TEKST: Lamija Hadžić

DATUM OBJAVE: 26.11.2024.

Zima nosi sa sobom poseban šarm. Svježina hladnog zraka koja nježno rumeni obraze, spokoj dok pahulje plešu svojim nepredvidivim ritmom i onaj poseban osjećaj kada topli napici postanu ne samo ugoda već i neophodan zagrljaj u hladnim danima.

 

Među svim ritualima koji uljepšavaju hladne dane, topla čokolada zauzima posebno mjesto. Savršena za dugo popodne uz knjigu, druženje s prijateljima ili samo trenutak posvećen sebi, topla čokolada je neizostavan zimski užitak.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hol ♡ (@hollyjai)



U nastavku otkrivamo jednostavan recept za toplu čokoladu koja će ugrijati i tijelo i dušu, pretvarajući svaki trenutak u užitak koji traje. 
 

Sastojci:

  • 500 ml mlijeka (punomasno za bogatiji okus)
  • 100 g tamne čokolade (najmanje 70% kakaa)
  • 1 kašika kakao praha
  • 2 kašike šećera (ili po ukusu)
  • 1 prstohvat soli
  • 1/2 kašičice ekstrakta vanilije
  • Šlag, marshmallows ili ribana čokolada za dekoraciju (po želji)   

     



Priprema:

U manjoj šerpi zagrijte mlijeko na srednjoj temperaturi dok ne počne lagano da pjeni (ali ne dozvolite da prokuha). Dodajte kakao prah i šećer pa dobro umutite pjenjačom dok se sve ne sjedini. Smanjite temperaturu na niže i dodajte tamnu čokoladu izlomljenu na komadiće. Miješajte dok se čokolada potpuno ne otopi i smjesa postane glatka i kremasta. Dodajte prstohvat soli i ekstrakt vanilije. Sipajte toplu čokoladu u omiljenu šolju i ukrasite šlagom, marshmallowima ili ribanom čokoladom za neodoljiv dodatni užitak.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marysia (@mariee.moments)



Zima je pravo vrijeme da se prisjetimo da je ljepota u jednostavnim trenucima, a uz ovakav napitak, zimski dani postaju pravo uživanje! 


* * * 
Naslovna fotografija: @maryloony


Bonjour

Jednostavan trik za savršeno jednake vaniline kiflice i recept koji uvijek uspije.

TEKST: Adelisa Mašić

Jednostavan trik za savršeno jednake vaniline kiflice i recept koji uvijek uspije. Jednostavan trik za savršeno jednake vaniline kiflice i recept koji uvijek uspije.

Vaniline kiflice su jedan od onih kolačića koji automatski unesu praznični ugođaj u kuću.

Mekane su, mirisne i nježne, a baš zbog te jednostavnosti želimo da i izgledaju uredno i jednako. A to, realno, nije uvijek lako postići.

 



Ove godine internet je ponudio rješenje koje je toliko jednostavno da odmah postane 'zašto ovo ranije nisam probala?' momenat.

 



Trik koji sve mijenja:  

Umjesto da svaku kiflicu oblikuješ ručno, tijesto uvaljaj u dugi valjak i sjeci ga rubom šoljice ili čaše. Tako dobiješ jednake komadiće koji se ravnomjerno peku i izgledaju kao da su izašli iz profesionalnog kalupa.


vaniline_kiflice2bonjour_ba

Foto: @blueberry_and_basil

A sada slijedi i klasični, provjereni recept koji daje baš one mekane, mirisne kiflice kakve očekujemo u decembru.

Sastojci:

  • 250 g glatkog brašna
  • 50 g oštrog brašna
  • 200 g maslaca
  • 100 g mljevenih oraha
  • 70 g šećera
  • 1 jaje
  • 1 vanilin šećer
  • šećer u prahu za posipanje



vaniline_kiflice4bonjour_ba

Foto: @lottastichler

Priprema:

  1. Umuti maslac, šećer, vanilin šećer i jaje.
  2. Dodaj brašno i mljevene orahe, pa umijesi kompaktno tijesto.
  3. Zamotaj u foliju i ohladi oko 30 minuta.
  4. Oblikuj valjak i izreži jednake komadiće pomoću okruglog ruba (kao u triku).
  5. Formiraj kiflice i složi ih na pleh obložen papirom za pečenje.
  6. Peci 15–18 minuta na 170°C.
  7. Još tople uvaljaj u šećer u prahu.

 



Uz ovaj mali trik i provjereni recept, vaniline kiflice postaju nezaobilazan dio decembarskih kuhinja. Jednostavne su, uredne i mirisne baš onako kako volimo, a priprema donosi onaj prepoznatljivi osjećaj praznične topline koji se dijeli s najdražima.

Foto: @blueberry_and_basil


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!