TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 11.6.2021.

U susret ljetu, domaći brend Trebaš tanjur predstavio je neodoljiv model keramičke šoljice sa simpatičnom porukom koja će razveseliti.

Idealan je poklon za drage osobe koji vole kafu i čaj, također bit će divan pratilac i vašim jutarnjim ritualima, kao i nešto drugačiji poklon za prijatelje.

Iako još uvijek nemamo detalja što nas tačno očekuje u novoj kolekciji, sudeći po Instagram fotografiji bit će to kolekcija ručno rađenih minimalističkih šoljica sa natpisom unutar šoljice „Volim te“.

Moramo priznati da ove simpatične šoljice i mi već zamišljamo na svojim kuhinjskim policama, a želite li vlastiti primjerak, morat ćete zaviriti na Instagram profil @trebastanjur i strpljivo sačekati izlazak prvih šoljica.

***

Naslovna fotografija: @trebastanjur
Tekst: Ilda Lihić-Isović


Bonjour

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

TEKST: Adelisa Mašić

Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo Pita od šljiva s cimetom i mrvicama: Desert koji miriše na djetinjstvo

Šljive su upravo u sezoni i teško je zamisliti bolji način da ih iskoristimo nego u sočnom desertu koji spaja jednostavnost i toplinu domaće kuhinje.

Hrskave mrvice, miris cimeta i sočno voće stvaraju kombinaciju kojoj je teško odoljeti, posebno u jesenjim danima kada tražimo nešto što grije i podsjeća na bakin sto.

 



Ono što ovaj recept čini posebnim jeste to što ne zahtijeva puno vremena ni komplikovane korake. Dovoljno je pripremiti tijesto, posuti ga šljivama i cimetom, a zatim završiti sve slojem prhkih mrvica. 

 



Nakon pečenja, kuća će mirisati na spoj voća i maslaca, a svaki zalogaj donosi savršen balans slatkog i kiselkastog.

Kako se pravi?  
 


 

  • Pripremite tijesto od brašna, maslaca, šećera, jaja i praška za pecivo.
  • Rasporedite ga u kalup i preko stavite očišćene i narezane šljive.
  • Dodajte malo šećera i cimeta za puniji okus.
  • Na kraju pospite mrvicama od brašna, maslaca i vanilin šećera.
  • Pecite oko sat vremena na 180°C dok površina ne postane zlatna i hrskava.

     



Ovaj desert možete poslužiti topao uz kuglu sladoleda ili šlag, ali jednako je ukusan i sam. Idealno za popodnevnu pauzu, druženje s prijateljima ili kao slatki završetak vikenda.

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba 

Foto: @blairgreyx


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!