TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 8.6.2019.
Dovoljan je tek jedan pogled na objave poznatih blogerica na društvenim mrežama, kako bi bilo jasno da su točkice okupirale gotovo sve – od odjeće, modnih dodataka do naših domova, a uskoro će i na sunčane plaže donijeti dozu elegancije. Suptilne točkice, velike, u boji, samo na jednom dijelu tkanine..., ovaj uzorak je u swimwear kategoriji bezvremenski klasik koji dobiva brojne interpretacije iz sezone u sezonu.
Uz visoki struk, volane, rebraste materijale i trokutiće, točkice nalaze put do ormara svake dame, neovisno kakav stil njeguje i koji model kupaćeg kostima preferira. Osim crno bijele kombinacije točkica, na policama dućana pronaći ćete i modele s točkicama u boji, kao i one popraćene zanimljivim izrezima na leđima.
Pronađite model koji savršeno laska vašoj figuri te stilu i na plaži utemeljite omiljenu retro divu iz šezdesetih.
Zara
Bershka
Bershka
Bershka
ASOS
ASOS
ASOS
ASOS
ASOS
***
Naslovna fotografija: @collagevintage
Tekst: BONJOUR.ba
TEKST: Ada Ćeremida | FOTO:
Uvijek tragamo za novim varijacijama klasičnih deserata, a grčki Ekmek Kataifi je savršen primjer kako tradicionalni okusi mogu dobiti osvježavajući preokret.
Ekmek kadaif je posebni grčki desert koji spaja hrskavu teksturu kataifi tijesta, aromatični šećerni sirup, kremasti sloj vanilijevog pudinga i bogatu završnicu od šlaga.
Ime “ekmek” potiče iz turskog jezika i znači “hljeb”, dok “kataifi” označava specifično fino rezano tijesto koje se koristi u istoimenim bliskoistočnim i mediteranskim poslasticama.
Foto: @sugarworks_my
Iako i grčka i turska verzija ovog deserta dijele osnovne sastojke, turski ekmek kadayıfı obično se pravi s debelim slojem natopljenog hljeba, dok grčki ekmek kataifi koristi kadaif tijesto, čineći ga laganijim i hrskavijim. Danas vam donosimo recept za upravo tu grčku verziju!
Foto: @kolonaki_on4th
Sastojci:
Za sloj kadaifa:
Za sirup:
Za kremu:
Za šlag:
Foto: @mygreekdish
Priprema:
Za pripremu kadaif sloja, zagrijte rernu na 180°C. Rastresite kadaif tijesto prstima, kako bi se odvojile niti, te prelijte rastopljenim puterom i dobro promiješajte. Rasporedite u pravougaoni pleh (otprilike 20 x 30 cm), blago ga utisnite i pospite mljevenim orasima ili bademima. Kadaif pecite 25 - 30 minuta, dok ne postane zlatno i hrskavo.
Kako bi napravili sirup potrebno je u šerpi pomiješati vodu, šećer, limunov sok, vanilu i cimet, pa zagrijati dok ne provri. Kuhajte ga 5 minuta na srednjoj vatri dok sirup ne postane malo gušći, te prelijte vruć sirup preko pečenog kadaifa, ostavite da upije i ohladi se.
Za kremu, u šerpi zagrijte mlijeko do tačke ključanja, a u drugoj posudi umutite žumanca, šećer i gustin te dodajte malo toplog mlijeka uz neprestano miješanje. Smjesu vratite u šerpu i kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne (stalno miješajte). Sklonite smjesu s vatre, umiješajte puter i vanilu, pa ostavite da se ohladi.
Prelijte kremu preko ohlađenog kadaif sloja i izravnajte površinu. Kao završni sloj i dekoraciju umutite slatko vrhnje sa šećerom u prahu u čvrst šlag i premažite preko kreme. Pospite listićima badema ili pistacija, koji definitivno daju karakterističan izgled ovoj poslastici.
Vaš gotovi ekmek kadaif stavite u frižider najmanje 4 sata da se ohladi, a idealno bi bilo preko noći.
***
Naslovna fotografija: @sugarworks_my
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!