TEKST: Ana Rotim
DATUM OBJAVE: 10.1.2023.
Velvet Cafe koji se nalazi u Zenici prethodne godine ukrao je našu pažnju upečatljivim interijerom u pastelnim bojama, a ovog puta na istu lokaciju zavirili smo zbog jednog slatkog napitka.
Nije tajna da tijekom hladnih mjeseci mnogima omiljen izbor je topla čokolada za druženja s prijateljicama. Stoga, vrlo rado istražimo lokacije koje nam nude različite varijante ovog neodoljivog napitka. Tako se na našem gastro radaru našla slastičarnica pod nazivom Velvet Cafe koja u ponudi ima upečatljivu toplu čokoladu u ružičastoj boji.
Čarobno obojeni napitak obogaćen kremastim nadjevom, te posut ukusnim čokoladnim mrvicama u živopisnim bojama je jedan od razloga da s omiljenim osobama ovih dana posjetite adresu Crkvice bb.
* * *
Naslovna fotografija: @velvet_cafe_
TEKST: Adelisa Mašić
Postoji li išta bolje od mirisa svježe pečenih kiflica koji ispuni cijelu kuću? Ovaj klasik među pecivima dobija novu teksturu zahvaljujući jednom jednostavnom sastojku, a to je kisela pavlaka.
Upravo kisela pavlaka čini da kiflice ostanu mekane i danima nakon pečenja, s onim savršenim balansom između prozračne unutrašnjosti i tanke, zlatne korice.
Za pripremu kiflica potrebni su sljedeći sastojci:
Priprema:
U toplo mlijeko dodajte kvasac, šećer i kašiku brašna, pa ostavite desetak minuta da se aktivira. Zatim dodajte ostatak brašna, prašak za pecivo i so.
Postepeno sipajte mlijeko uz miješanje, a zatim dodajte kiselu pavlaku i ulje. Umijesite mekano, elastično tijesto i ostavite ga pola sata da naraste pokriveno krpom.
Foto: @lottastichler
Kada tijesto naraste, premijesite ga, razvaljajte i isijecite na trouglove. Svaki premažite margarinom i napunite po želji: sirom, špinatom ili ostavite prazne. 
Foto: @meljorino
Uvijte kiflice, premažite jajetom, pospite susamom i ostavite ih još 15 minuta da odmore. Pecite u zagrijanoj rerni na 200°C dok ne dobiju zlatnu boju i onaj prepoznatljivi miris domaće kuhinje.
Foto: @meljorino
Najbolje su dok su još tople, uz maslac, džem ili šolju čaja, a zahvaljujući kiseloj pavlaci, ostaju jednako mekane i dan poslije.
Foto: @meljorino
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!