TEKST: Ada Ćeremida
DATUM OBJAVE: 4.3.2025.
Tiramisu, kralj italijanskih deserata, sinonim je za savršen spoj okusa, tekstura i jednostavnosti pripreme.
Riječ ''tiramisu'' znači "podigni me", a upravo to i čini jer pruža neodoljivu kombinaciju kafe, mascarponea i kakaa koja osvaja svijet već decenijama.
Foto: @ayseranahome
Postoji nešto posebno u desertu koji zahtijeva minimalan trud, a donosi maksimalno uživanje. Tiramisu je upravo takav savršeno kremast, bogat okusima i idealan za svaku priliku. Bilo da pripremate tiramisu za posebnu večeru ili samo želite zasladiti dan, ovaj klasik nikad ne razočara.
Foto: @ayseranahome
Tajna savršenog tiramisua krije se u pravim sastojcima kvalitetna crna kafa, svježi mascarpone i pažljivo odabrani piškoti. Kada se sve spoji u savršenim omjerima, rezultat je desert koji se doslovno topi u ustima.
Foto: @cellulite_factory
Ako ste ljubitelj slatkog, ovaj recept za tiramisu će postati vaš novi favorit. Priprema traje samo 20 minuta, a okus ostaje nezaboravan.
Foto: @ayseranahome
Recept:
Sastojci:
Priprema:
Umutite žumanca sa šećerom dok ne postanu svijetla i kremasta. Dodajte mascarpone i dobro izmiksajte. U drugoj posudi umutite slatku pavlaku, pa je nježno sjedinite s mascarpone smjesom. U ohlađenu kafu dodajte Amaretto ako želite i onda piškote kratko umačite u kafu i slažite u posudu. Preko piškota rasporedite polovinu kreme, pa ponovite postupak s drugim slojem.
Ostavite vaš tiramisu u frižider na hlađenje na najmanje 4 sata, a idealno bi bilo preko noći. Prije serviranja pospite kakaom i uživajte.
***
Naslovna fotografija: @aniajarecka_
TEKST: Dragana Rauš
U Planjama, duboko u stogodišnjoj šumi, imate osjećaj kao da ste zakoračili u sasvim drugi svijet. Uz šum rijeke i miris drveća, boravak ovdje donosi mir i ugodu kakvu je teško pronaći u gradu.
Restoran Mlin ima svoju mikroklimu: prirodni hlad, svjež zrak i tišinu koju prekida samo zvuk vode. Umjesto betona i klima-uređaja, terasa vam pruža pogled na zelenu oazu i osjećaj da ste daleko od svega, iako ste samo dva sata vožnje od Sarajeva.
Gosti na Google-u ga opisuju kao “mjesto zbog kojeg vrijedi sjesti u auto i doći”, “savršeno utočište za vruće i sparne dane” i “ambijent koji je magičan i opuštajući”.
Atmosfera je mirna i posebno će vam prijati ako volite domaću kafu i miris hljeba koji upravo izlazi iz peći, a ako vam se posreći, velika je šansa da ćete vidjeti srnu, šumskog zeca ili vjevericu, što će vaš doživljaj učiniti još posebnijim.
Šta obavezno probati?
Specijaliteti pod sačem: teletina ili jagnjetina koja se raspada pod viljuškom. Ili riba iz vlastitog ribnjaka, koju ovdje sami love i pripremaju na žaru ili prženu. Porcije su, kako kažu gosti, “velikodušne, taman onako kako se očekuje u ovom dijelu Evrope”, a uz njih stižu domaći hljeb i hladno lokalno pivo.
Bilo da dolazite s porodicom, prijateljima ili u dvoje, ovo je lokacija zbog koje zaboravite gledati na sat. Parking je prostran, put je lagan i dobro označen, a Google Maps vas vodi pravo do ulaza.
Bonus ideja za put: Spojite uživanje u prirodi s malo istorije. Svratite do Vranduk tvrđave ili se izgubite u kamenim ulicama starog Tešnja. To je ona vrsta pauze zbog koje putovanje postane jednako posebno kao i odredište.
Foto: @restoranmlin
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!