TEKST: Marija Perić

DATUM OBJAVE: 14.5.2020.

Sve češći stanovnik menija brojnih poznatih dama, chefova, strastvenih zaljubljenika u hranu, kao i gastro blogera koje pratimo postala je kvinoja.

Zato vam u nastavku donosimo pojedinosti o ovoj namirnici, kako ju spremiti kao i 3 odlična recepta koja će biti superukusan doručak za početak dana.

ŠTO JE KVINOJA?

Kvinoja je bezglutenski ugljikohidrat i biljka sa cjelovitim zrnom koja je bogata proteinima, vlaknima i ne sadrži puno masti. 

KAKO SE PRIPREMA KVINOJA?

Prije pripreme, kvinoju isperite u vodi 30 sekundi.
Za pripremu kvinoje pripremite posudu u koju ćete dodati dvostruko više vode od količine kvinoje koju pripremate. Posudu stavite na štednjak i pustite da voda s kvinojom proključa. Kada proključa, smanjite vatru i kuhajte bez poklopca dok kvinoja ne apsorbira svu vodu, otprilike 10-20 minuta, povremeno miješajući.
Nakon toga sklonite kvinoju sa štednjaka i ostavite ju u poklopljenoj posudi narednih 5 minuta kako bi se zrna kvinoje otvorila i kako biste dobili pahuljastu smjesu.  
Za nekoliko prijedloga kako kvinoju pripremiti za doručak, prelistajte dalje. 

PRIJEDLOG 1 - MEKSIČKI DORUČAK S KVINOJOM

Foto: simplyquinoa.com

SASTOJCI:

  • 2 šalice skuhane kvinoje
  • Sok i naribana kora od 1 limete
  • 1/2 šalice nasjeckanog korijandra
  • 1 avokado izrezan na kockice
  • 1 nasjeckana rajčica
  • 1 šalica sitno nasjeckanog špinata
  • 2 jaja
  • Sol i papar po ukusu

PRIPREMA:

Dodajte kvinoju u veliku zdjelu. Umiješajte sok i koru limete, korijandar i začinite solju. U ovu mješavinu dodajte narezani avokado, rajčicu i špinat, lagano spajajući sve sastojke zajedno. Smjesu raspodijelite u dvije zdjele i ostavite ih dok skuhate jaja.
Nakon što skuhate jaja, očistite ljusku, a zatim ih prepolovite.
U svaku zdjelu dodajte po jedno prepolovljeno jaje i uživajte u doručku.

PRIJEDLOG 2 - KVINOJA DORUČAK S JAGODAMA

Foto: simplyquinoa.com

SASTOJCI:

  • 1 šalica tople skuhane kvinoje
  • 2 žlice meda + više za posluživanje
  • 2 žlice kokosovog mlijeka ili nekog drugog mlijeka
  • 1 žličica cimeta
  • 1 šalica nasjeckanih jagoda
  • 1 šalica nasjeckanih breskvi
  • 1 šalica jogurta
  • 1/4 šalice nasjeckanih badema
  • 2 žlice sjemenki konoplje

PRIPREMA:

U posudi pomiješajte kuhanu kvinoju, med, (kokosovo) mlijeko i cimet.
Podijelite ravnomjerno smjesu u dvije zdjele. U svaku zdjelu dodajte pola šalice jogurta, a zatim svaku posudu pospite s pola smjese voća, sjemenkama badema i konoplje.
Polijte po vrhu malo meda i uživajte u svom slatkom doručku!

PRIJEDLOG 3 - ENERGETSKI DORUČAK S KVINOJOM I JABUKAMA

Foto: simplyquinoa.com

SASTOJCI:

  • 1/2 šalice kvinoje, neskuhane
  • 1 1/4 šalice kokosovog mlijeka ili nekog drugog mlijeka
  • 1 žličica cimeta
  • 1 žlica meda
  • 1 žlica maslaca
  • 1 banana
  • 1/4 šalice nasjeckanih badema
  • 1/4 šalice kokosovog brašna

PRIPREMA:

U manju posudu dodajte kvinoju i mlijeko. Pustite smjesu da prokuha, potom smanjite i kuhajte 15 minuta, povremeno miješajući, dok smjesa ne postane kremasta i dok se kvinoja ne skuha. Na kraju, umiješajte maslac i med.
Prebacite smjesu u dvije zdjele i na vrhu pospite narezanom bananom, nasjeckanim bademima i kokosovim brašnom. Uživajte. 

Još super ukusnih recepata pogledajte ovdje, kao i na ovom blogu.

