TEKST: Marija Perić

DATUM OBJAVE: 14.5.2020.

Sve češći stanovnik menija brojnih poznatih dama, chefova, strastvenih zaljubljenika u hranu, kao i gastro blogera koje pratimo postala je kvinoja.

Zato vam u nastavku donosimo pojedinosti o ovoj namirnici, kako ju spremiti kao i 3 odlična recepta koja će biti superukusan doručak za početak dana.

ŠTO JE KVINOJA?

Kvinoja je bezglutenski ugljikohidrat i biljka sa cjelovitim zrnom koja je bogata proteinima, vlaknima i ne sadrži puno masti. 

KAKO SE PRIPREMA KVINOJA?

Prije pripreme, kvinoju isperite u vodi 30 sekundi.
Za pripremu kvinoje pripremite posudu u koju ćete dodati dvostruko više vode od količine kvinoje koju pripremate. Posudu stavite na štednjak i pustite da voda s kvinojom proključa. Kada proključa, smanjite vatru i kuhajte bez poklopca dok kvinoja ne apsorbira svu vodu, otprilike 10-20 minuta, povremeno miješajući.
Nakon toga sklonite kvinoju sa štednjaka i ostavite ju u poklopljenoj posudi narednih 5 minuta kako bi se zrna kvinoje otvorila i kako biste dobili pahuljastu smjesu.  
Za nekoliko prijedloga kako kvinoju pripremiti za doručak, prelistajte dalje. 

PRIJEDLOG 1 - MEKSIČKI DORUČAK S KVINOJOM

Foto: simplyquinoa.com

SASTOJCI:

  • 2 šalice skuhane kvinoje
  • Sok i naribana kora od 1 limete
  • 1/2 šalice nasjeckanog korijandra
  • 1 avokado izrezan na kockice
  • 1 nasjeckana rajčica
  • 1 šalica sitno nasjeckanog špinata
  • 2 jaja
  • Sol i papar po ukusu

PRIPREMA:

Dodajte kvinoju u veliku zdjelu. Umiješajte sok i koru limete, korijandar i začinite solju. U ovu mješavinu dodajte narezani avokado, rajčicu i špinat, lagano spajajući sve sastojke zajedno. Smjesu raspodijelite u dvije zdjele i ostavite ih dok skuhate jaja.
Nakon što skuhate jaja, očistite ljusku, a zatim ih prepolovite.
U svaku zdjelu dodajte po jedno prepolovljeno jaje i uživajte u doručku.

PRIJEDLOG 2 - KVINOJA DORUČAK S JAGODAMA

Foto: simplyquinoa.com

SASTOJCI:

  • 1 šalica tople skuhane kvinoje
  • 2 žlice meda + više za posluživanje
  • 2 žlice kokosovog mlijeka ili nekog drugog mlijeka
  • 1 žličica cimeta
  • 1 šalica nasjeckanih jagoda
  • 1 šalica nasjeckanih breskvi
  • 1 šalica jogurta
  • 1/4 šalice nasjeckanih badema
  • 2 žlice sjemenki konoplje

PRIPREMA:

U posudi pomiješajte kuhanu kvinoju, med, (kokosovo) mlijeko i cimet.
Podijelite ravnomjerno smjesu u dvije zdjele. U svaku zdjelu dodajte pola šalice jogurta, a zatim svaku posudu pospite s pola smjese voća, sjemenkama badema i konoplje.
Polijte po vrhu malo meda i uživajte u svom slatkom doručku!

PRIJEDLOG 3 - ENERGETSKI DORUČAK S KVINOJOM I JABUKAMA

Foto: simplyquinoa.com

SASTOJCI:

  • 1/2 šalice kvinoje, neskuhane
  • 1 1/4 šalice kokosovog mlijeka ili nekog drugog mlijeka
  • 1 žličica cimeta
  • 1 žlica meda
  • 1 žlica maslaca
  • 1 banana
  • 1/4 šalice nasjeckanih badema
  • 1/4 šalice kokosovog brašna

PRIPREMA:

U manju posudu dodajte kvinoju i mlijeko. Pustite smjesu da prokuha, potom smanjite i kuhajte 15 minuta, povremeno miješajući, dok smjesa ne postane kremasta i dok se kvinoja ne skuha. Na kraju, umiješajte maslac i med.
Prebacite smjesu u dvije zdjele i na vrhu pospite narezanom bananom, nasjeckanim bademima i kokosovim brašnom. Uživajte. 

Još super ukusnih recepata pogledajte ovdje, kao i na ovom blogu.

***

Naslovna fotografija: thefullhelping.com
Tekst: Marija Perić


Bonjour

Jednostavan trik za savršeno jednake vaniline kiflice i recept koji uvijek uspije.

TEKST: Adelisa Mašić

Jednostavan trik za savršeno jednake vaniline kiflice i recept koji uvijek uspije. Jednostavan trik za savršeno jednake vaniline kiflice i recept koji uvijek uspije.

Vaniline kiflice su jedan od onih kolačića koji automatski unesu praznični ugođaj u kuću.

Mekane su, mirisne i nježne, a baš zbog te jednostavnosti želimo da i izgledaju uredno i jednako. A to, realno, nije uvijek lako postići.

 



Ove godine internet je ponudio rješenje koje je toliko jednostavno da odmah postane 'zašto ovo ranije nisam probala?' momenat.

 



Trik koji sve mijenja:  

Umjesto da svaku kiflicu oblikuješ ručno, tijesto uvaljaj u dugi valjak i sjeci ga rubom šoljice ili čaše. Tako dobiješ jednake komadiće koji se ravnomjerno peku i izgledaju kao da su izašli iz profesionalnog kalupa.


vaniline_kiflice2bonjour_ba

Foto: @blueberry_and_basil

A sada slijedi i klasični, provjereni recept koji daje baš one mekane, mirisne kiflice kakve očekujemo u decembru.

Sastojci:

  • 250 g glatkog brašna
  • 50 g oštrog brašna
  • 200 g maslaca
  • 100 g mljevenih oraha
  • 70 g šećera
  • 1 jaje
  • 1 vanilin šećer
  • šećer u prahu za posipanje



vaniline_kiflice4bonjour_ba

Foto: @lottastichler

Priprema:

  1. Umuti maslac, šećer, vanilin šećer i jaje.
  2. Dodaj brašno i mljevene orahe, pa umijesi kompaktno tijesto.
  3. Zamotaj u foliju i ohladi oko 30 minuta.
  4. Oblikuj valjak i izreži jednake komadiće pomoću okruglog ruba (kao u triku).
  5. Formiraj kiflice i složi ih na pleh obložen papirom za pečenje.
  6. Peci 15–18 minuta na 170°C.
  7. Još tople uvaljaj u šećer u prahu.

 



Uz ovaj mali trik i provjereni recept, vaniline kiflice postaju nezaobilazan dio decembarskih kuhinja. Jednostavne su, uredne i mirisne baš onako kako volimo, a priprema donosi onaj prepoznatljivi osjećaj praznične topline koji se dijeli s najdražima.

Foto: @blueberry_and_basil


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!