljno su elegantne za posao, ali dovoljno opuštene da se u njima normalno krećete kroz dan.


zara_bih_posao_kombinacije_bonjour_ba_4

Kupi ovdje



Torba koja nosi dan

Radna torba u neutralnom tonu zaokružuje outfit. Strukturirana, ali ne kruta — dovoljno velika da primi sve što nosite sa sobom, a dovoljno čista da ne odvlači pažnju s ostatka kombinacije. Jedna dobra torba često je jedini dodatak koji vam za posao treba.


zara_bih_posao_kombinacije_bonjour_ba_6

Kupi ovdje


Obuća za grad bez snijega

S obzirom na to da prave zimske poledice još uvijek izostaju, loafersice su i dalje sasvim realna opcija za posao. Za dane kada je hladnije ili mokro, visoke kožne čizme s blok petom prirodno preuzimaju ulogu funkcionalnog, ali elegantnog izbora.


zara_bih_posao_kombinacije_bonjour_ba_5
 

Kupi ovdje

Foto: ZARA


Za sve koji su dio ovog rituala

Ako želite učestvovati u našem Bonjour Edit giveaway, podsjećamo da je potrebno samo da popunite kratki forms koji smo podijelili u prvom tekstu serijala. Poklanjamo Bonjour notes i limitirano izdanje Bonjour tote torbe, kao mali znak pažnje svima koji su odlučili da ovih 15 dana posvete sebi.

A ako želite još jedan mali dodatak ovom ritualu, ne zaboravite na free mjesečni kalendar koji možete preuzeti i svaki dan ubaciti jednu fotografiju svog trenutka pauze. Na kraju decembra imat ćete mali vizualni dnevnik, vaš.

Za danas je dovoljno da znate šta oblačite sutra. Vidimo se u sutra sa jednom sltkom idejom.


zara_bih_posao_kombinacije_bonjour_ba_1

 

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba

Foto: @jessideoliveira


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!