TEKST: Marija Perić

DATUM OBJAVE: 18.12.2016.

Želite svom domu dati poseban, rustikalan i topao šarm uz pomoć autentičnih mirisa? Mi vam predstavljamo tri začina koji će vas instant podsjetiti na blagdane, pečenje pita, kolača i drugih ukusnih poslastica. Osim što će vašem domu dati posebno ozračje, ova 3 začina imaju i svoje druge blagodati. Od đumbira koji ima sposobnost smanjivanja mučnina, do cimeta koji preventira razne bolesti.

Dodajte ove začine u svoja jela i dopustite da učine svoje, prožmu svaki kutak vaše kuće.

#1 Ružmarin
Zahvaljujući brojnim vitaminima i mineralima koje sadrži, koristan je za neutraliziranje djelovanja jake i masne hrane na organizam. Odličan je kao začin za janjeća i jareća pečenja, iako se koristi i za pečenja od piletine, zečetine i govedine, ali i za kuhanje vina.

Foto: unsplash.com

#2 Đumbir
Svjež korijen se koristi za pojačanje znojenja i izbacivanje toksičnih materija iz organizma, djeluje i kao antiseptik, a koristi se i protiv iscrpljenosti i umora. Preporučujemo da ga ujutro konzumirate uz omiljeni čaj.

Foto: unsplash.com

#3 Cimet
Bakina pita od jabuka i medenjaci. Mljac!

Foto: pexels.com

***

Tekst: Marija Perić
Naslovna fotografija: unsplash.com


Bonjour

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

TEKST: Adelisa Mašić

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

Šljive su upravo u sezoni i teško je zamisliti bolji način da ih iskoristimo nego u sočnom desertu koji spaja jednostavnost i toplinu domaće kuhinje.

Hrskave mrvice, miris cimeta i sočno voće stvaraju kombinaciju kojoj je teško odoljeti, posebno u jesenjim danima kada tražimo nešto što grije i podsjeća na bakin sto.

 



Ono što ovaj recept čini posebnim jeste to što ne zahtijeva puno vremena ni komplikovane korake. Dovoljno je pripremiti tijesto, posuti ga šljivama i cimetom, a zatim završiti sve slojem prhkih mrvica. 

 



Nakon pečenja, kuća će mirisati na spoj voća i maslaca, a svaki zalogaj donosi savršen balans slatkog i kiselkastog.

Kako se pravi?  
 


 

  • Pripremite tijesto od brašna, maslaca, šećera, jaja i praška za pecivo.
  • Rasporedite ga u kalup i preko stavite očišćene i narezane šljive.
  • Dodajte malo šećera i cimeta za puniji okus.
  • Na kraju pospite mrvicama od brašna, maslaca i vanilin šećera.
  • Pecite oko sat vremena na 180°C dok površina ne postane zlatna i hrskava.

     



Ovaj desert možete poslužiti topao uz kuglu sladoleda ili šlag, ali jednako je ukusan i sam. Idealno za popodnevnu pauzu, druženje s prijateljima ili kao slatki završetak vikenda.

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba 

Foto: @blairgreyx


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!