Tri recepta s kvinojom zbog kojih ćete jedva čekati doručak
Tekst:Marija Perić
GOURMETSve češći stanovnik menija brojnih poznatih dama, chefova, strastvenih zaljubljenika u hranu, kao i gastro blogera koje pratimo postala je kvinoja.
Zato vam u nastavku donosimo pojedinosti o ovoj namirnici, kako ju spremiti kao i 3 odlična recepta koja će biti superukusan doručak za početak dana.
ŠTO JE KVINOJA?
Kvinoja je bezglutenski ugljikohidrat i biljka sa cjelovitim zrnom koja je bogata proteinima, vlaknima i ne sadrži puno masti.
KAKO SE PRIPREMA KVINOJA?
Prije pripreme, kvinoju isperite u vodi 30 sekundi.
Za pripremu kvinoje pripremite posudu u koju ćete dodati dvostruko više vode od količine kvinoje koju pripremate. Posudu stavite na štednjak i pustite da voda s kvinojom proključa. Kada proključa, smanjite vatru i kuhajte bez poklopca dok kvinoja ne apsorbira svu vodu, otprilike 10-20 minuta, povremeno miješajući.
Nakon toga sklonite kvinoju sa štednjaka i ostavite ju u poklopljenoj posudi narednih 5 minuta kako bi se zrna kvinoje otvorila i kako biste dobili pahuljastu smjesu.
Za nekoliko prijedloga kako kvinoju pripremiti za doručak, prelistajte dalje.
PRIJEDLOG 1 - MEKSIČKI DORUČAK S KVINOJOM
Foto: simplyquinoa.com
SASTOJCI:
- 2 šalice skuhane kvinoje
- Sok i naribana kora od 1 limete
- 1/2 šalice nasjeckanog korijandra
- 1 avokado izrezan na kockice
- 1 nasjeckana rajčica
- 1 šalica sitno nasjeckanog špinata
- 2 jaja
- Sol i papar po ukusu
PRIPREMA:
Dodajte kvinoju u veliku zdjelu. Umiješajte sok i koru limete, korijandar i začinite solju. U ovu mješavinu dodajte narezani avokado, rajčicu i špinat, lagano spajajući sve sastojke zajedno. Smjesu raspodijelite u dvije zdjele i ostavite ih dok skuhate jaja.
Nakon što skuhate jaja, očistite ljusku, a zatim ih prepolovite.
U svaku zdjelu dodajte po jedno prepolovljeno jaje i uživajte u doručku.
PRIJEDLOG 2 - KVINOJA DORUČAK S JAGODAMA
Foto: simplyquinoa.com
SASTOJCI:
- 1 šalica tople skuhane kvinoje
- 2 žlice meda + više za posluživanje
- 2 žlice kokosovog mlijeka ili nekog drugog mlijeka
- 1 žličica cimeta
- 1 šalica nasjeckanih jagoda
- 1 šalica nasjeckanih breskvi
- 1 šalica jogurta
- 1/4 šalice nasjeckanih badema
- 2 žlice sjemenki konoplje
PRIPREMA:
U posudi pomiješajte kuhanu kvinoju, med, (kokosovo) mlijeko i cimet.
Podijelite ravnomjerno smjesu u dvije zdjele. U svaku zdjelu dodajte pola šalice jogurta, a zatim svaku posudu pospite s pola smjese voća, sjemenkama badema i konoplje.
Polijte po vrhu malo meda i uživajte u svom slatkom doručku!
PRIJEDLOG 3 - ENERGETSKI DORUČAK S KVINOJOM I JABUKAMA
Foto: simplyquinoa.com
SASTOJCI:
- 1/2 šalice kvinoje, neskuhane
- 1 1/4 šalice kokosovog mlijeka ili nekog drugog mlijeka
- 1 žličica cimeta
- 1 žlica meda
- 1 žlica maslaca
- 1 banana
- 1/4 šalice nasjeckanih badema
- 1/4 šalice kokosovog brašna
PRIPREMA:
U manju posudu dodajte kvinoju i mlijeko. Pustite smjesu da prokuha, potom smanjite i kuhajte 15 minuta, povremeno miješajući, dok smjesa ne postane kremasta i dok se kvinoja ne skuha. Na kraju, umiješajte maslac i med.
Prebacite smjesu u dvije zdjele i na vrhu pospite narezanom bananom, nasjeckanim bademima i kokosovim brašnom. Uživajte.
Još super ukusnih recepata pogledajte ovdje, kao i na ovom blogu.
***
Naslovna fotografija: thefullhelping.com
Tekst: Marija Perić