TEKST: Ilda Lihić-Isović
DATUM OBJAVE: 31.8.2020.
Kako mu samo ime kaže Tres leches je kolač sa tri vrste mlijeka, što znači da, ako ste ljubitelj ovog napitka, ovo je slastica koju morate probati.
Ono što ju čini posebnom, upravo je natopljen i sočan biskvit za razliku od tradicionalnih biskvita koji su ponekad suhi.
Jednostavnost pripreme ovog deserta, kao i preljev koji uključuje karamel kremu natjerat će vas da ovaj kolač poželite pripremati odmah.
Foto: kuhinja-jedne-blues.com
Svi sastojci i koraci pripreme čekaju vas u nastavku.
SASTOJCI:
Za biskvit:
Za preljev:
Za karamel kremu:
PRIPREMA:
Za biskvit odvojiti bjelanjke i žumanjke. Najprije umiksati bjelanjke u čvrsti snijeg, a potom postepeno dodavati šećer, vanilin šećer te miksati tako dugo dok smjesa ne postane potpuno čvrsta. Zatim, u smjesu počnite dodavati jedno po jedno žumanjce dok cijelo vrijeme miksate. Kada ste umutili sva žumanjca, dodajte polako brašno sa praškom za pecivo te pomiješajte sve skupa na najmanjoj brzini miksera.
Dobivenu biskvitnu smjesu izlijte u lim za pečenje 36×20 cm prekriven papirom za pečenje sa svih strana i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 25 minuta.
Dok se biskvit peče, izlijte sve tri vrste mlijeka u jednu posudu i promiješajte. Pečeni biskvit hladiti deset minuta, izbockati ga cijelom površinom viljuškom, a zatim ga pažljivo istresti iz lima u kojemu se pekao. Odlijepiti sa biskvita papir za pečenje. Sada biskvit izbockati i sa te donje strane na kojoj je bio papir za pečenje.
U lim u kojemu se biskvit pekao uliti trećinu mliječne smjese, pa na to pažljivo vratiti biskvit. Neka vam sada donja strana biskvita bude s gornje strane. Sve skupa zaliti ostatkom mliječne smjese. Biskvit sada ostaviti da se hladi i odstoji sat kako bi se mlijeko upilo.
Za karamel kremu, usipati šećer u posudu i na najmanjoj vatri potpuno otopiti uz povremeno miješanje. Kada se sav šećer otopi dodajte maslac nasjeckan na male komadiće i promiješajte lagano da se otopi. Kada se maslac sjedinio, dolijte vrhnje za šlag i opet uz miješanje sve lijepo sjedinite. Ova se krema u pravilu kuha oko deset minuta. Dok je smjesa još topla izlite preko natopljenog biskvita i ostaviti da se sve skupa dobro ohladi.
Foto: kuhinja-jedne-blues.com
Ovaj i još više ukusnih recepata možete pronaći na Web stranici i Instagram profilu.
***
Naslovna fotografija: blog.williams-sonoma.com
Tekst: Ilda Lihić-Isović
TEKST: Adelisa Mašić
Šljive su upravo u sezoni i teško je zamisliti bolji način da ih iskoristimo nego u sočnom desertu koji spaja jednostavnost i toplinu domaće kuhinje.
Hrskave mrvice, miris cimeta i sočno voće stvaraju kombinaciju kojoj je teško odoljeti, posebno u jesenjim danima kada tražimo nešto što grije i podsjeća na bakin sto.
Ono što ovaj recept čini posebnim jeste to što ne zahtijeva puno vremena ni komplikovane korake. Dovoljno je pripremiti tijesto, posuti ga šljivama i cimetom, a zatim završiti sve slojem prhkih mrvica.
Nakon pečenja, kuća će mirisati na spoj voća i maslaca, a svaki zalogaj donosi savršen balans slatkog i kiselkastog.
Kako se pravi?
Ovaj desert možete poslužiti topao uz kuglu sladoleda ili šlag, ali jednako je ukusan i sam. Idealno za popodnevnu pauzu, druženje s prijateljima ili kao slatki završetak vikenda.
Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba
Foto: @blairgreyx
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!