Eureka u šolji: Konačno smo pronašli recept za najkremastiju toplu čokoladu ikad! - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Eureka u šolji: Konačno smo pronašli recept za najkremastiju toplu čokoladu ikad!

Tekst:

Lamija Hadžić

GOURMET
15.1.2025.

Zima nosi sa sobom poseban šarm. Svježina hladnog zraka koja nježno rumeni obraze, spokoj dok pahulje plešu svojim nepredvidivim ritmom i onaj poseban osjećaj kada topli napici postanu ne samo ugoda već i neophodan zagrljaj u hladnim danima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Među svim ritualima koji uljepšavaju hladne dane, topla čokolada zauzima posebno mjesto. Savršena za dugo popodne uz knjigu, druženje s prijateljima ili samo trenutak posvećen sebi, topla čokolada je neizostavan zimski užitak.

 



U nastavku otkrivamo jednostavan recept za toplu čokoladu koja će ugrijati i tijelo i dušu, pretvarajući svaki trenutak u užitak koji traje. 
 

Sastojci:

  • 500 ml mlijeka (punomasno za bogatiji okus)
  • 100 g tamne čokolade (najmanje 70% kakaa)
  • 1 kašika kakao praha
  • 2 kašike šećera (ili po ukusu)
  • 1 prstohvat soli
  • 1/2 kašičice ekstrakta vanilije
  • Šlag, marshmallows ili ribana čokolada za dekoraciju (po želji)   

     



Priprema:

U manjoj šerpi zagrijte mlijeko na srednjoj temperaturi dok ne počne lagano da pjeni (ali ne dozvolite da prokuha). Dodajte kakao prah i šećer pa dobro umutite pjenjačom dok se sve ne sjedini. Smanjite temperaturu na niže i dodajte tamnu čokoladu izlomljenu na komadiće. Miješajte dok se čokolada potpuno ne otopi i smjesa postane glatka i kremasta. Dodajte prstohvat soli i ekstrakt vanilije. Sipajte toplu čokoladu u omiljenu šolju i ukrasite šlagom, marshmallowima ili ribanom čokoladom za neodoljiv dodatni užitak.

 



Zima je pravo vrijeme da se prisjetimo da je ljepota u jednostavnim trenucima, a uz ovakav napitak, zimski dani postaju pravo uživanje! 


* * * 
Naslovna fotografija: @maryloony

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno