Isprobajte recept za trdelnik koji će vas oduševiti mirisom i okusom
Tekst:Ana Rotim
GOURMETTrdelnik je popularno češko slatko pecivo koje je posljednjih godina dobilo titulu zvijezde zimskih street food festivala.
Riječ je o specijalitetu napravljenom od poludizanog tijesta gdje glavnu riječ vodi začin od cimeta. Ovo slatko pecivo dobilo je naziv zbog karakterističnog izgleda koje se dobije tako što se tijesto mota oko valjka, a zatim uvalja u neodoljivu mješavinu od cimeta i šećera. I da, na kraju dobijete trdelnik odnosno dimnjak.
S obzirom da u teoriji zvuči veoma jednostavno htjeli smo provjeriti je li i u praksi ista stvar. Stoga smo kontaktirali gourmet entuzijasticu Lamiju Muharemi Trešnjo, koja je za naše čitatelje podijelila recept za ukusno pecivo trdelnik koje ćete rado ovih dana pripremiti.
Sastojci :
- 300 g brašna
- 30 g putera
- 120 ml mlijeka
- 1 kašika kvasca
- 1 vanilin šećer
- 1 jaje + 1 žumance
- 3 kašike šećera
- prstohvat soli
Za premazivanje i posipanje:
- 30 g putera
- 100 g šećera
- 1 kašika cimeta
Priprema:
Brašno, malo mlakog mlijeka, kašiku šećera i kvasac pomiješati, zatim dodati ostatak šećera, vanilin šećer, jaja, prstohvat soli i 30 g istopljenog putera. Sve umijesiti i postepeno dodavati ostatak mlakog mlijeka. Ostaviti da nadođe.
Tijesto razviti na pobrašnjenoj površini, zatim izrezati trakice. Drvenu oklagiju omotati fino aluminijskom folijom. Premazati je otopljenim puterom. Zatim trake tijesta motati oko oklagije, jednu uz drugu, dobro ih pričvrstiti. Premazati i tijesto puterom, pa uvaljati dobro u šećer i cimet.
Oklagiju staviti preko neke tepsije i peći trdelnik na 180° oko 30 minuta. Provjeravati i okrenuti povremeno.
* * *
Foto: Lamija Trešnjo Muharemi