TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 26.12.2024.
Ako ove zime ne možete otputovati u Pariz i posjetiti restoran – kuća – tople - čokolade - Carette, ne brinite, jer Sarajevo ima svoje male čokoladne oaze koje će vas očarati.
Topla čokolada je neizostavni zimski napitak, savršeno društvo za hladne dane i večeri provedene uz ugodan razgovor ili knjigu.
Trend tople čokolade nije samo u njenom okusu, već i u atmosferi koja se instant uz nju stvara. Bogat, kremast napitak sa savršenim spojem topline i slatkoće često se poslužuje s dodatkom šlaga, marshmallowa ili čak začina poput cimeta i kardamoma, čineći svaki gutljaj posebnim iskustvom.
Ove zimske delicije postale su pravi hit u ugostiteljskim objektima, a barovi i kafići se trude odmah početkom zime da svojom ponudom oduševe ljubitelje ovog toplog napitka.
Sarajevo nudi nekoliko sjajnih lokacija gdje možete uživati u toploj čokoladi koja se lako može takmičiti s onom iz Carettea.
Sweets & Co
Džemala Bijedića br.129
Heco Deluxe
Ferhadija 2
Kawa
Dženetića Čikma 16
* * *
Naslovna fotografija: @anarubiv
TEKST: Dragana Rauš
U Planjama, duboko u stogodišnjoj šumi, imate osjećaj kao da ste zakoračili u sasvim drugi svijet. Uz šum rijeke i miris drveća, boravak ovdje donosi mir i ugodu kakvu je teško pronaći u gradu.
Restoran Mlin ima svoju mikroklimu: prirodni hlad, svjež zrak i tišinu koju prekida samo zvuk vode. Umjesto betona i klima-uređaja, terasa vam pruža pogled na zelenu oazu i osjećaj da ste daleko od svega, iako ste samo dva sata vožnje od Sarajeva.
Gosti na Google-u ga opisuju kao “mjesto zbog kojeg vrijedi sjesti u auto i doći”, “savršeno utočište za vruće i sparne dane” i “ambijent koji je magičan i opuštajući”.
Atmosfera je mirna i posebno će vam prijati ako volite domaću kafu i miris hljeba koji upravo izlazi iz peći, a ako vam se posreći, velika je šansa da ćete vidjeti srnu, šumskog zeca ili vjevericu, što će vaš doživljaj učiniti još posebnijim.
Šta obavezno probati?
Specijaliteti pod sačem: teletina ili jagnjetina koja se raspada pod viljuškom. Ili riba iz vlastitog ribnjaka, koju ovdje sami love i pripremaju na žaru ili prženu. Porcije su, kako kažu gosti, “velikodušne, taman onako kako se očekuje u ovom dijelu Evrope”, a uz njih stižu domaći hljeb i hladno lokalno pivo.
Bilo da dolazite s porodicom, prijateljima ili u dvoje, ovo je lokacija zbog koje zaboravite gledati na sat. Parking je prostran, put je lagan i dobro označen, a Google Maps vas vodi pravo do ulaza.
Bonus ideja za put: Spojite uživanje u prirodi s malo istorije. Svratite do Vranduk tvrđave ili se izgubite u kamenim ulicama starog Tešnja. To je ona vrsta pauze zbog koje putovanje postane jednako posebno kao i odredište.
Foto: @restoranmlin
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!