Izložba u Sarajevu koju će željeti posjetiti svi ljubitelji dizajna: 'ARCHITOUCH' by Ljiljana Majkić

EVENT
25.8.2020.

U galeriji Collegium artisticum, na adresi Terezije bb, Centar Skenderija, danas u 19:00 sati, uz poštivanje svih propisanih mjera zaštite i uz prisustvo ograničenog broja posjetilaca otvara se izložba Ljiljane Majkić 'ARCHITOUCH'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već tri godine radi se na projektu da se upravo u prostoru galerije Collegium artisticum, objedine i predstave radovi ciklusa i kolekcija Ljiljane Majkić koji su nastali tijekom posljednjih deset godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako i sama dizaknerica ističe, Collegium artisticum je za nju od posebne važnosti jer su upravo u prostoru ove galerije realizovana njena prva samostalna predstavljanja, među kojima je i multimedijalna izložba “Dress Your Dreams“/“Obuci svoje snove“. Ova izložba je realizovana 2013. godine, a pružila je uvid u koncept i pristup koji autorica dosljedno primjenjuje u svom radu. Neopterećena svjetskim modnim trendovima, autorica nastoji u svakom radu otjelotvoriti svoju viziju i ideju kroz zaigranost, eksperimentalni pristup kreiranju, tretiranju tekstila i savremenog odijevanja te kroz specifično prožimanje mode, modnog dizajna, arhitekture i umjetnosti.

Foto: Vanja Lisac

Radovi Ljiljane Majkić prezentovani su na nizu modnih manifestacija i izložbi na domaćoj, regionalnoj i internacionalnoj sceni. Kao članica Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera Bosne i Hercegovine (ULUPUBIH) i Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS) aktivno i redovno učestvuje u programima i projektima Udruženja, a njeni radovi su više puta nagrađivani na selektivnim kolektivnim izložbama, među kojima je prestižna nagrada Grand Prix na izložbi Collegium artisticum 2012. godine.

Foto: Vanja Lisac

U uvodnom tekstu kataloga izložbe Ognjenka Finci, profesorica na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, istakla je da bi se “koncept odjevnih predmeta Ljiljane Majkić mogao čitati kao kombiniranje osnovnih likovnih elemenata, kvadrata, kruga i trokuta. Ali to kombiniranje nije doslovno. Evidentno je transformiranje bazičnih elemenata konstrukcije i traženje optimalnih rješenja organizacije geometrijski i organski oblikovanih dijelova u harmoničnu cjelinu. U kreativnom postupku autorica poseže za abecedarijem, od arhetipa, racionalnih, strogih linija do intuitivnog poigravanja koje se temelji na njenom doživljaju svijeta koji bi mogli nazvati "cjelovitost u nedovršenosti". U tom kontekstu ona razbija prvotnu strogost svoga likovnog iskaza, i boji ga bojama radosti svojih likovnih snoviđenja. Ona se u stvari igra i ostavlja uvijek dovoljno prostora intuiciji da korigira racionalno u njenoj kreaciji, često uz duhovite intervencije. Šta je konstanta koja je prisutna u ovim radovima? To je kreativna i inovativna konstrukcija odjevnog predmeta i to je ono što ga odvaja od onoga što je danas Fast Fashion!“

Izložbu Ljiljane Majkić 'ARCHITOUCH' svi posjetitelji će moći pogledati do 15. 9. 2020. godine.

EVENT , 25.8.2020.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

BONJOUR.ba

Foto by:

Vanja Lisac

Podijeli:

Posljednje objavljeno