Tri filma o ženskom prijateljstvu koja morate pogledati! Bez spoilera, obećavamo! - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Tri filma o ženskom prijateljstvu koja morate pogledati! Bez spoilera, obećavamo!

Tekst:

Maria Krezić

FILMOVI & SERIJE
4.3.2022.

Sva ženska prijateljstva su jedinstvena, ispunjena usponima i padovima, ali ona prava imaju jednu zajedničku stvar: koliko god se životni putevi razilazili, prave prijateljice su uvijek tu kao potpora u teškim, i kao najveselije partnerice u sretnim trenucima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Na malim ekranima, te nepravilnosti na stazama prijateljskog vijeka nerijetko imaju veze i s muškarcima, ali moglo bi se reći da ipak postoji cijeli spektar stvarnih prepreka, od sitnih i besmislenih prepirki do na prvi pogled nerješivih problema koje su glavne protagonistice filmova u nastavku uspjele prebroditi. Donosimo vam tri filma s liste najupečatljivijih ženskih prijateljstava u povijesti kinematografije, od vintage dueta ikoničnih ljepotica Jane Russell i Marilyn Monroe, preko teen favorita iz nultih godina, do nešto novijeg Hustler filma inspiriranog stvarnim događajima s Jennifer Lopez u glavnoj ulozi.

 

Prevarantice s Wall Streeta

Ako ste gledali film Hustlers, odnosno Prevarantice s Wall Streeta, onda znate da je riječ o grupi žena koje se udruženim snagama bore za osvetu dviju zaposlenica Manhattanskog striptiz kluba, protiv muške klijentele s Wall Streeta koji su je žestoko zaslužili.

Uz Jennifer Lopez kojoj je pripala glavna uloga Ramone, striptizete koja se dosjetila cijelog plana te Cardi B, u filmu gledamo i Constance Wu, Lili Reinhart (iz Riverdalea), Keke Palmer (iz Scream Queens), Juliju Stiles (Silver Linings Playbook) i dobitnicu Oscara Mercedes Roehl. 

Film Hustlers odnosno Prevarantice s Wall Streeta inspiriran je stvarnim događajima što mu dodatno daje na važnosti, a moralna priča koja se krije iza svega jeste naglasak na ženskom prijateljstvu, te ženska solidarnost i odanost u najtežim životnim trenucima. Ove žene su dokazale da i u naizgled bezizlaznim situacijama i "borbi s vjetrenjačama" u obliku beskrupuloznih muškaraca i korumpiranog sustava, s pravim prijateljicama se uvijek imate na koga osloniti.

 

Foto: Hustlers, IMDb

 

Čarobne hlače

Čarobne hlače ili na izvornom nazivu The Sisterhood of the Traveling Pants, film je koji govori o prijateljstvu, odanosti i ljubavi. Četiri prijateljice, veoma karakterno različite djevojke, provode ljetni raspust na odvojenim lokacijama, ali ostaju snažno povezane dugim pismima i simboličnim pantalonama koje na magičan način savršeno pristaju svakoj od njih. One služe i poput dnevnika u koji zapisuju sva svoja uzbudljiva iskustva i vrijedne životne lekcije kako ih nikada ne bi mogle zaboraviti.

 

Foto: The Sisterhood of the Traveling Pants, IMDb


Unatoč mladosti, one prepoznaju vrijednost iskrenog i čvrstog prijateljskog odnosa za cijeli život i sklapaju pakt da zauvijek ostanu bliske i podrška jedne drugima u najtežim trenucima. Ova priča je puna emocija poput tuge, straha i usamljenosti, ali i osjećaja trijumfa i zahvalnosti, baš kao što je život pun uspona i padova. Iako se pakt o putujućim hlačama čini površnim i pomalo djetinjastim, on je zapravo elementaran u njihovom načinu iskazivanja osjećaja i primjer je kojeg svi možemo slijediti u njegovanju prijateljskog odnosa kada nam se zajednički putevi krenu razilaziti.

 

Muškarci više vole plavuše

Za ljubiteljice vintage kinematografije i kultnih filmskih dijela, potrudili smo se da se na ovom popisu nađe i jedan bezvremenski klasik pod originalnim nazivom Gentlemen Prefer Blondes. Kao što smo na početku spomenuli, glavne uloge igraju najveće hollywoodske dive Jane Russell i Marilyn Monroe, a glavna linija vodilja koja se proteže kroz cijeli film jeste da nije važno je li gospoda zapravo više vole plavuše ili brinete sve dok imate pravu prijateljicu poput Lorelei ili Dorothy.

 

Foto: Gentlemen Prefer Blondes, IMDb


Opservacija ženskog prijateljstva u delikatnim okolnostima 50 ih godina prošlog stoljeća, gdje su se sva moć i životni užitci vješto morali preoteti iz ruku svemoćnih muškaraca, povlači moralnu paralelu između žena koje tragaju za novcem i muškaraca koji žele žene isključivo zbog njihove fizičke privlačnosti.

Vrijednosti iz filma koje prikazuju kontrast ondašnjim patrijarhalnim stavovima, itekako su primjenjivi i u današnjem suvremenom svijetu. Radišna Lorelei i zabavna Dorothy skupa pokazuju da se žene uvijek međusobno moraju braniti i biti jedna drugoj potpora bez obzira na različitosti i individualne životne ciljeve.


* * *
Naslovna fotografija: Hustlers, IMDb

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno