TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 1.2.2016.

Svi oni koji su u potrazi za slatkim osvježenjem za vaše nepce u Sarajevu su se, vjerujemo, već upoznali sa konceptom slastičarnice TORTE i to. Njihova filozofija zasniva se na ukusnim domaćim kolačima pripravljenim od kvalitetnih namirnica koji vas mame na ponovni dolazak. Torta od sira preporuka je koju ćete čuti među brojnim lokalcima, a ugodan interijer i sjajna ponuda čine ovo mjesto savrše

U razgovoru sa Sandrom Jelin Kadrić, jednom od vlasnica TORTE i to saznali smo više o povijesti nastanka ove male slatke radionice. 

torteito modamo 02

Sandra Jelin Kadrić i Emina Kadrić

Kao jednu od vaših misija često ističete cilj da nahranite sve sladokusce, poguzije i štovatelje slatkog. Recite nam, kako teče odabir savršenog slatkog kandidata za vaš meni? Koje su zajedničke karakteristike vaših slastica?

TORTE i to Sarajevo je prva franšiza TORTE i to Zagreb, pa nam je i ponuda torti i kolača vrlo slična. Vremenom smo našu ponudu razvijali, osluškujući potrebe gostiju. Na novim recepturama znamo raditi i po par mjeseci kako bi dobili novu slasticu koja zaslužuje svoje mjesto u vitrini.
Kao što u muzici postoji ‘fine tuning’ i uštimavanje do perfekcije, tako se i mi u našoj slatkoj radionici ponašamo i pri tom mnogo uživamo. Od prvog dana smo ponudili proizvode visoke kvalitete, što su naši gosti i prepoznali. Njihovo povjerenje nikada ne bi iznevjerili. Možemo mijenjati mnogo toga, praviti određene kompromise, ali jedno će uvijek ostati konstanta, a to je da u sve naše torte i kolače idu samo visokokvalitetne namirnice. Naš pristup je izrada torti i kolača svojeručno i s puno ljubavi, te time isključujemo svaku visokoserijsku proizvodnju. To nas čini posebnim! Oni koji su prepoznali sve ove elemente su sigurno pravi sladokusci, vrijedni truda i poštovanja.

torteito modamo 08

Torta od sira je jedan od često izgovaranih zahtjeva u svim TORTE i to objektima. Što ju čini tako posebnim?

Torta od sira je definitivno naša zvijezda ponude, naša prva torta, naš bestseller. Mnogi joj nisu davali velike šanse, jer su smatrali da bez uobičajenih tradicionalnih sastojaka ne može parirati orasima i čokoladi. Izgleda da je naša torta od sira ipak svojim dobro izbalansiranim okusima i svojim finim ‘layerima' razuvjerila one koji su sumnjali u nju. I danas je naš favorit!

torteito modamo 04

TORTE i to slastičarne su popularne i zbog činjenice da nude i ugodan i pomno dizajniran prostor za druženje. Možete li nam reći nešto više o samom interijeru – odakle crpite inspiraciju?

Kod uređenja svih naših prostora ista je ideja vodilja – napraviti ugodan i miran ambijent, kako bi svako imao mogućnost izbjeći bučnu svakodnevnicu i stres. Koncept uređenja prostora jeste nenametljivost, toplina i povezanost boje, oblika i okusa. To je jedan od razloga zašto se gosti vraćaju u našu harmoniju. Spomenimo i novi enterijer na Baščaršiji gdje smo inspiraciju pronašli u nesavršenom šarmu industrijskog dizajna: siva boja dominira prostorom, drveni detalji, čelična konstrukcija ograde… pazili smo da s posebno odabranim detaljima kao sto su pernati luster, čupavi tepisi uz sofe i mnoštvom mekanih jastuka u tonovima sive i kraljevsko plave boje, dekorativno-lisnatim biljkama u ukrasnim saksijama… unesemo toplinu u prostor.

torteito modamo 01

torteito modamo 03

Sjećate li se vašeg prvog napravljenog kolača? Koji kolač najviše volite pripremati?

Sjećam. Sada to može zvučati veoma smiješno, ali sam kod učenja pravljenja moje prve Torte od sira imala veliku tremu. Dolazila sam prva, a iz kuhinje odlazila posljednja. Bio je to ozbiljan i vrlo zahtjevan zadatak za mene. I sada se sjećam do detalja grešaka koje sam pravila, a i savjeta koje sam nakon toga dobila za vrijeme obuke u Zagrebu.

torteito modamo 05

Prošla je dekada. Sada to isto radim sa velikim zadovoljstvom i opuštenošću, a znam da iz mojih ruku izlazi slatka delicija. Uživam u eksperimentisanju. Prošle sedmice mi je kuća mirisala na čokoladu. Volim gledati lica svojih prijatelja kada probavaju novitete.

