TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 31.8.2020.

Kako mu samo ime kaže Tres leches je kolač sa tri vrste mlijeka, što znači da, ako ste ljubitelj ovog napitka, ovo je slastica koju morate probati.

Ono što ju čini posebnom, upravo je natopljen i sočan biskvit za razliku od tradicionalnih biskvita koji su ponekad suhi.

Jednostavnost pripreme ovog deserta, kao i preljev koji uključuje karamel kremu natjerat će vas da ovaj kolač poželite pripremati odmah.

Foto: kuhinja-jedne-blues.com

Svi sastojci i koraci pripreme čekaju vas u nastavku.

SASTOJCI:

Za biskvit:

  • 6 jaja
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 200 g glatkog brašna
  • 2 žličice praška za pecivo

Za preljev:

  • 700 ml mlijeka
  • 500 ml vrhnja za šlag
  • 300 ml kondenziranog mlijeka

Za karamel kremu:

  • 400 g šećera
  • 100 g maslaca
  • 400 ml vrhnja za šlag

PRIPREMA:

Za biskvit odvojiti bjelanjke i žumanjke. Najprije umiksati bjelanjke u čvrsti snijeg, a potom postepeno dodavati šećer, vanilin šećer te miksati tako dugo dok smjesa ne postane potpuno čvrsta. Zatim, u  smjesu počnite dodavati jedno po jedno žumanjce dok cijelo vrijeme miksate. Kada ste umutili sva žumanjca, dodajte polako brašno sa praškom za pecivo te pomiješajte sve skupa na najmanjoj brzini miksera.
Dobivenu biskvitnu smjesu izlijte u lim za pečenje 36×20 cm prekriven papirom za pečenje sa svih strana i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 25 minuta.

Dok se biskvit peče, izlijte sve tri vrste mlijeka u jednu posudu i promiješajte. Pečeni biskvit hladiti deset minuta, izbockati ga cijelom površinom viljuškom, a zatim ga pažljivo istresti iz lima u kojemu se pekao. Odlijepiti sa biskvita papir za pečenje. Sada biskvit izbockati i sa te donje strane na kojoj je bio papir za pečenje.

U lim u kojemu se biskvit pekao uliti trećinu mliječne smjese, pa na to pažljivo vratiti biskvit. Neka vam sada donja strana biskvita bude s gornje strane. Sve skupa zaliti ostatkom mliječne smjese. Biskvit sada ostaviti da se hladi i odstoji sat kako bi se mlijeko upilo.

Za karamel kremu, usipati šećer u posudu i na najmanjoj vatri potpuno otopiti uz povremeno miješanje. Kada se sav šećer otopi dodajte maslac nasjeckan na male komadiće i promiješajte lagano da se otopi. Kada se maslac sjedinio, dolijte vrhnje za šlag i opet uz miješanje sve lijepo sjedinite. Ova se krema u pravilu kuha oko deset minuta. Dok je smjesa još topla izlite preko natopljenog biskvita i ostaviti da se sve skupa dobro ohladi.

Foto: kuhinja-jedne-blues.com

Ovaj i još više ukusnih recepata možete pronaći na Web stranici i Instagram profilu.

***

Naslovna fotografija: blog.williams-sonoma.com
Tekst: Ilda Lihić-Isović


Bonjour

Baščaršija ljeti: Gdje se jede ona prava baklava zbog koje se vraća u Sarajevo ?

TEKST: Ilda Lihić-Isović

Baščaršija ljeti: Gdje se jede ona prava baklava zbog koje se vraća u Sarajevo ? Baščaršija ljeti: Gdje se jede ona prava baklava zbog koje se vraća u Sarajevo ?

Baščaršija zna imati svoja pravila koja se ne pišu, ali se žive. Jedno od njih, koje svi koji dolaze odavno znaju, glasi: Ko se jednom napije vode sa Baščaršije... opet se vrati.

A tu negdje, među kamenim ulicama, čini se da je dodano još jedno pravilo… sasvim tiho, bez velikih riječi: Ko baklavu iz Baklava Dućana ne proba, kao da nije ni prošao.

 

baščaršija_ljeti_baklava_2_bonjour_ba
 

Ne treba vam velika tabla ni miris koji se osjeti pola ulice dalje. Dovoljno je da pogledate izlog: crvene kutije, zlatna slova i unutra složene baklave, tanane kore, sirup koji se sjaji taman koliko treba.

 

baščaršija_ljeti_baklava_bonjour_ba
 

Jedna ulica, jedan sto, jedan zalogaj

Pred dućanom drveni sto i dvije-tri stolice s ćilim motivom. Tu sjednu oni što ne vole jesti baklavu s nogu i oni koji znaju da dobra baklava traži čašu vode pored i da je najbolje pojesti je polako, u sjeni tende, gledajući kako Baščaršija živi.


baščršija_ljeti_bonjour_ba
 

Na kutiji piše: 100% tradicionalno, ručno rađeno, vrhunski kvalitet, autentično. I stvarno je tako. Ovdje nema varanja. “Nema folova." - što bi rekli lokalci. Samo čista priča o tome kako se baklava pravi kad je ne praviš zato što moraš, nego zato što želiš da ostane upamćena.

 

baščaršija_ljeti_baklava_1_bonjour_ba
 

Dok sjedite ispred Baklava Dućana, čini se da sve drugo stane. Negdje iz ulice dopire glas Amire Medunjanin, sevdalinka u pozadini kao tiha pratnja. Miriše agda iz izloga, slatko, ali ne prejako.

Baklava je ritam Sarajeva. Pod zubima komadići: taman kako treba… pola orah mljeven, pola nasjeckan, da se osjeti. Ni premekano, ni pregrubo. Isto kao i Sarajevo samo: slatko kao agda, slojevito, s mekanim i grubim trenucima.

 

baščaršija_ljeti_baklava_6_bonjour_ba (1)
 

Nekad vas uhvati miris, nekad zvuk sevdalinke u prolazu, nekad okus, ali uvijek ostane isto. Ko jednom to osjeti, uvijek će znati gdje da se vrati.

Za kraj ne morate ponijeti kutiju, ali bi bilo šteta da ne uzmete bar jednu

Sarajevo ima puno baklava, ali ova ima nešto što se ne može zapakovat: onu pravu mjeru starog zanata, mirnog tempa i okusa koji se pamti.

 

Foto: Bonjour.ba produkcija


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!