TEKST: Ana Rotim

DATUM OBJAVE: 10.1.2023.

Velvet Cafe koji se nalazi u Zenici prethodne godine ukrao je našu pažnju upečatljivim interijerom u pastelnim bojama, a ovog puta na istu lokaciju zavirili smo zbog jednog slatkog napitka.


Nije tajna da tijekom hladnih mjeseci mnogima omiljen izbor je topla čokolada za druženja s prijateljicama. Stoga, vrlo rado istražimo lokacije koje nam nude različite varijante ovog neodoljivog napitka. Tako se na našem gastro radaru našla slastičarnica pod nazivom Velvet Cafe koja u ponudi ima upečatljivu toplu čokoladu u ružičastoj boji.

Čarobno obojeni napitak obogaćen kremastim nadjevom, te posut ukusnim čokoladnim mrvicama u živopisnim bojama je jedan od razloga da s omiljenim osobama ovih dana posjetite adresu Crkvice bb. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Velvet café (@velvet_cafe_)

* * *
Naslovna fotografija: @velvet_cafe_ 


Bonjour

Otkrili smo sastojak koji kiflice čini mekšim i ukusnijim nego ikad

TEKST: Adelisa Mašić

Otkrili smo sastojak koji kiflice čini mekšim i ukusnijim nego ikad Otkrili smo sastojak koji kiflice čini mekšim i ukusnijim nego ikad

Postoji li išta bolje od mirisa svježe pečenih kiflica koji ispuni cijelu kuću? Ovaj klasik među pecivima dobija novu teksturu zahvaljujući jednom jednostavnom sastojku, a to je kisela pavlaka.

Upravo kisela pavlaka čini da kiflice ostanu mekane i danima nakon pečenja, s onim savršenim balansom između prozračne unutrašnjosti i tanke, zlatne korice.

 



Za pripremu kiflica potrebni su sljedeći sastojci:

  • 1 kg mekog brašna
  • 1 svježi kvasac
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 4 velike kašike kisele pavlake
  • 500 ml toplog mlijeka
  • 150 ml ulja
  • 130 g margarina
  • 2 jaja


Priprema:

U toplo mlijeko dodajte kvasac, šećer i kašiku brašna, pa ostavite desetak minuta da se aktivira. Zatim dodajte ostatak brašna, prašak za pecivo i so. 

 



Postepeno sipajte mlijeko uz miješanje, a zatim dodajte kiselu pavlaku i ulje. Umijesite mekano, elastično tijesto i ostavite ga pola sata da naraste pokriveno krpom.


kiflice1bonjour_ba

Foto: @lottastichler

Kada tijesto naraste, premijesite ga, razvaljajte i isijecite na trouglove. Svaki premažite margarinom i napunite po želji: sirom, špinatom ili ostavite prazne. 


kiflice6bonjour_ba

Foto: @meljorino

Uvijte kiflice, premažite jajetom, pospite susamom i ostavite ih još 15 minuta da odmore. Pecite u zagrijanoj rerni na 200°C dok ne dobiju zlatnu boju i onaj prepoznatljivi miris domaće kuhinje.


kiflice5bonjour_ba

Foto: @meljorino

Najbolje su dok su još tople, uz maslac, džem ili šolju čaja, a zahvaljujući kiseloj pavlaci, ostaju jednako mekane i dan poslije. 

Foto: @meljorino


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!