TORTE i to je nedavno otvorio i još jedan objekt u Sarajevu, a imate i svoju slastičarnicu u Zagrebu. Razlikuje li se ponuda od grada do grada i kakvi su vaši planovi za budućnost?

TORTE i to postoje u Sarajevu i Zagrebu. Ponuda u ova dva grada se neznatno razlikuje. Riječ je o svega jednoj ili dvije torte. Našu budućnost vidim u dugoročnom održavanju istog nivoa kvalitete proizvoda, usluge i prostora. Sinonim Sarajeva su Baščaršija i ćevapi, kao odraz stare kulture. Sa našim novootvorenim TORTE i to Caffe-om u srcu Baščaršije, u ulici Gazi Husrev-begova 61. spajamo staro i novo, tradiciju i trendove.

torteito modamo 10

Znamo i vjerujemo da će u budućnosti naše TORTE i to postati jedan od sinonima Sarajeva.  

 


Foto:  Iza Razija Mesević, Imrana Kapetanović


Bonjour

Baščaršija Ljeti: 3 mirisa koja vas vraćaju u djetinstvo

TEKST: Ada Ćeremida

Baščaršija Ljeti: 3 mirisa koja vas vraćaju u djetinstvo Baščaršija Ljeti: 3 mirisa koja vas vraćaju u djetinstvo

Nakon što smo u prvim izdanjima serijala Baščaršija ljeti otkrili mjesta koja lokalci čuvaju za sebe i komade ručnog rada koji mijenjaju interijer, sada vas vodimo na jedno od onih mjesta gdje ne sjedite dugo ali vam ostane u mislima. Mjesto koje nije fancy, nema stolove s platnenim stolnjacima ni tanjire za slikanje. 

Ovdje je glavni detalj: miris. 

I to onaj koji vas vraća nazad.


bonjour_ba_imaret_a_03
 

Skrivena niz prolaz u starom dijelu Baščaršije, na adresi Mudželiti veliki 21, pekara Imaret decenijama je opsluživala lokalne stanare, radoznale posjetioce i sve one koji znaju da miris dobarh kiflica ne vara.

Ime “imaret” vuče porijeklo iz osmanskog doba i označava javnu kuhinju koja je pripremala obroke za putnike, siromašne i vjerske škole. Sarajevo je imalo više imareta, a upravo se ovdje, u blizini Sahat-kule, smjestila jedna od najstarijih pekarskih lokacija u gradu.


bonjour_ba_imaret_bw_02


Nekad je ovdje postojao samo jedan otvor jedan prozorčić iz kojeg ste, bez menija i bez staklenih vitrina, naručivali svoj somun, kiflu, hljeb. I to je bilo dovoljno. Danas, ulaskom kroz isti tunel, dočekuje vas veća ponuda, a ono što nije promijenjeno je osjećaj da ulazite u prostor koji još miriše isto kao prije 10, 20, 30 godina.



bonjour_ba_imaret_1_01

bonjour_ba_imaret_2_01


Svakako je jedna od rijetkih pekara u centru koju lokalci upisuju u rutinu: stajete po kiflu na putu kući, kupujete somun za ručak, uzimate slatku buhtlu za poslije.


bonjour_ba_imaret_bw_01

bonjour_ba_imaret_1_02
 

I zaista, svako ima svoje “go-to” narudžbe: slana kifla s krupnom soli, buhtla s čokoladom, klasik u obliku perece. Neko će reći to je samo tijesto. Ali nije. 

To je tekstura koju pamtite, slatkoća koja vas vraća na veliki odmor u osnovnoj školi, i toplina koja se osjeti odmah kroz papirnu vrećicu. I nije svaki dan isti, ali ovdje znate da će biti dobar.


bonjour_ba_imaret__01

bonjour_ba_imaret__02


Ovdje ne dolazite da ručate satima. Dolazite za trenutak. Za miris koji vas vuče natrag. Za toplinu kiflice u ruci dok stojite na drveni stočić pokraj ulaza. I dok je danas izbor širi, ono što nikad ne posustaje je miris uspomene.


anigif


Baščaršija ljeti tek se zahuktava.

Nakon kafića, ateljea i ručno rađenih predmeta, sada stižete do onih mirisa koji su dio identiteta. Naredna izdanja? Čekaju vas mjesta koja ostavljaju trag topline i dopuštaju vam da uđete u priču grada.
 

I… nešto neočekivano.

Produkcija: Bonjour.ba


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!