Trend koji volimo: neobične vaze u interijeru

INTERIJERI
6.2.2021.

Vaza odavno više ne služe samo kao funkcionalni dodatak za aranžiranje buketa i cvjetnih aranžmana. Danas one daju poseban akcenat u interijeru, pa čak i svojevrsni nagovještaj koji ne samo da govori o stilu i navikama vlasnika već i kreiraju svojevrsni ambijent i donose posebnu priču.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od Pinteresta do Instagrama naš feed u posljednje vrijeme ispunile su fotografije polica i stolića ukrašenih vazama koje nisu uobičajenog oblika. Točnije, radi se o nekonvencionalnim geometrijskim oblicima i uzorcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što posebice krasi ovaj detalj u interijeru jeste činjenica da se lagano prilagodi svakom stilu. Ove vaze kao dekor gotovo su jedinstveni slučaj u dizajnu jer su prikladne kao chic dekoracija za minimalistički stil, ali i za nešto upečatljivije stilove uređenja.

Foto: @alexandrafitz

Ako se odlučite za vazu od keramike imat ćete divan detalj koji je podjednako prikladan za ljubitelje klasike, moderniste, ali i zaljubljenike u skandinavski stil. Ono čega biste se ipak trebali pridržavati jeste da ne težite besprijekornoj glatkoći i jasnoći oblika. Lagane nepravilnosti i hrapavost podsjetit će vas da se radi o ručnom radu, a ako se ipak odlučite za porculanske vaze stučnjaci savjetuju da se odlučite za bijeli porculan koji najviše dolazi do izražaja. Također, vaze koje su isklesane od kamenja različitih vrsta uvijek izgledaju luksuzno čak i bez dodatnog dekora.

U predstojećoj sezoni, sudeći po Instagram izvještajima, najveći trend i dalje će biti vaze koje su asimetričnog oblika. Danas možete vidjeti mnoge autorske kolekcije u kojima vaze imaju apstraktne forme sa ciljem da svaka od njih probudi maštu posmatrača. U ovim neobičnim i unikatnim odabirima ne zaboravite na jednobojnost jer kada je naglasak na neobičnim siluetama, upotreba previše uzoraka i ukrasa moglo bi djelovati previše. Još nekoliko inspirativnih oblika i vaza donosimo u nastavku.

Foto: @lepetitfika 

Foto: @sofies115kvm

Foto: @angelairiswong

***

Naslovna fotografija: @sofies115kvm
Tekst: Ilda Lihić-Isović 

INTERIJERI , 6.2.2021.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

Ilda Lihić-Isović

Foto by:

@sofies115kvm

Podijeli:

Posljednje objavljeno