TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 16.10.2015.
Kada planiramo odmor i posjet nekom gradu, često puta surfanje o mjestima koje treba u njemu posjetiti ostavimo za zadnji tren.
I obično to vrijeme na kraju utrošimo na panično pakovanje kofera, a mjesta ostaju neistražena do točke kad dođemo na odredište, hvatamo Wifi i istražujemo što posjetiti. Ili, pitamo prolaznike. Banja Luka je grad o kojem smo svi mnogo čuli, mnogi ga, vjerujemo i posjetili.
Drugi po veličini grad u Bosni i Hercegovini, jedan od najljepših gradova u BiH koji ujedno krije i najljepše žene (što je često komentar muškog dijela populacije). To ćemo vam ostaviti da sami ispitate, a mi smo vam odlučili olakšati „gastro- posao“. Prema savjetima Trip Advisera, pronašli smo 8 restorana koji su dobili najviše ocjene od posjetitelja. Jesu li u pravu, ostavljamo da vaši nepci ocjene pri sljedećem posjetu ljepotici na Vrbasu.
#1 Mala stanica
Restoran-bar Mala stanica nalazi se u gradskoj zoni, na mjestu gdje je željeznička pruga presjecala glavnu gradsku prometnicu. Preko 200 fotografija iz prošlosti Banja Luke čini idealnu atmosferu za poslovne ručkove ili romantične večere. Mala stanica je prvi i jedini restoran u Banja Luci, čiji se koncept zasniva na svjetskom trendu “slow food” ili u prenesenom značenju “sporom služenju hrane”. To podrazumijeva da se obroci serviraju u nekoliko iznošenja, da bi se moglo probati više raznovrsne hrane uz odgovarajuća vina, a u potpunosti prema ukusu gosta i njegovom trenutnom raspoloženju. Naša sljedeća stanica u Banja Luci, definitivno. :)



#2 Aj zdravo
Iako naziv restorana implicira na uzvik pozdrava riječ „zdravo“ zapravo označava zdravu hranu. Mjesto gdje ćete pojesti zdravi doručak sa žitaricama ili popiti ukusan smoothie. U meniju posebno mjesto zauzimaju i jela za vegetarijance i vegane uz grčku, pakistansku, indijsku i talijansku kuhinju.



#3 Vrbas
Restoran Vrbas je smješten na obali Vrbasa, idealan za druženje s ekipom koja preferira mirnu atmosferu i lagani odmor uz moguće pecanje. Na drugoj obali Vrbasa smještena je tvrđava “Kastel” koja predstavlja jednu od nezaobilaznih znamenitosti i obilježja grada Banja Luke, a koju svakako morate posjetiti.


#4 Kazamat
Restoran Kazamat je jedan od najstarijih restorana u Banja Luci. Smješten je u srcu grada, također među zidinama tvrđave Kastel na obali Vrbasa, i predstavlja povijesnu jezgru grada Banja Luke. Primijetit ćete da uređenje samog restorana odgovara tvrđavi, korišteni su samo kamen, drvo i željezo.


#5 Obelix
Netko raspoložen za roštilj? Za sve gurmane kojima je prva destinacija kada odu u središnju Bosnu dobra ćevabdžinica, u Banja Luci povedite ekipu i svratite do Obelixa. Sigurno ne možete zamisliti mesno jelo, a koje se već ne nalazi u ponudi njihovog jelovnika.


#6 Hotel i restoran Integra
Hotel i restoran Integra – ako poželite pobjeći od gradske vreve i samo mirno popiti svoju kofeinsku dozu dana uz fantastičan kolač, to je vaša sljedeća stanica. Kažu da su posebni jer ćete sigurno njihov restoran napustiti uz osmijeh na licu. Zašto ih ne testirati?


#7 Phillipe Dine & Wine
U Banja Luci teško da će nepci bilo kojeg gurmana ostati nezadovoljni. Vlasnici ovog restorana su posebno mislili na obožavatelje talijanske paste. Stoga su odabrali kuhare koji će ju napraviti, specijalno za vas, a ako među prijateljima imate ljubitelje ribe, onda je ovo „place to be“ za vas.


#8 Caffe & Restaurant Monogram
Za sve one koji žele da im je ukusna hrana ujedno i servirana sa stilom odabrat će Monogram. Gledajući fotografije, nismo sigurni za što bi se prvo odlučili, slana ili slatka jela. Komentar jednog od posjetitelja je bio da je tu pojeo hranu za koju bi mogao umrijeti. Tako da, zapravo – želimo probati sve!



Foto: Facebook, Trip Adviser
TEKST: Bonjour.ba
U samom centru Sarajeva, među ulicama koje još čuvaju dah prošlosti, smjestio se Kiren, restoran koji ne želi biti samo adresa za dobar obrok, već mali bijeg od svakodnevice.



To je onaj tip mjesta u kojem se ritam grada utiša, a topla svjetlost i mirisi iz kuhinje stvaraju atmosferu zbog koje poželite ostati duže nego što ste planirali.



Prirodni materijali, tople nijanse i svjetlost koja pada tačno tamo gdje treba čine da u Kirenu svaki kutak odiše idejom doma, ali u profinjenijem, modernijem smislu – dovoljno jednostavnom da se osjećate opušteno, a s dovoljno estetike da poželite zabilježiti trenutak.



A onda dolazi ono zbog čega se gosti vraćaju.
Kuhinja Kirena oslanja se na anatolijske i bh. korijene, ali ispričane savremenim jezikom. Ovo nije mjesto koje kopira tradiciju, nego je nadograđuje. Svaki začin ima svoju svrhu, svaki sos svoju ulogu, a svaki tanjir je fino izbalansiran između poznatog i neočekivanog. To je kuhinja koja nudi nostalgiju i iznenađenje u istom dahu.
Naša degustacija krenula je lagano, gotovo tiho, ali nezaboravno.


Prvo stiže kremasti hummus, jednostavan, a zavodljiv. Svilenkasta tekstura, suptilni začini i onaj trenutak u kojem spontano pomislite: „moram probati opet“. Minimalizam, ali bogat; lagan, ali upečatljiv.

Zatim dolaze Anatolian mini sarmice, male, uredne, potpuno drugačije. Tradicija u modernom formatu i taman toliko dobre da ih dijelite... ili ipak ne. Nestaju brže nego što stignete izgovoriti „još jednu“.

Potom Aegean style patlidžan, Egej u svom najnježnijem izdanju. Lagano, aromatično i vizualno toliko lijepo da je gotovo šteta narušiti prve utiske viljuškom.


Okusi Mediterana koji vam na trenutak izmjeste misli iz gradske užurbanosti.


A na kraju kralj među klasikama, jelo koje nosi cijeli potpis Kirena. Hünkar Beğendi: janjeće rame na dimljenom pireu od patlidžana sa zrelim kaşar sirom. Elegantno, bogato, upečatljivo. Jelo koje govori tiho, ali ostavlja snažan trag.



Zato se u Kirenu kaže da se ovdje ne dolazi samo na obrok. Dolazi se po doživljaj. Po priču. Po mir. Po trenutak koji ostaje.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!