TEKST: Bonjour.ba, Promotivni članak

DATUM OBJAVE: 16.12.2021.

Priprema slastica uvijek opušta, potiče dobro raspoloženje, kao i na eksperimentiranje s dobro poznatim aromama i okusima.


Posebice volimo one koje uz minimalan broj sastojaka i malo vremena daju maksimalan užitak.Ove čokoladice savršeno se uklapaju u ovaj opis.
Osim što dolaze u porcijama koje se mogu lako dijeliti, jako su ukusni i spremni unutar dvadesetak minuta. I ono najvažnije, za njihovu pripremu ne trebate paliti pećnicu.
Harry je koristeći hranjive žitarice te orašaste plodove s polica dm drogerie markt kreirao jelo koje ćete jesti solo, ponijeti kao užinu na poslu, ali i pripremati na kraju napornog dana.

Kompletnu kuharicu možete prelistati i besplatno preuzeti klikom OVDJE, a recept za ovo jelo iz Bonjour.cookbook Holiday edition 2021. donosimo i u nastavku.

 

Sastojci:

  • 150 g dmBio ekspandirane riže ili žitarica
  • 80 g dmBio orašastih plodova po želji (bademi,
  • lješnjaci ili slično)
  • 150 g dmBio tamne čokolade
  • 2 velike kašike dmBio musa od badema
  • 2 velike kašike dmBio kokosovog ulja

Priprema:

Za pripremu čokoladica je potrebno pripremiti i silikonske ili plastične kalupe.

U kalupe, ovisno o veličini, staviti po kašiku ekspandirane riže ili žitarica i kašiku usitnjenih orašastih plodova po želji. Tamnu čokoladu, kokosovo ulje i mus od badema istopiti na srednje visokoj temperaturi. Tečnu smjesu čokolade preliti preko žitarica i orašastih plodova do vrha kalupa.
Kalupe prebaciti u zamrzivač na pola sata da se čokolada ohladi. Prije serviranja čokoladice izvaditi iz kalupa.

***
Foto: Harry Cooper

FOTO: Harry Cooper


Bonjour

Hrskavo, sočno, kremasto: Ekmek kadaif će vas osvojiti na prvi zalogaj

TEKST: Ada Ćeremida | FOTO:

Hrskavo, sočno, kremasto: Ekmek kadaif će vas osvojiti na prvi zalogaj Hrskavo, sočno, kremasto: Ekmek kadaif će vas osvojiti na prvi zalogaj

Uvijek tragamo za novim varijacijama klasičnih deserata, a grčki Ekmek Kataifi je savršen primjer kako tradicionalni okusi mogu dobiti osvježavajući preokret.

Ekmek kadaif je posebni grčki desert koji spaja hrskavu teksturu kataifi tijesta, aromatični šećerni sirup, kremasti sloj vanilijevog pudinga i bogatu završnicu od šlaga.

 



Ime “ekmek” potiče iz turskog jezika i znači “hljeb”, dok “kataifi” označava specifično fino rezano tijesto koje se koristi u istoimenim bliskoistočnim i mediteranskim poslasticama.


Foto:  @sugarworks_my



Iako i grčka i turska verzija ovog deserta dijele osnovne sastojke, turski ekmek kadayıfı obično se pravi s debelim slojem natopljenog hljeba, dok grčki ekmek kataifi koristi kadaif tijesto, čineći ga laganijim i hrskavijim. Danas vam donosimo recept za upravo tu grčku verziju!


Foto: @kolonaki_on4th


Sastojci:

Za sloj kadaifa:

  • 250 g kadaif tijesta
  • 100 g putera, istopljenog
  • 50 g mljevenih oraha ili badema (opciono)

Za sirup:

  • 250 ml vode
  • 200 g šećera
  • 1 kašika soka od limuna
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 1 štapić cimeta (ili prstohvat mljevenog)

Za kremu:

  • 500 ml mlijeka
  • 100 g šećera
  • 3 žumanca
  • 40 g gustina
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 30 g putera

Za šlag:

  • 300 ml slatkog vrhnja
  • 1 kašika šećera u prahu


Foto: @mygreekdish


Priprema: 

Za pripremu kadaif sloja, zagrijte rernu na 180°C. Rastresite kadaif tijesto prstima, kako bi se odvojile niti, te prelijte rastopljenim puterom i dobro promiješajte. Rasporedite u pravougaoni pleh (otprilike 20 x 30 cm), blago ga utisnite i pospite mljevenim orasima ili bademima. Kadaif pecite 25 - 30 minuta, dok ne postane zlatno i hrskavo.

Kako bi napravili sirup potrebno je u šerpi pomiješati vodu, šećer, limunov sok, vanilu i cimet, pa zagrijati dok ne provri. Kuhajte ga 5 minuta na srednjoj vatri dok sirup ne postane malo gušći, te prelijte vruć sirup preko pečenog kadaifa, ostavite da upije i ohladi se.

Za kremu, u šerpi zagrijte mlijeko do tačke ključanja, a u drugoj posudi umutite žumanca, šećer i gustin te dodajte malo toplog mlijeka uz neprestano miješanje. Smjesu vratite u šerpu i kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne (stalno miješajte). Sklonite smjesu s vatre, umiješajte puter i vanilu, pa ostavite da se ohladi.

Prelijte kremu preko ohlađenog kadaif sloja i izravnajte površinu. Kao završni sloj i dekoraciju umutite slatko vrhnje sa šećerom u prahu u čvrst šlag i premažite preko kreme. Pospite listićima badema ili pistacija, koji definitivno daju karakterističan izgled ovoj poslastici.

Vaš gotovi ekmek kadaif stavite u frižider najmanje 4 sata da se ohladi, a idealno bi bilo preko noći.

***
Naslovna fotografija: @sugarworks_my

FOTO: ime i prezime


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!