TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 23.6.2015.
Gabriela Ključe je, kako kaže, pravi primjer Vage u horoskopu. Sasvim svoja, energična, emotivna, empatična, alturistična, kreativna, šarmantna, snažna i beskrajno pravedna.
Pred svoj 40-ti rođendan si je odlučila 'pokloniti' početak realizacije projekta o kojem već par godina razmišlja. Tako je prije par dana svijetu predstavila svoj gastro blog jednostavnog naziva 'Kod Gabriele'.

Predstavljanje bloga je bila sjajna prilika da s Gabrielom razgovaramo o gastro sceni, o novitetima kakve nam priprema, a nismo mogli odoljeti da ne saznamo i koji bi recept spremila za druženje s MODAMO.ekipom.
Draga Gabriela, ovaj put spremaš nešto novo u svojoj kuhinji, no nešto novo se odnosi na bh.blogersku scenu. Naime, postala si ponosna vlasnica prvog aktivnog bh. bloga o hrani. Čestitke od našeg tima! Ti nam sada reci kako si došla na ideju i što te motiviralo na ovaj korak?
Istina, pokrenula sam svoj blog koji će se graditi kroz gastronomiju, hranu, recepte i kulinarske savjete. Ideja je tinjala još za vrijeme mog boravka u Nizozemskoj zadnjih par godina dvoumeći se pisati iz inozemstva i djelovati na europskoj food blogger sceni ili započeti nešto u Bosni i Hercegovini koja oskudijeva ovakvim poduhvatima, naravno da je prevagnulo ovo posljednje.

No blog nije jedina novost koju nam spremaš za ovu godinu, zar ne? Ubrzo ćemo moći ono što vidimo na blogu isprobati u tvom bistrou, zar ne?
Da, blog se uklopio u našu obiteljsku prvobitnu ideju, a to je otvorenje simpatičnog i šarmantnog Bistroa u Sarajevu. Blog je i uvertira i završni čin našeg skromnog gastro projekta.

Tvoji recepti nikada nemaju stotine sastojaka, a primjećujemo da si ljubitelj jednostavne prezentacije. Hoćemo li u takvom sadržaju uživati i na blogu?
U Bistrou Kod Gabriele moći ćete uživati u odličnoj kavici, ukusnom komadu torte po kojima sam već prepoznatljiva u Sarajevu, biti će tu i tostirane bogate bruschette od sezonskog povrća, palete sireva, morske salate i tradicionalni namazi, a sve to uz čašu dobrog crvenog, bijelog ili pjenušavog vina, hercegovačke rakije i uz glazbu ugodnoj uhu.
Sve pripremamo sami, suprug Ranko i ja po starim recepturama koje smo skupljali godinama, sjecka se, kuša se, dodaje, oduzima, smišlja dugo u noć i sutra servira. Skromna konceptualna food priča, ništa pretenciozna, sasvim jednostavna.

Naravno da ne možemo odoljeti, a da te ne pitamo koji je tvoj najdraži Gabriele recept?
Moj najdraži recept...hm (smijeh), teško se odlučiti... Loto stiže iz kategorije predjela – Salata od mladog špinata, blago obarenog graška, mladog luka, par grama crvene leće, srednje mlad sir i koja jagoda. Od začina: maslinovo ulje, rendani limun, sok od limuna i cvijet soli.
A što bi recimo pripremila našem MODAMO timu da te posjetimo?
Za MODAMO.tim u pričuvi imam tortu od maka s prženim lješnjacima i ganache kremom.
Onda nam ne preostaje ništa drugo, nego da kupimo vino i krenemo na delicije, a ne sumnjamo da će i naši čitatelji poželjeti isto. Do tada, što bi bila namirnica sezone od koje nam preporučuješ da si spremimo za naredni ručak?
Namirnice mjeseca! Da ne kažem sezone - jagoda, malina, borovnica, paradajz, grašak, patlidžan. Ajme, kako se ukusni složenci za nepce mogu napraviti. :)

