Turski pide: Imamo jednostavan recept za jelo s nezaboravnom kombinacijom okusa
Tekst:Bonjour.ba, Promotivni članak
GOURMETU korijenima turske kuhinje nalazi se jelo čija tradicija živi već stoljećima – turski pide.
Ovo jelo ima prepoznatljivi oblik koji podsjeća na brod, s rubovima tijesta koji su lagano presavijeni prema unutrašnjosti, dok je središte punjeno bogatim i aromatičnim nadjevom. Savršen pide može se kreirati od kombinacije mesa, sira, jaja, svježih sastojaka poput povrća i ono najvažnije, mnoštva začina koji mu daju pečat posebnosti.
Zamislite trenutak kada u pećnicu stavite pide začinjen kuminom, dimljenom crvenom paprikom, klinčićima, bijelim lukom, chillijem, peršunom… kombinacija koja obećava da će vašim domom pronijeti intenzivan i očaravajući miris koji vas zove za stol.
Mi vam donosimo recept koji ćete spremiti s lakoćom, uz nekoliko osnovnih sastojaka i već danas otkriti tajnu zašto je ovo jelo zadržalo svoju popularnost kroz generacije.
Ako na vaš stol želite donijeti mirise i okuse internacionalnih kuhinja poput arapske, turske i mnogih drugih, znamo da se u gastro marketima Crvena jabuka kriju najraznovrsniji i uvijek interesantni začini. Tu vas čeka i meso s halal certifikatom, ali i jedan poseban umak koji će transformirati vaš turski pide u nezaboravnu deliciju.
Stokes umak
Stokes umaci su sinonim za vrhunski gourmet doživljaj koji donosi odvažne kombinacije i daje posebnu notu jelima. Umak od mente, brusnica i naranča s portom, Bramley sorta jabuka u kombinaciji s britanskim ciderom, umak od crvenog luka… baš svaki sos donosi neočekivan spoj koji zvuči tako primamljivo. Jeste već poželjeli kušati ove unikatne kombinacije?
Uz turski pide, savršeno se uklapa Stokes kečap s karijem. Pored njega, dodajte na listu ostale potrebne sastojke (koji vas čekaju u marketu Crvena jabuka) i testirajte recept koji donosimo u nastavku.
Turkish pide
Sastojci za tijesto
- 500 grama mekog (glatkog) brašna
- 10 grama suhog kvasca
- 1 mala kašika šećera
- sol
- 1 jaje
- 150 mililitara ulja
- 200 mililitara mlakog mlijeka + mlaka voda po potrebi
Umijesiti tijesto i ostaviti nekoliko sati po strani.
Sastojci za punjenje
- 300 / 400 grama mljevenog mesa
- luk
- sol, kumin, dimljena crvena paprika, klinčići, bijeli luk, chilli i peršun
- paradajz pelat
- opcionalno sir
- Stokes kečap sa karijem
Za početak, potrebno je izdinstati luk i meso pa dodati začine i paradajz pelat. Ako vidite da je potrebno, možete dodavati vodu dok se sastojci dinstaju.
Zatim je potrebno tijesto premijesiti i podijeliti na četiri, do šest dijelova, ovisno o veličini koju želite, a onda oblikovati loptice. Nakon toga svaku lopticu tijesta trebate razvući u ovalni oblik, a onda i napuniti tijesto mesom. Na vanjskim stranama je potrebno ostaviti dva centimetra prazno, kako biste mogli oblikovati rubove i napraviti tradicionalni oblik ovog jela.
Ostaviti da odstoje petnaest minuta prije pečenja pa rubove premazati s jednim žumancem, kojeg ste prethodno pomiješali s malo jogurta. Po želji možete dodati i sezam, koji će dati dodatnu dimenziju ovom jelu. Turski pide peći u zagrijanoj pećnici na 220 °C dok rubovi ne porumene. Ako želite, možete staviti sir i potom pide vratiti na par minuta u pećnicu da se sir istopi.
Naravno, jelo poslužiti uz Stokes Kečap s karijem za kombinaciju okusa koju ćete sigurno dugo pamtiti.