TEKST: Bonjour.ba/PR
DATUM OBJAVE: 13.11.2020.
Da zdravo može biti i ukusno te da jača imunitet organizma, mogli smo se uvjeriti i na edukativnim radionicama koje je u proteklih nekoliko mjeseci organizirao Bistro Zdravo.
Pet bosanskohercegovačkih blogerica zdrave hrane, pet nutricionista i sportista, predstavnici medija, kao i vjerni gosti bistroa Zdravo imali su priliku dodatno se educirati o zdravim receptima i prirodnim namirnicama koje su bogate nutrijentima i jačaju imunitet.
U subotu 14.11. će se održati ujedno i posljednja radionica zdravih recepata, na koju se još uvijek možete prijaviti i osigurati svoje mjesto. Podsjećamo, bistro Zdravo nalazi se na adresi Džemala Bijedića 160F, naselje Miljacka u Sarajevu, a na radionice se prijaviti možete putem maila [email protected].
Simpatična Maja Pilav, osnivačica i direktorica Bistroa Zdravo, vodila je radionice, predstavivši njen pristup zdravom kuhanju. Spremala se hrana sa zdravim namirnicama koje daju našem organizmu hranjive tvari koje su nam potrebne za energiju, obnovu tjelesnih stanica, rast i razvoj te otpornost na bolesti.
„Cilj radionica je bio promovisati koncept zdravog kuhanja, kao osnovne brige o vlastitom zdravlju. Razlog zbog kojeg smo se odlučili podijeliti radionice na određene kategorije profesija jeste upravo raznolik feedback koji smo dobijali na svakoj radionici. Pozitivno smo iznenađeni našim sportašima koji su zaista uživali u spremanju zdravih recepata, kao i ukusima jela. Ono što je mene obradovalo, je otvorenost i susretljivost učesnika, za nove ideje i drugačije poglede na zdravu ishranu. Poruke naših radionica su vrlo jednostavne, neka hrana bude vaš lijek!“, kazala je Maja.
Ako želite pripremati zdravu hranu, potrebni su vam sastojci poput svježeg povrća i voća te ispravan način pripreme koji također odlučuje koliko će zdravih hranjivih sastojaka završiti na vašem tanjuru. Na svakoj radionici razgovaralo se o pripremi i odabiru kvalitetnih, zdravih namirnica, ali svaka je radionica bila posebna i drugačija.
Mnogi ljudi smatraju da je zdravo kuhati teško i dugotrajno, naprotiv na radionici zdrave hrane učilo se o važnosti poštivanja samo nekoliko osnovnih pravila i savjeta kako biste vaša jela pripremili na takav način da se zadržavaju okus, ali i hranjive tvari.
„Veoma sam počašćena pozivom da učestujem u radionici. Razmijenili smo iskustva o zdravim navikama, kuhali i degustirali mnoštvo zdravih, nutritivno bogatih i preukusnih jela. Pošto volim zdrave slatkiše, meni se posebno dopao sladoled od zamrznutih banana i biljnog mlijeka, sa preljevima od zaleđenih jagoda i chia sjemenki, te čokoladnog preljeva kojeg smo radili od kakaa i kokosovog ulja posutog lješnjacima. Naprosto savršen zdravi slatkiš. Posebno mi je drago da se ovakva vrsta radionica organizira u BiH, jer to govori da sve više pridajemo značaj zdravom načinu ishrane. Svima bih preporučila da probaju jela iz menija Bistro Zdravo, koja su pored savršenog ukusa veoma zdrava i u kojima možete uživati bez grižnje savjesti“, riječi su jedne od učesnica radionice "Hrana je lijek", personalna trenerica i i nutricionistkinja Amela Trožić.
Bistro Zdravo već nekoliko godina uspješno promovira koncept zdrave hrane u Sarajevu. To je mjesto na kojem se ljubitelji zdrave hrane i cjelovitih namirnica uz izvrstan jelovnik, druže, kuhaju, uče, razmjenjuju recepte i dolaze po zdrave namirnice. Jela se pripremaju bez bijelog šećera i brašna, bez rafinirane soli i ulja, bez glutena, bez jaja, bez laktoze. Svi recepti spremljeni su od svježeg voća i povrća.
