TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 16.10.2015.
Kada planiramo odmor i posjet nekom gradu, često puta surfanje o mjestima koje treba u njemu posjetiti ostavimo za zadnji tren.
I obično to vrijeme na kraju utrošimo na panično pakovanje kofera, a mjesta ostaju neistražena do točke kad dođemo na odredište, hvatamo Wifi i istražujemo što posjetiti. Ili, pitamo prolaznike. Banja Luka je grad o kojem smo svi mnogo čuli, mnogi ga, vjerujemo i posjetili.
Drugi po veličini grad u Bosni i Hercegovini, jedan od najljepših gradova u BiH koji ujedno krije i najljepše žene (što je često komentar muškog dijela populacije). To ćemo vam ostaviti da sami ispitate, a mi smo vam odlučili olakšati „gastro- posao“. Prema savjetima Trip Advisera, pronašli smo 8 restorana koji su dobili najviše ocjene od posjetitelja. Jesu li u pravu, ostavljamo da vaši nepci ocjene pri sljedećem posjetu ljepotici na Vrbasu.
#1 Mala stanica
Restoran-bar Mala stanica nalazi se u gradskoj zoni, na mjestu gdje je željeznička pruga presjecala glavnu gradsku prometnicu. Preko 200 fotografija iz prošlosti Banja Luke čini idealnu atmosferu za poslovne ručkove ili romantične večere. Mala stanica je prvi i jedini restoran u Banja Luci, čiji se koncept zasniva na svjetskom trendu “slow food” ili u prenesenom značenju “sporom služenju hrane”. To podrazumijeva da se obroci serviraju u nekoliko iznošenja, da bi se moglo probati više raznovrsne hrane uz odgovarajuća vina, a u potpunosti prema ukusu gosta i njegovom trenutnom raspoloženju. Naša sljedeća stanica u Banja Luci, definitivno. :)



#2 Aj zdravo
Iako naziv restorana implicira na uzvik pozdrava riječ „zdravo“ zapravo označava zdravu hranu. Mjesto gdje ćete pojesti zdravi doručak sa žitaricama ili popiti ukusan smoothie. U meniju posebno mjesto zauzimaju i jela za vegetarijance i vegane uz grčku, pakistansku, indijsku i talijansku kuhinju.



#3 Vrbas
Restoran Vrbas je smješten na obali Vrbasa, idealan za druženje s ekipom koja preferira mirnu atmosferu i lagani odmor uz moguće pecanje. Na drugoj obali Vrbasa smještena je tvrđava “Kastel” koja predstavlja jednu od nezaobilaznih znamenitosti i obilježja grada Banja Luke, a koju svakako morate posjetiti.


#4 Kazamat
Restoran Kazamat je jedan od najstarijih restorana u Banja Luci. Smješten je u srcu grada, također među zidinama tvrđave Kastel na obali Vrbasa, i predstavlja povijesnu jezgru grada Banja Luke. Primijetit ćete da uređenje samog restorana odgovara tvrđavi, korišteni su samo kamen, drvo i željezo.


#5 Obelix
Netko raspoložen za roštilj? Za sve gurmane kojima je prva destinacija kada odu u središnju Bosnu dobra ćevabdžinica, u Banja Luci povedite ekipu i svratite do Obelixa. Sigurno ne možete zamisliti mesno jelo, a koje se već ne nalazi u ponudi njihovog jelovnika.


#6 Hotel i restoran Integra
Hotel i restoran Integra – ako poželite pobjeći od gradske vreve i samo mirno popiti svoju kofeinsku dozu dana uz fantastičan kolač, to je vaša sljedeća stanica. Kažu da su posebni jer ćete sigurno njihov restoran napustiti uz osmijeh na licu. Zašto ih ne testirati?


#7 Phillipe Dine & Wine
U Banja Luci teško da će nepci bilo kojeg gurmana ostati nezadovoljni. Vlasnici ovog restorana su posebno mislili na obožavatelje talijanske paste. Stoga su odabrali kuhare koji će ju napraviti, specijalno za vas, a ako među prijateljima imate ljubitelje ribe, onda je ovo „place to be“ za vas.


#8 Caffe & Restaurant Monogram
Za sve one koji žele da im je ukusna hrana ujedno i servirana sa stilom odabrat će Monogram. Gledajući fotografije, nismo sigurni za što bi se prvo odlučili, slana ili slatka jela. Komentar jednog od posjetitelja je bio da je tu pojeo hranu za koju bi mogao umrijeti. Tako da, zapravo – želimo probati sve!



Foto: Facebook, Trip Adviser
TEKST: Bonjour.ba
Danas smo ustali s onim poznatim osjećajem da nam se jede nešto slatko, ali bez jasne ideje šta bi to moglo biti.
Ne klasičan kolač, ne suhi biskvit, ali ni onaj standardni brownie koji uvijek spašava stvar kad želimo nešto brzo i sigurno. Htjeli smo nešto s notom kokosa, ali ne klasične kokos kocke, više onaj tip deserta koji spaja čokoladu i kremastu teksturu.

