TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 1.2.2016.

Svi oni koji su u potrazi za slatkim osvježenjem za vaše nepce u Sarajevu su se, vjerujemo, već upoznali sa konceptom slastičarnice TORTE i to. Njihova filozofija zasniva se na ukusnim domaćim kolačima pripravljenim od kvalitetnih namirnica koji vas mame na ponovni dolazak. Torta od sira preporuka je koju ćete čuti među brojnim lokalcima, a ugodan interijer i sjajna ponuda čine ovo mjesto savrše

U razgovoru sa Sandrom Jelin Kadrić, jednom od vlasnica TORTE i to saznali smo više o povijesti nastanka ove male slatke radionice. 

torteito modamo 02

Sandra Jelin Kadrić i Emina Kadrić

Kao jednu od vaših misija često ističete cilj da nahranite sve sladokusce, poguzije i štovatelje slatkog. Recite nam, kako teče odabir savršenog slatkog kandidata za vaš meni? Koje su zajedničke karakteristike vaših slastica?

TORTE i to Sarajevo je prva franšiza TORTE i to Zagreb, pa nam je i ponuda torti i kolača vrlo slična. Vremenom smo našu ponudu razvijali, osluškujući potrebe gostiju. Na novim recepturama znamo raditi i po par mjeseci kako bi dobili novu slasticu koja zaslužuje svoje mjesto u vitrini.
Kao što u muzici postoji ‘fine tuning’ i uštimavanje do perfekcije, tako se i mi u našoj slatkoj radionici ponašamo i pri tom mnogo uživamo. Od prvog dana smo ponudili proizvode visoke kvalitete, što su naši gosti i prepoznali. Njihovo povjerenje nikada ne bi iznevjerili. Možemo mijenjati mnogo toga, praviti određene kompromise, ali jedno će uvijek ostati konstanta, a to je da u sve naše torte i kolače idu samo visokokvalitetne namirnice. Naš pristup je izrada torti i kolača svojeručno i s puno ljubavi, te time isključujemo svaku visokoserijsku proizvodnju. To nas čini posebnim! Oni koji su prepoznali sve ove elemente su sigurno pravi sladokusci, vrijedni truda i poštovanja.

torteito modamo 08

Torta od sira je jedan od često izgovaranih zahtjeva u svim TORTE i to objektima. Što ju čini tako posebnim?

Torta od sira je definitivno naša zvijezda ponude, naša prva torta, naš bestseller. Mnogi joj nisu davali velike šanse, jer su smatrali da bez uobičajenih tradicionalnih sastojaka ne može parirati orasima i čokoladi. Izgleda da je naša torta od sira ipak svojim dobro izbalansiranim okusima i svojim finim ‘layerima' razuvjerila one koji su sumnjali u nju. I danas je naš favorit!

torteito modamo 04

TORTE i to slastičarne su popularne i zbog činjenice da nude i ugodan i pomno dizajniran prostor za druženje. Možete li nam reći nešto više o samom interijeru – odakle crpite inspiraciju?

Kod uređenja svih naših prostora ista je ideja vodilja – napraviti ugodan i miran ambijent, kako bi svako imao mogućnost izbjeći bučnu svakodnevnicu i stres. Koncept uređenja prostora jeste nenametljivost, toplina i povezanost boje, oblika i okusa. To je jedan od razloga zašto se gosti vraćaju u našu harmoniju. Spomenimo i novi enterijer na Baščaršiji gdje smo inspiraciju pronašli u nesavršenom šarmu industrijskog dizajna: siva boja dominira prostorom, drveni detalji, čelična konstrukcija ograde… pazili smo da s posebno odabranim detaljima kao sto su pernati luster, čupavi tepisi uz sofe i mnoštvom mekanih jastuka u tonovima sive i kraljevsko plave boje, dekorativno-lisnatim biljkama u ukrasnim saksijama… unesemo toplinu u prostor.

torteito modamo 01

torteito modamo 03

Sjećate li se vašeg prvog napravljenog kolača? Koji kolač najviše volite pripremati?

Sjećam. Sada to može zvučati veoma smiješno, ali sam kod učenja pravljenja moje prve Torte od sira imala veliku tremu. Dolazila sam prva, a iz kuhinje odlazila posljednja. Bio je to ozbiljan i vrlo zahtjevan zadatak za mene. I sada se sjećam do detalja grešaka koje sam pravila, a i savjeta koje sam nakon toga dobila za vrijeme obuke u Zagrebu.

torteito modamo 05

Prošla je dekada. Sada to isto radim sa velikim zadovoljstvom i opuštenošću, a znam da iz mojih ruku izlazi slatka delicija. Uživam u eksperimentisanju. Prošle sedmice mi je kuća mirisala na čokoladu. Volim gledati lica svojih prijatelja kada probavaju novitete.

TORTE i to je nedavno otvorio i još jedan objekt u Sarajevu, a imate i svoju slastičarnicu u Zagrebu. Razlikuje li se ponuda od grada do grada i kakvi su vaši planovi za budućnost?

TORTE i to postoje u Sarajevu i Zagrebu. Ponuda u ova dva grada se neznatno razlikuje. Riječ je o svega jednoj ili dvije torte. Našu budućnost vidim u dugoročnom održavanju istog nivoa kvalitete proizvoda, usluge i prostora. Sinonim Sarajeva su Baščaršija i ćevapi, kao odraz stare kulture. Sa našim novootvorenim TORTE i to Caffe-om u srcu Baščaršije, u ulici Gazi Husrev-begova 61. spajamo staro i novo, tradiciju i trendove.

torteito modamo 10

Znamo i vjerujemo da će u budućnosti naše TORTE i to postati jedan od sinonima Sarajeva.  

 


Foto:  Iza Razija Mesević, Imrana Kapetanović


Bonjour

Brownie kakav do sada niste probali: Desert koji nestaje brže nego što se ohladi

TEKST: Bonjour.ba

Brownie kakav do sada niste probali: Desert koji nestaje brže nego što se ohladi Brownie kakav do sada niste probali: Desert koji nestaje brže nego što se ohladi

Danas smo ustali s onim poznatim osjećajem da nam se jede nešto slatko, ali bez jasne ideje šta bi to moglo biti.

Ne klasičan kolač, ne suhi biskvit, ali ni onaj standardni brownie koji uvijek spašava stvar kad želimo nešto brzo i sigurno. Htjeli smo nešto s notom kokosa, ali ne klasične kokos kocke, više onaj tip deserta koji spaja čokoladu i kremastu teksturu.
 

brzi-kolac-brownie-recept-kokos-dolcela2-bonjour-ba
 

Između kafe i prvog gutljaja vode, odlučili smo da jednostavno pomiješamo sve što volimo: čokoladu, kokos i Dolcela brownie smjesu. I tako je nastao naš “eksperiment iz dosade” koji se pretvorio u pun pogodak: Dolcela brownie smjesa i jednostavna kokos krema kao kombinacija koja spašava dan kad ne znate šta vam se jede, ali znate da mora biti dobro.
 

brzi-kolac-brownie-recept-kokos-dolcela5-bonjour-ba
 

Jeste li znali? U nekim zemljama kokos se smatra “voćem sreće” jer simbolizira obilje i slatkoću života. Nama je, realno, dovoljan i jedan sloj kokos kreme da dan odmah bude bolji.
 

Čokoladni brownie sa kokos kremom


Brownie:

- 1 Dolcela smjesa za čokoladne brownie

- 2 jaja

- 100g putera

- 200ml mlijeka

- 80g tamne čokolade 
 

Jeste li znali? Tamna čokolada ima više antioksidansa nego borovnice. Znači da praktično ako jedete brownie, to je skoro smoothie.
 

Kokos krema:

- 1 Dolcela puding okus vanilija

- 400ml mlijeka

- 200g kokosovog brašna

- 80g šećera

- 1 Dolcela vanilin šećer
 

Jeste li znali? Miris vanilije dokazano snižava nivo stresa i potiče dobro raspoloženje. Da, zato nas svaki puding, kolač ili krema s tom aromom automatski vrati u djetinjstvo i podsjeti na sigurnost domaće kuhinje.

Priprema:

Prvo pripremite kokos kremu: u dubljoj šerpici skuhajte Dolcela puding okus vanilija u mlijeku, kao i obično, dok ne postane gust i kremast. 
 

brzi-kolac-brownie-recept-kokos-dolcela3-bonjour-ba


Zatim umiješajte kokosovo brašno, dodajte 80g šećera i Dolcela vanilin šećer i lagano promiješajte špatulom ili mutilicom dok se sve lijepo ne poveže. Ostavite kremu sa strane da se malo ohladi i stegne.

Dok se krema odmara, prelazimo na brownie. U dubokoj posudi pomiješajte Dolcela smjesu za čokoladne brownie, mlijeko i jaja.
 

brzi-kolac-brownie-recept-kokos-dolcela4-bonjour-ba
 

Posebno otopite puter s tamnom čokoladom (miris će vas već tada podsjetiti da ste na dobrom putu) i dodajte ga u smjesu. Miješajte dok ne nestanu sve grudvice i dok ne dobijete onu glatku, sjajnu teksturu po kojoj znate da će kolač uspjeti.

Jeste li znali? Kažu da je prvi brownie nastao kada je kuharica u Chicagu zaboravila prašak za pecivo. Rezultat je bio gustiji, čokoladniji kolač koji su svi obožavali. Iako nije potvrđeno, priča ostaje dio šarma brownija.

Smjesu ravnomjerno rasporedite u kalup obložen papirom za pečenje. Zatim preko nje nježno dodajte kokos kremu. Kašikom ili drvenim štapićem lagano “prošarajte” slojeve da se čokolada i kokos malo spoje. To će kasnije dati onaj mramorni efekt.

Pecite 20 minuta na 180°C, taman dovoljno da rubovi postanu hrskavi, a sredina ostane sočna i mekana.

 

brzi-kolac-brownie-recept-kokos-dolcela7-bonjour-ba


Mini savjeti i brze varijacije


Ako volite malo eksperimentisati, ne morate se držati samo vanilije. Probajte Dolcela puding okus jagoda ili maline za voćnu notu. Volite jači čokoladni sloj? Umjesto vanilije možete koristiti Dolcela puding okus čokolada za “double chocolate” efekat. Zamijenite dio mlijeka u brownie smjesi s 50 ml kafe jer i to pojača aromu čokolade.

Za brzu prazničnu tacnu: ispecite Dolcela Muffins ili Dolcela Muffins čokoladni pa ih punite kašikom ove kokos kreme. Rezultat? Snježni cupcake.

Ako volite lava-centar, probajte i Dolcela Lava Muffins i servirajte uz kašiku kokos kreme sa strane.

Na kraju, pustite mašti da se malo igra. Upravo iz takvih improvizacija često nastanu najbolji deserti, oni koji mirišu na toplinu doma i malo hrabrosti da promijenite nešto po svom ukusu.

 

brzi-kolac-brownie-recept-kokos-dolcela6-bonjour-ba


Dolcela slatka praznična čarolija uskoro počinje…


Ako ste među onima koji već u novembru prave prve liste kolača i traže “onaj jedan novi recept” koji će osvojiti sve, imamo mali spoiler. Od 1. decembra, Dolcela pokreće slatku prazničnu čaroliju, online kutak u kojem ćete moći podijeliti svoje trenutke iz kuhinje, fotografije, mirise i onu posebnu prazničnu energiju koju donose kolačići.

Na web stranici vas čeka Djed Mraz gdje mu samo trebate navesti koga biste voljeli obradovati ove godine sa Dolcela poklonom.

A šta se dogodi nakon toga? Nećemo vam sve otkriti… samo ćemo reći da će vas rezultat sigurno nasmijati i ugrijati, baš kao i prva tura brownie iz rerne.

Tokom decembra Dolcela će svakog dana birati dobitnike iznenađenja jer ovaj mjesec je stvoren za dijeljenje, slatkoću i trenutke koji mirišu na vaniliju.
 

 
Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravka BiH
 
Kreativni koncept: Bonjour.ba
Foto i video za Bonjour.ba: Hajrudin Šišić (Harry Cooper)


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!