"Za hranu volim reći da je IN i da zdravo može biti ukusno, a Maja nam je na radionici dokazala da biljna hrana, pa još i sirova itekako može biti ukusna. Priprema hrane zaista budi tople emocije i presretna sam što sam bila dio radionice sa kolegama nutricionistima. Maja nam je otkrila i neke trikove kako da na zdraviji način pripremimo čak i desert, a da pri tom ne ostanemo uskraćeni za bogatstvo okusa. Radionica i sam koncept rada Bistroa Zdravo je idealna prilika da se ljudi upoznaju sa brojnim namirnicama i kombinacijama koje inače nikad ne bi probali. Uvođenje više biljnih namirnica u našu ishranu je budućnost, a tome posebno trebamo da učimo djecu od malih nogu“, istakla je Asja Sirbubalo (@mrvice_zdravlja), magistrica farmacije i buduća nutricionistkinja.
Radionice Bistroa Zdravo "Hrana je lijek" došle su u pravo vrijeme. Sada više nego ikada pozornost usmjeravamo ka jačanju imuniteta i zdravijoj prehrani, a ove radionice ispunjene smijehom, pozitivnom energijom te zdravom i ukusnom hranom sigurno će vas obogatiti za nova znanja i zdravije navike.
TEKST: Ada Ćeremida
Nakon što smo u prvim izdanjima serijala Baščaršija ljeti otkrili mjesta koja lokalci čuvaju za sebe i komade ručnog rada koji mijenjaju interijer, sada vas vodimo na jedno od onih mjesta gdje ne sjedite dugo ali vam ostane u mislima. Mjesto koje nije fancy, nema stolove s platnenim stolnjacima ni tanjire za slikanje.
Ovdje je glavni detalj: miris.
I to onaj koji vas vraća nazad.
Skrivena niz prolaz u starom dijelu Baščaršije, na adresi Mudželiti veliki 21, pekara Imaret decenijama je opsluživala lokalne stanare, radoznale posjetioce i sve one koji znaju da miris dobarh kiflica ne vara.
Ime “imaret” vuče porijeklo iz osmanskog doba i označava javnu kuhinju koja je pripremala obroke za putnike, siromašne i vjerske škole. Sarajevo je imalo više imareta, a upravo se ovdje, u blizini Sahat-kule, smjestila jedna od najstarijih pekarskih lokacija u gradu.
Nekad je ovdje postojao samo jedan otvor jedan prozorčić iz kojeg ste, bez menija i bez staklenih vitrina, naručivali svoj somun, kiflu, hljeb. I to je bilo dovoljno. Danas, ulaskom kroz isti tunel, dočekuje vas veća ponuda, a ono što nije promijenjeno je osjećaj da ulazite u prostor koji još miriše isto kao prije 10, 20, 30 godina.
Svakako je jedna od rijetkih pekara u centru koju lokalci upisuju u rutinu: stajete po kiflu na putu kući, kupujete somun za ručak, uzimate slatku buhtlu za poslije.
I zaista, svako ima svoje “go-to” narudžbe: slana kifla s krupnom soli, buhtla s čokoladom, klasik u obliku perece. Neko će reći to je samo tijesto. Ali nije.
To je tekstura koju pamtite, slatkoća koja vas vraća na veliki odmor u osnovnoj školi, i toplina koja se osjeti odmah kroz papirnu vrećicu. I nije svaki dan isti, ali ovdje znate da će biti dobar.
Ovdje ne dolazite da ručate satima. Dolazite za trenutak. Za miris koji vas vuče natrag. Za toplinu kiflice u ruci dok stojite na drveni stočić pokraj ulaza. I dok je danas izbor širi, ono što nikad ne posustaje je miris uspomene.
Baščaršija ljeti tek se zahuktava.
Nakon kafića, ateljea i ručno rađenih predmeta, sada stižete do onih mirisa koji su dio identiteta. Naredna izdanja? Čekaju vas mjesta koja ostavljaju trag topline i dopuštaju vam da uđete u priču grada.
I… nešto neočekivano.
Produkcija: Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!