Foto: Blog kod Gabriele, Vanja Lisac
***
Foto: Blog kod Gabriele, Vanja Lisac
Tekst: BONJOUR.ba
TEKST: Ada Ćeremida
Ne mislimo samo na jarku crvenu. Sve su nijanse dobrodošle od akcentnih do zemljanih i toplih.
Dok se jesen pretvara u svoju zasićenu, topliju fazu, garderoba prirodno prelazi na dublje tonove ali ove godine, crvena je svuda.
Od cherry nijansi viđenih na ulicama Copenhagena i Pariza do burgundy torbi i kardinalnih mantila koji se sve češće pojavljuju u sarajevskom street styleu, boja koja je nekad označavala odvažnost sada djeluje iznenađujuće prirodno.
Crvena se više ne nosi samo da bi privukla pažnju već da bi unijela toplinu, teksturu i ritam u inače neutralne kombinacije.
Ove jeseni, sve njene nijanse od sjajne karmin crvene do vinskih tonova koji podsjećaju na večernje svjetlo pretvaraju obične slojeve u stilske izjave.
Za kraj oktobra, donosimo 20 outfita koji dokazuju da crvena nije rezervisana za praznike ni ljeto, nego za svaki jesenji dan kad ti treba doza samopouzdanja u boji.
Carmine Rush: Kardinal crvena koja se ne izvinjava
Postoji ta granica između odvažnog i klasičnog i upravo je tu smještena kardinal crvena, ona svijetla, gotovo narančasta nijansa koja momentalno unosi život u svaku kombinaciju. Ove sezone, pojavljuje se na prevelikim blejzerima, strukturiranim mantilima i kožnim torbama koje djeluju poput naglaska u rečenici. Kad se spoji s traperom ili sivo-bijelim tonovima, izgleda svježe, bez imalo napora.
To je boja koja ne traži da joj se prilagodiš već da joj napraviš prostor. U svakom street style momentu, od Pariza do Sarajeva, karmin red postaje sinonim za samouvjerenost koja se ne mora objašnjavati.
Cherry Mood: Trešnja s dozom nostalgije
Cherry red je onaj duboki, balansirani ton između klasične crvene i vinske, ima onu filmsku toplinu, kao kadar iz 90-ih, pomalo retro, ali beskrajno nosivu. U kombinaciji s crnim kožnim pantalonama ili vunenim midi suknjama, daje dojam urbane elegancije bez previše truda.
Ova nijansa ima taj it girl kvalitet koji se prepoznaje odmah, ali teško objašnjava. U jesenjem svjetlu izgleda mekše, kao da boja sama postaje filter.
Nositi je znači dodati dašak drame u običan dan ne zato što želiš da te primijete, nego zato što voliš kada i boja ima karakter.
Burgundy Nights: Vinska crvena za sofisticirane slojeve
Ako postoji ton koji nosi duh jeseni u jednoj boji, to je burgundy duboka, purpurno-crvena nijansa koja podsjeća na vino i svjetlost svijeća. Tiha, ali nikad dosadna, svake se sezone vraća u novim tkaninama: somotu, vuni, satenu.
Odlična je za one koji vole kombinovati teksture: sivi kašmir, koža u boji čokolade i bordo torba s metalnim detaljem izgledaju kao moderna uniforma.
Na ulicama izgleda jednako elegantno kao i na večernjim događajima, što je čini savršenom investicijom za jesen.
Burgundy nije boja trenda to je boja kontinuiteta, ona koja svaku kombinaciju čini slojevitijom i ozbiljnijom.
Burnt Maroon: Smeđe-crvena koja miriše na espresso i suho lišće
Maroon je topla, smeđasto-crvena nijansa s blagim dodirom karamele, najtiša je, ali i najtoplija među crvenima. Povezuje zemlju, kafu i vino u jednom tonu i izgleda kao da je uhvaćena u zlatnom svjetlu zalaska.
Odlično se slaže s bež vunenim kaputima, svijetlim džemperima i zlatnim nakitom. Kada je u pitanju maroon, manje je stvar izražaja, a više osjećaja: to je crvena koja šapuće umjesto da viče.
Upravo zbog toga djeluje luksuzno, čak i kad je u najjednostavnijem kroju.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!