***

Naslovna fotografija: thefullhelping.com
Tekst: Marija Perić


Bonjour

3 tuzlanske adrese koju čine jesen posebnom: Hrana na broju 2 je savršena

TEKST: Bonjour.ba

3 tuzlanske adrese koju čine jesen posebnom: Hrana na broju 2 je savršena 3 tuzlanske adrese koju čine jesen posebnom: Hrana na broju 2 je savršena

Ako je ljeto bilo sezona svjetla i pokreta, jesen u Tuzli donosi novi ritam onaj sporiji, ali dublji. Svjetla kafića presijavaju se na mokrim pločnicima, mirisi toplog espresa miješaju se s muzikom iznutra, a razgovori traju duže.

U sklopu formata Tour de Bonjour donosimo vam priče o gradovima i jedinstvenim lokacijama pružajući novo viđenje onoga što nas svakodnevno okružuje. 

Ovog puta, našu pažnju zadržala je Tuzla, grad poznat po svom suncu, ali i atmosferi koja i u oktobru nosi toplinu i mjestima koja tek čekaju da budu otkrivena.

bonjour_ba_iqos_posjetili_smo_tuzla_r_01
bonjour_ba_iqos_posjetili_smo_tuzla_r_02

Tri adrese. Tri potpuno različite atmosfere. Jedna zajednička crta: prostor u kojem se može uživati bez pepela, bez klasičnog dima i s više prostora za misao i znatiželju.

U suradnji s IQOS Curious X, slavili smo istraživanje novih perspektiva, koje dočaravaju puls ovog grada. Neke od ovih lokacija već znate, neke će vas možda iznenaditi, ali sve tri pozivaju na istraživanje, opuštanje i onaj osjećaj da upravo sada živite trenutak koji vrijedi zapamtiti.

bonjour_ba_iqos_posjetili_smo_tuzla_r_03

Jesen miriše na sushi i jazz u Don Papa

Don Papa donosi večernji luksuz bez prenemaganja. U mračnijem interijeru, s profinjenim osvjetljenjem i pažljivo posloženim koktelima, osjećat ćete se kao da ste negdje između filmske scene i privatnog eventa.  

To je onaj tip prostora koji ne traži pažnju on je jednostavno ima.

bonjour_ba_iqos_posjetili_smo_tuzla_r_06
bonjour_ba_iqos_posjetili_smo_tuzla_r_08

Na stolu: Wagyu sushi, pizza s kozicama, nekoliko različitih vrsta sushija i naravno, Don Papa koktel koji je zaokružio priču večeri.

Ambijent, profinjen i topao, dokazuje da je luksuz u iskustvu, u pažnji s kojom se sve priprema i u osjećaju da se nalazite tačno tamo gdje treba.

bonjour_ba_iqos_posjetili_smo_tuzla_r_010
bonjour_ba_iqos_posjetili_smo_tuzla_r_07
bonjour_ba_tuzla_posjetili_smo_iqos_G2

Trenutak mira u Wint Lounge

Na Stupinama, Wint Lounge otvara panoramu grada kroz velike staklene stijene koje hvataju posljednje zrake sunca. Boje su sada mirnije, ali pogled još uvijek zadivljuje.

Mi smo uživali u Strawberry Basil Martini koktelu i cafe latteu, dok su se kroz prozor presijavale svjetiljke s ulice.

bonjour_ba_iqos_posjetili_smo_tuzla_r_017
bonjour_ba_iqos_posjetili_smo_tuzla_r_016

Wint je mjesto koje podsjeća da se jesen ne mora skrivati unutra da i dalje može biti sezona izlazaka, smijeha i dugih večeri uz dobar ritam.

Udobni kauči, ili visoke stolice, sunce i lagani povjetarac savršen recept za bezbrižan cozy trenutak.

bonjour_ba_tuzla_posjetili_smo_iqos_G1

Puls grada uz jesenju svjetlost u Slobodi

Na Trgu Slobode sve ostaje poznato, a opet svaka sezona donese novi ton. Jutarnja gužva oko šankova, miris svježe kafe i sok od cijeđene narandže uz pogled na trg stvaraju prizor koji lako postane ritual.

Ovaj kafić, simbol centra grada, i dalje spaja generacije od ranih sastanaka do kasnih razgovora uz lagane lounge tonove.

bonjour_ba_iqos_posjetili_smo_tuzla_r_05
bonjour_ba_01

Mi smo ovdje započeli dan uz cijeđenu narandžu i latte i ostali duže nego planirano. Jer Sloboda ima tu moć da običan trenutak učini posebnim, bez buke, bez dima samo ritam grada i vi.

bonjour_ba_tuzla_posjetili_smo_iqos_G3

Mi smo ih posjetili. Sada je red na vas. Stay curious.

*IQOS nije proizvod bez rizika i oslobađa nikotin koji izaziva ovisnost. Samo za punoljetne.

 

Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa IQOS Curious X

Produkcija: Bonjour.ba


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!