TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 16.6.2020.
Bilo da vas je na članak dovela znatiželja za novim kulinarskim idejama ili ste u potrazi za ukusnom alternativom laktozi, donosimo vam super lagan recept za ovseno mlijeko koje možete pripremiti u udobnosti doma.
Mnogo je načina na koje ovu zdravu, nemasnu mliječnu opciju možete uključiti u svoj svakodnevni jelovnik.
Odličan je dodatak vašoj kavi, pahuljicama, ali i kao dio zdravog smoothia za fantastičan početak radnog tjedna. Naše simpatije je osvojio zbog činjenice da se lako priprema i čuva, a budući da ovsene pahuljice imaju visok udio vlakana, sjajan je odabir ako trebate dodati više vlakana u svoju prehranu.
Sve što trebate su cjelovite ovsene pahuljice, voda, fino mrežasto cjedilo ili gaza i snažan blender.
SASTOJCI:
PRIPREMA:
Prvo, datule, vodu i sol stavite u blender i miješajte dok se datule potpuno ne usitne. Zatim stavite ovsene pahuljice u blender i miješajte približno jednu minutu dok se pahuljice povežu sa ostatkom. Pazite da se ovsene pahuljice ne usitne previše. Zatim procijedite mlijeko tako što stavite gazu preko vrha tegle ili staklene flaše i polako ulijte mješavinu ovsenog mlijeka. Možda ćete morati malo pritisnuti gazu i ovsene pahuljice kako bi se iscijedila sva tekućina. Ponavljajte dok se cijelo ovseno mlijeko ne procijedi. Budite strpljivi jer ponekad to može malo potrajati, ali vrijedi čekanja. Stavite poklopac na teglu i pohranite u hladnjak do sedam dana.
***
Naslovna fotografija: downshiftology.com
Tekst: Ilda Lihić-Isović
TEKST: Dragana Rauš
Evo šta smo prvo primijetili… Besprijekorno postavljeni stolovi. Tim mladih, složnih ljudi. Logo izvezen na platnenoj salveti. Nenametljiv i uredan enterijer. Ukratko: sklad koji naslućuje da je Milunka mjesto na kojem stvari funkcionišu baš kako treba.
Prvi predstavnik ovog pozitivnog primjera ugostiteljstva je mladi chef Saša Stanivuković. Donio je znanje iz inostranstva, ali ono što je još važnije - vratio ga je kući. Slovenija ga je naučila koliko je važno da sve što izađe iz kuhinje bude jednako iskreno i precizno. Ono što je već imao u sebi su kreativnost, hrabrost i ljubav prema ovom poslu.
Mi smo uživali u večeri u slijedovima. Jela su na meniju dostupna i pojedinačno, ali zajedno pričaju posebnu priču.
Evo kako je to izgledalo: carpaccio s mikrobiljem i biberom, zatim tatarski biftek s wasabi majonezom i uljem od vlasca. Ravioli, nestvarno bogatog ukusa, punjeni pistacijom i tijestom od čak 48 žumanaca. Glavno jelo i favorit mnogih: juneći obrazi, sporo pripremani 12 sati, na kremi od krompira, celera i mrkve. Hrskavo pecivo bez aditiva, sa divljim kvascem, detalj koji možda ni ne primijetiš, ali tvoje tijelo hoće.
Ako ste iz Banjaluke, velika je šansa da ste bar jednom probali neki desert iza kojeg stoji Stefan Ilić. Njegovi su prepoznatljivi po tome što izgledaju kao male skulpture, sa neočekivanim i interesantnim ukusima. Zbog tog posebnog, gotovo umjetničkog pristupa, bilo je prirodno da postane dio tima Milunke.
Enterijer jasno komunicira šta možeš očekivati na tanjiru. Moderan i uredan, čini da se gost osjeća ugodno, bez da pretjerano odvlači pažnju od glavne teme: kuhinje koja ostavlja najveći utisak.
Osvjetljenje poziva na romantičnu večeru u dvoje, a lokacija je takva da kad završiš, vrlo lako možeš prošetati jednim od najljepših banjalučkih šetališta pored Vrbasa. Dodatan savjet: za najbolji doživljaj rezerviši večeru i posmatraj zalazak sunca iz bašte.
Još jedna interesantna informacija - Milunka nije statična. Vole da uvode tematske večeri, da gosti probaju nešto novo, da svaka posjeta bude drugačija. Japan, Grčka, Španija… Dovoljno je da ih zapratite na Instagramu i uhvatite novo iznenađenje.
Takođe, kuhinja stalno osluškuje potrebe gostiju. Meni koji je sada aktuelan važi do kraja ljeta, a onda stiže novi, skrojen po sezoni i željama onih koji se vraćaju.
Jedino što se ovdje ne mijenja je tim koji dijeli iste vrijednost i ideja da ugostiteljstvo znači da se svako osjeća dobrodošlo.
Foto: Dragana Rauš za Bonjour
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!