Između kafe i prvog gutljaja vode, odlučili smo da jednostavno pomiješamo sve što volimo: čokoladu, kokos i Dolcela brownie smjesu. I tako je nastao naš “eksperiment iz dosade” koji se pretvorio u pun pogodak: Dolcela brownie smjesa i jednostavna kokos krema kao kombinacija koja spašava dan kad ne znate šta vam se jede, ali znate da mora biti dobro.

Jeste li znali? U nekim zemljama kokos se smatra “voćem sreće” jer simbolizira obilje i slatkoću života. Nama je, realno, dovoljan i jedan sloj kokos kreme da dan odmah bude bolji.
Čokoladni brownie sa kokos kremom
Brownie:
- 1 Dolcela smjesa za čokoladne brownie
- 2 jaja
- 100g putera
- 200ml mlijeka
- 80g tamne čokolade
Jeste li znali? Tamna čokolada ima više antioksidansa nego borovnice. Znači da praktično ako jedete brownie, to je skoro smoothie.
Kokos krema:
- 1 Dolcela puding okus vanilija
- 400ml mlijeka
- 200g kokosovog brašna
- 80g šećera
- 1 Dolcela vanilin šećer
Jeste li znali? Miris vanilije dokazano snižava nivo stresa i potiče dobro raspoloženje. Da, zato nas svaki puding, kolač ili krema s tom aromom automatski vrati u djetinjstvo i podsjeti na sigurnost domaće kuhinje.
Priprema:
Prvo pripremite kokos kremu: u dubljoj šerpici skuhajte Dolcela puding okus vanilija u mlijeku, kao i obično, dok ne postane gust i kremast.

Zatim umiješajte kokosovo brašno, dodajte 80g šećera i Dolcela vanilin šećer i lagano promiješajte špatulom ili mutilicom dok se sve lijepo ne poveže. Ostavite kremu sa strane da se malo ohladi i stegne.
Dok se krema odmara, prelazimo na brownie. U dubokoj posudi pomiješajte Dolcela smjesu za čokoladne brownie, mlijeko i jaja.

Posebno otopite puter s tamnom čokoladom (miris će vas već tada podsjetiti da ste na dobrom putu) i dodajte ga u smjesu. Miješajte dok ne nestanu sve grudvice i dok ne dobijete onu glatku, sjajnu teksturu po kojoj znate da će kolač uspjeti.
Jeste li znali? Kažu da je prvi brownie nastao kada je kuharica u Chicagu zaboravila prašak za pecivo. Rezultat je bio gustiji, čokoladniji kolač koji su svi obožavali. Iako nije potvrđeno, priča ostaje dio šarma brownija.
Smjesu ravnomjerno rasporedite u kalup obložen papirom za pečenje. Zatim preko nje nježno dodajte kokos kremu. Kašikom ili drvenim štapićem lagano “prošarajte” slojeve da se čokolada i kokos malo spoje. To će kasnije dati onaj mramorni efekt.
Pecite 20 minuta na 180°C, taman dovoljno da rubovi postanu hrskavi, a sredina ostane sočna i mekana.

Ako volite malo eksperimentisati, ne morate se držati samo vanilije. Probajte Dolcela puding okus jagoda ili maline za voćnu notu. Volite jači čokoladni sloj? Umjesto vanilije možete koristiti Dolcela puding okus čokolada za “double chocolate” efekat. Zamijenite dio mlijeka u brownie smjesi s 50 ml kafe jer i to pojača aromu čokolade.
Za brzu prazničnu tacnu: ispecite Dolcela Muffins ili Dolcela Muffins čokoladni pa ih punite kašikom ove kokos kreme. Rezultat? Snježni cupcake.
Ako volite lava-centar, probajte i Dolcela Lava Muffins i servirajte uz kašiku kokos kreme sa strane.
Na kraju, pustite mašti da se malo igra. Upravo iz takvih improvizacija često nastanu najbolji deserti, oni koji mirišu na toplinu doma i malo hrabrosti da promijenite nešto po svom ukusu.

Ako ste među onima koji već u novembru prave prve liste kolača i traže “onaj jedan novi recept” koji će osvojiti sve, imamo mali spoiler. Od 1. decembra, Dolcela pokreće slatku prazničnu čaroliju, online kutak u kojem ćete moći podijeliti svoje trenutke iz kuhinje, fotografije, mirise i onu posebnu prazničnu energiju koju donose kolačići.
Na web stranici vas čeka Djed Mraz gdje mu samo trebate navesti koga biste voljeli obradovati ove godine sa Dolcela poklonom.
A šta se dogodi nakon toga? Nećemo vam sve otkriti… samo ćemo reći da će vas rezultat sigurno nasmijati i ugrijati, baš kao i prva tura brownie iz rerne.
Tokom decembra Dolcela će svakog dana birati dobitnike iznenađenja jer ovaj mjesec je stvoren za dijeljenje, slatkoću i trenutke koji mirišu na vaniliju.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!