TEKST: Nevena Divčić
DATUM OBJAVE: 26.7.2023.
Ljetni period i slobodne vikende sve više koristimo za rekreaciju na planini.
Čak i ako do sada niste bili u grupi ljudi koje privlači višesatno penjanje i šetanje kroz šumu, vjerujemo da ste u proteklom periodu naletjeli na bar jednu objavu poznanika, čije boje i lokacija su učinili da im se poželite pridružiti. Jedna takva lokacija je i Veliko Jezero na Treskavici.
Gorske oči
Dubina Velikog jezera iznosi otprilike 5 metara i nalazi se na nadmorskoj visini od 1.550 metara.
Gorske oči zapravo su naziv za brojna jezera koja se nalaze na Treskavici, među kojim su Crno, Bijelo i Zmijsko jezero. Zbog svoje veličine i veličanstvenih boja, Veliko jezero privlači najveći broj planinara i rekreativaca.
Pogled na more
Osim Velikog jezera, dok ste na Treskavici nemojte zaboraviti uživati i u nevjerovatnom pogledu na okolne planine Bjelašnicu, Igman, Jahorinu i Trebević.
Iskusni planinari tvrde da se u ljetnom periodu s vrhova Treskavice pogled proteže sve do Jadranskog mora, a vi planirajte izdvojiti malo više vremena za uživanje na ovoj ljepotici. Za što bolji pogled s planine, saznajte u kom periodu je vidljivost najbolja, a od velike koristi će biti i dvogled.
Bezbjednost na prvom mjestu
Planinarenje nosi i brojne izazove sa sobom, od nepredvidivog puta, do neophodnog znanja o terenu na koji ste se zaputili. Put koji vas vodi do planinarskog doma, a zatim i Velikog jezera, je markiran. Svoje prvo planinarenje ili odlazak u posjet ovom jezeru organizujte uz iskusne planinare ili pouzdanog vodiča.
***
Naslovna fotografija: @ramoviceva
TEKST: Ilda Ilda
Od 11. do 13. travnja Rovinj ponovo postaje središte okusa, ideja i priča koje mijenjaju način na koji gledamo hranu. Četvrto izdanje Weekend Food Festivala vraća se s programom koji spaja vrhunske chefove, stručnjake i sve one kojima je hrana posao i strast.
U staroj Tvornici duhana, kroz panele, masterclassove, showcooking radionice i posebne događaje, susreću se znanje i užitak, struka i publika, profesionalci i entuzijasti. Na glavnu festivalsku pozornicu stižu velika imena svjetske gastro scene - Marco Pierre White, chef-ikona i prvi britanski chef s tri Michelinove zvjezdice, Jp McMahon, osnivač festivala Food on the Edge te Matt Orlando, pionir održive gastronomije, možda najpoznatiji po svom genijalnom restoranu Amass. Uz njih, Rovinj će ugostiti stotine sudionika iz regije i svijeta – chefova, vinara, proizvođača i vizionara.
Jp McMahon
Matt Orlando
U dvorani se otvaraju i ključne teme industrije. Na panelu Od sela do hotela , Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, Silvija Terlević, istarska poljoprivrednica i članica HPK, te Jeffrey Vella, korporativni kulinarski direktor Maistre, govorit će o povezivanju lokalne poljoprivrede s turističkim sektorom – i o tome kako domaće namirnice uvesti u vrhunske restorane.
U festivalskom restoranu Weekend Food x Noel by Ivan Temšić održat će se i predavanje Informatization of Restaurant Business , namijenjeno profesionalcima, koje vodi Davor Bienenfeld, vlasnik nekoliko vrlo uspješnih restorana. Predavanje istražuje kako moderni restorani transformiraju poslovanje putem digitalnih inovacija, fokusirajući se na sustave prikaza u kuhinji, komunikacijske alate u stvarnom vremenu i tehnologije "home automation" prilagođene ugostiteljstvu.
Davor Bienenfeld
Ivan Temšić
Na temelju konkretnih primjera bit će riječi o tome kako ti sustavi pojednostavljuju tijek rada, smanjuju pogreške i poboljšavaju koordinaciju između prednjeg i stražnjeg dijela restorana, u konačnici poboljšavajući iskustvo gostiju i operativnu učinkovitost. Ulaz na predavanje je slobodan.
Luka Cinalli
Za sve posjetitelje s festivalskom ulaznicom pripremljen je bogat raspored masterclassova i showcookinga u prostoru stare Tvornice duhana. Poseban dio programa, profesionalni masterclassovi, održat će se u Grand Park Hotelu Rovinj i u potpunosti su posvećeni barskom segmentu. Luca Cinalli, jedan od najcjenjenijih europskih barmena i Karlo Ferenčak, poznati hrvatski barmen i konzultant, donose teme od luksuznog doživljaja gosta do znanosti karbonizacije koktela. Na profesionalni program možete se prijaviti na službenoj stranici Festivala .
Weekend Food Festival ugostit će i Istra Natural, boutique festival jantarnih i prirodnih vina , na kojem će se predstaviti hrvatski i slovenski vinari. Bit će to rijetka prilika da se na jednom mjestu kušaju vina nastala tehnikama maceracije bijelih sorti i minimalne intervencije. Cijene degustacija dostupne su na službenoj stranici Festivala.
Ako želite doživjeti Istru na tanjuru – ne propustite RANGITE! – Istrian Food Market, otvoreni dio festivala u staroj Tvornici duhana, osmišljen uz podršku Maistre. Ovdje se nude sirevi, maslinova ulja, pršuti, tartufi, domaća tjestenina i vina – ali i osobni susreti s onima koji ih stvaraju.
Unutar prostora festivala bit će otvoren i Weekend Food Market, dvije izložbene zone s proizvodima partnera festivala, Make it count bar kao prostor za večernje druženje te festivalski restoran Weekend Food x Noel by Ivan Temšić.
U festivalski program uključili su se i brojni rovinjski restorani koji će za posjetitelje Weekend Food Festivala pripremati posebne jelovnike inspirirane lokalnim sastojcima. Među njima su Giannino, Orca, Rio, Santa Roma, Fortuna, Marina, La Perla, Sapori di Spirito Santo, Al Dente, Grongo e Alice, El Bugadur, Maslina, Brasserie Adriatic i Konoba Kantinon – svatko sa svojom interpretacijom istarskog okusa i pričom koja se pamti.
Više informacija o ovogodišnjem Weekend Food Festivalu potražite na službenoj stranici Festivala te na društvenim mrežama, Instagramu, TikToku i Facebooku.
Vidimo se u Rovinju!
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!