'Tres leches' - recept za prozračan i sočan kolač koji se jednostavno i brzo priprema - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazi...

'Tres leches' - recept za prozračan i sočan kolač koji se jednostavno i brzo priprema

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

GOURMET
31.8.2020.

Kako mu samo ime kaže Tres leches je kolač sa tri vrste mlijeka, što znači da, ako ste ljubitelj ovog napitka, ovo je slastica koju morate probati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što ju čini posebnom, upravo je natopljen i sočan biskvit za razliku od tradicionalnih biskvita koji su ponekad suhi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jednostavnost pripreme ovog deserta, kao i preljev koji uključuje karamel kremu natjerat će vas da ovaj kolač poželite pripremati odmah.

Foto: kuhinja-jedne-blues.com

Svi sastojci i koraci pripreme čekaju vas u nastavku.

SASTOJCI:

Za biskvit:

  • 6 jaja
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 200 g glatkog brašna
  • 2 žličice praška za pecivo

Za preljev:

  • 700 ml mlijeka
  • 500 ml vrhnja za šlag
  • 300 ml kondenziranog mlijeka

Za karamel kremu:

  • 400 g šećera
  • 100 g maslaca
  • 400 ml vrhnja za šlag

PRIPREMA:

Za biskvit odvojiti bjelanjke i žumanjke. Najprije umiksati bjelanjke u čvrsti snijeg, a potom postepeno dodavati šećer, vanilin šećer te miksati tako dugo dok smjesa ne postane potpuno čvrsta. Zatim, u  smjesu počnite dodavati jedno po jedno žumanjce dok cijelo vrijeme miksate. Kada ste umutili sva žumanjca, dodajte polako brašno sa praškom za pecivo te pomiješajte sve skupa na najmanjoj brzini miksera.
Dobivenu biskvitnu smjesu izlijte u lim za pečenje 36×20 cm prekriven papirom za pečenje sa svih strana i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 25 minuta.

Dok se biskvit peče, izlijte sve tri vrste mlijeka u jednu posudu i promiješajte. Pečeni biskvit hladiti deset minuta, izbockati ga cijelom površinom viljuškom, a zatim ga pažljivo istresti iz lima u kojemu se pekao. Odlijepiti sa biskvita papir za pečenje. Sada biskvit izbockati i sa te donje strane na kojoj je bio papir za pečenje.

U lim u kojemu se biskvit pekao uliti trećinu mliječne smjese, pa na to pažljivo vratiti biskvit. Neka vam sada donja strana biskvita bude s gornje strane. Sve skupa zaliti ostatkom mliječne smjese. Biskvit sada ostaviti da se hladi i odstoji sat kako bi se mlijeko upilo.

Za karamel kremu, usipati šećer u posudu i na najmanjoj vatri potpuno otopiti uz povremeno miješanje. Kada se sav šećer otopi dodajte maslac nasjeckan na male komadiće i promiješajte lagano da se otopi. Kada se maslac sjedinio, dolijte vrhnje za šlag i opet uz miješanje sve lijepo sjedinite. Ova se krema u pravilu kuha oko deset minuta. Dok je smjesa još topla izlite preko natopljenog biskvita i ostaviti da se sve skupa dobro ohladi.

Foto: kuhinja-jedne-blues.com

Ovaj i još više ukusnih recepata možete pronaći na Web stranici i Instagram profilu.

***

Naslovna fotografija: blog.williams-sonoma.com
Tekst: Ilda Lihić-Isović

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno