TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 1.2.2016.
Svi oni koji su u potrazi za slatkim osvježenjem za vaše nepce u Sarajevu su se, vjerujemo, već upoznali sa konceptom slastičarnice TORTE i to. Njihova filozofija zasniva se na ukusnim domaćim kolačima pripravljenim od kvalitetnih namirnica koji vas mame na ponovni dolazak. Torta od sira preporuka je koju ćete čuti među brojnim lokalcima, a ugodan interijer i sjajna ponuda čine ovo mjesto savrše
U razgovoru sa Sandrom Jelin Kadrić, jednom od vlasnica TORTE i to saznali smo više o povijesti nastanka ove male slatke radionice.
Sandra Jelin Kadrić i Emina Kadrić
Kao jednu od vaših misija često ističete cilj da nahranite sve sladokusce, poguzije i štovatelje slatkog. Recite nam, kako teče odabir savršenog slatkog kandidata za vaš meni? Koje su zajedničke karakteristike vaših slastica?
TORTE i to Sarajevo je prva franšiza TORTE i to Zagreb, pa nam je i ponuda torti i kolača vrlo slična. Vremenom smo našu ponudu razvijali, osluškujući potrebe gostiju. Na novim recepturama znamo raditi i po par mjeseci kako bi dobili novu slasticu koja zaslužuje svoje mjesto u vitrini.
Kao što u muzici postoji ‘fine tuning’ i uštimavanje do perfekcije, tako se i mi u našoj slatkoj radionici ponašamo i pri tom mnogo uživamo. Od prvog dana smo ponudili proizvode visoke kvalitete, što su naši gosti i prepoznali. Njihovo povjerenje nikada ne bi iznevjerili. Možemo mijenjati mnogo toga, praviti određene kompromise, ali jedno će uvijek ostati konstanta, a to je da u sve naše torte i kolače idu samo visokokvalitetne namirnice. Naš pristup je izrada torti i kolača svojeručno i s puno ljubavi, te time isključujemo svaku visokoserijsku proizvodnju. To nas čini posebnim! Oni koji su prepoznali sve ove elemente su sigurno pravi sladokusci, vrijedni truda i poštovanja.
Torta od sira je jedan od često izgovaranih zahtjeva u svim TORTE i to objektima. Što ju čini tako posebnim?
Torta od sira je definitivno naša zvijezda ponude, naša prva torta, naš bestseller. Mnogi joj nisu davali velike šanse, jer su smatrali da bez uobičajenih tradicionalnih sastojaka ne može parirati orasima i čokoladi. Izgleda da je naša torta od sira ipak svojim dobro izbalansiranim okusima i svojim finim ‘layerima' razuvjerila one koji su sumnjali u nju. I danas je naš favorit!
TORTE i to slastičarne su popularne i zbog činjenice da nude i ugodan i pomno dizajniran prostor za druženje. Možete li nam reći nešto više o samom interijeru – odakle crpite inspiraciju?
Kod uređenja svih naših prostora ista je ideja vodilja – napraviti ugodan i miran ambijent, kako bi svako imao mogućnost izbjeći bučnu svakodnevnicu i stres. Koncept uređenja prostora jeste nenametljivost, toplina i povezanost boje, oblika i okusa. To je jedan od razloga zašto se gosti vraćaju u našu harmoniju. Spomenimo i novi enterijer na Baščaršiji gdje smo inspiraciju pronašli u nesavršenom šarmu industrijskog dizajna: siva boja dominira prostorom, drveni detalji, čelična konstrukcija ograde… pazili smo da s posebno odabranim detaljima kao sto su pernati luster, čupavi tepisi uz sofe i mnoštvom mekanih jastuka u tonovima sive i kraljevsko plave boje, dekorativno-lisnatim biljkama u ukrasnim saksijama… unesemo toplinu u prostor.
Sjećate li se vašeg prvog napravljenog kolača? Koji kolač najviše volite pripremati?
Sjećam. Sada to može zvučati veoma smiješno, ali sam kod učenja pravljenja moje prve Torte od sira imala veliku tremu. Dolazila sam prva, a iz kuhinje odlazila posljednja. Bio je to ozbiljan i vrlo zahtjevan zadatak za mene. I sada se sjećam do detalja grešaka koje sam pravila, a i savjeta koje sam nakon toga dobila za vrijeme obuke u Zagrebu.
Prošla je dekada. Sada to isto radim sa velikim zadovoljstvom i opuštenošću, a znam da iz mojih ruku izlazi slatka delicija. Uživam u eksperimentisanju. Prošle sedmice mi je kuća mirisala na čokoladu. Volim gledati lica svojih prijatelja kada probavaju novitete.
TORTE i to je nedavno otvorio i još jedan objekt u Sarajevu, a imate i svoju slastičarnicu u Zagrebu. Razlikuje li se ponuda od grada do grada i kakvi su vaši planovi za budućnost?
TORTE i to postoje u Sarajevu i Zagrebu. Ponuda u ova dva grada se neznatno razlikuje. Riječ je o svega jednoj ili dvije torte. Našu budućnost vidim u dugoročnom održavanju istog nivoa kvalitete proizvoda, usluge i prostora. Sinonim Sarajeva su Baščaršija i ćevapi, kao odraz stare kulture. Sa našim novootvorenim TORTE i to Caffe-om u srcu Baščaršije, u ulici Gazi Husrev-begova 61. spajamo staro i novo, tradiciju i trendove.
Znamo i vjerujemo da će u budućnosti naše TORTE i to postati jedan od sinonima Sarajeva.
Foto: Iza Razija Mesević, Imrana Kapetanović
TEKST: Bonjour.ba, Promotivni članak
U samom srcu Sarajeva, gdje koraci odzvanjaju ritmom grada, smješten je Atelje 71, adresa koju modne entuzijastice već dugo znaju napamet.
Tu, među policama ispunjenim pažljivo biranim komadima, svakodnevnica Irme Saljević Krvavac poprima jedan poseban ton.
Bonjour je zavirio iza kulisa ovog prostora i otkrio šta stoji iza njene kreativnosti, ali i kako sitni rituali poput kockice Dorine u pravom trenutku čine dan ugodnijim.
Jutra nisu uvijek savršena. Neka počnu smireno, uz svjetlo kroz prozor, a neka uz zvuk alarma koji zvoni pet minuta prekasno. Irma ne vjeruje u jedno idealno jutro, ali vjeruje u male rituale koji joj olakšaju početak dana.
Dorina čokolada u torbi je obavezan detalj, neovisno o planu. Nema scenarija koji ne podnosi da se dan započne slatko.
Irma nam je otkrila da njeno idealno jutro počinje tek kada djeca odu u školu, a ona pripremi svoju prvu kafu. Uz novu epizodu omiljenog podcasta i prelistavanje modnih časopisa, dan lagano dobija svoj ritam, onaj koji je vodi ka timu, idejama i poslu koji iskreno voli.
Na putu prema Atelje 71, jednoj od najposebnijih shopping adresa u Sarajevu, Irma kroz ritam grada nosi i ritam svojih misli koje dijeli sa nama. Otkriva male trenutke predaha koje krade u sredini radnog dana.
Kada smo je pitali šta joj daje snagu da započne dan, Irma je bez razmišljanja rekla da je to dobra organizacija. Upravo se taj balans reflektuje u njenom radu, preciznosti u planiranju, ali i kreativnoj slobodi u dizajnu.
Dan u Ateljeu ne počinje na istovjetan način, nekad su to mirna jutra, nekad ubrzane pripreme za nove isporuke, a često i susreti s kupcima koji traže nešto posebno.
Irma nas vodi kroz prostor gdje stoje torbe njenog brenda Freya.
Inspiracija ne dolazi uvijek kada je zovemo, ali Irma nam je priznala da je ono što je najviše pokreće ideja. Kada jednom postavi koncept i podijeli ga sa svojim razvojnim timom, osjeti se energija, onaj prepoznatljiv trenutak kad svi znaju da su na pravom putu.
Irma Krvavac, osnivačica i kreativna direktorica brenda Freya i Emina Smaka, glavna urednica Bonjour.ba
Njeno obrazovanje na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, gdje je završila odsjek za slikarstvo i danas se osjeti u svakom potezu. Njena želja je prenijeti umjetnost u svakodnevni život, u predmete koje ljudi nose, koriste, žive s njima.
Svaka torba nosi trag njenog umjetničkog senzibiliteta, ali i razumijevanja života žena koje ih nose: praktične i posebne, nježne, ali snažne.
Na pitanje o samom početku kreativnog procesa, Irma je rekla da sve kreće kao slaganje puzzli. Okupi sve elemente koji je inspirišu: oblike, boje, funkcionalnost, reference omiljenih dizajnera i zatim ih pretače u vision board. Tek tada, kako kaže, pusti mašti na volju i prepusti se igri baš poput djeteta.
„Ponekad to izgleda kao od trnja do zvijezda,“ kroz smijeh nam je rekla Irma. Sve počinje idejom, a zatim slijedi razrada, izrada šablona, biranje materijala i niz prototipova.
Izrada šablona, kako nam je objasnila, često je najveći izazov u cijelom procesu. Nekada je potrebno više verzija da bi se stiglo do onog modela zbog kojeg „zaigra srce“.
Za Irmu svaki novi dizajn je prilika da se ispriča nova priča, a priče ne nastaju na silu. Potrebni su trenuci mira, predaha, poneki slatki zalogaj, baš kad se misao razbistri.
Zato Dorina kao mali, ali važan dio dana, često bude prisutna u tim behind the scenes trenucima kreativnog procesa.
Poseban odnos s kupcima nešto je što se ne može dizajnirati nego se iskreno gradi. Irma nam je rekla da joj najviše znači rečenica koju često čuje: „Ovo je savršeno, kao da ste je dizajnirali baš za mene.“
Upravo te riječi su potvrda da dizajn ima svoj dom u nečijoj svakodnevici.
Na pitanje kako izgleda njen savršeni trenutak odmora, Irma nije dugo razmišljala. Rekla je da je to potpuni mir, trenutak tišine bez buke i ljudi. Slijedi zagrljaj njene djece i prepričavanje njihovih malih dogodovština onih sitnica koje čine život i koje ne biste mijenjali ni za šta.
Dorina je za… onda kad žuriš započeti svoj dan pa zgrabiš par kockica na izlazu iz stana. Tu je kao predah nakon napornog dana, kao ono nešto slatko u gorkom trenutku.
Može i da bude mali znak pažnje, za velika i mala okupljanja, za minute potpunog mira, za dodatnu dozu veselja u danu.
Sve te situacije čine kockice života koje pamtimo. Neke su smiješne, neke lijepe i zabavne, a neke tužne ili neugodne, ali naše su. Upravo u takvim trenucima Dorina je tu da je podijelimo s dragim ljudima i da svaki događaj pretvori u malo slađe sjećanje.
Dorina je čokolada za svaku priliku, za svaki dan… Ma za uvijek!
Irmin dan nije strogo isplaniran, ali je ispunjen. Dok se kreira, smije, odmara ili planira nešto novo, Dorina je tu kao mali zalogaj koji u običnom trenutku donese slatku dozu inspiracije.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!