Tiramisu palačinak torta: Stefan je s nama podijelio recept za desert koji će nestati u trenu
Tekst:Bonjour.kolumnist
GOURMETAko volite palačinke, torte i tiramisu, ovaj recept vaš je novi najdraži razlog za slavlje.
Stefan na svom profilu često dijeli primamljive slatke recepte, a ovaj put je smislio inovativni desert koji povezuje najslađe sastojke u kremastu tortu koja će uistinu nestati u trenu. Zanimljivi sastojci kao što je kokosovo ulje i kokosovo mlijeko osigurati će punoću okusa, a lagane palačinke s kremom biti će zaslužne za prozračnost recepta. Jednostavnost pripreme također bi vas mogla osvojiti, kao i zabavno slaganje palačinaka i kreme u instalaciju koja će uskoro razveseliti vaše društvo i ukućane. Kako pripremiti ovu tiramisu palačinak tortu, otkrijte u nastavku.
Sastojci (palačinke):
- 150 g ovsenog brašna
- 150 g integralnog brašna
- 3 kašike kafe
- 1 kašika kakaa
- prstohvat soli
- 500 ml biljnog mleka
- 5 jaja
- 100 ml kafe
- 3 kašike meda/javorovog sirupa
- 6 kašika istopljenog kokosovog ulja
Priprema:
Zamesiti palačinke sa navedenim sastojcima i ispržiti palačinke. Smesa je dovoljna za 20-ak palačinaka ali će nam biti potrebno 15-ak za tortu.
Sastojci (fil):
- kokosova krema iz konzerve kokosovog mleka (stavite konzervu u frižider dok se ne stegne krema pa nju izvadite)
- 200 g indijskih oraha potopljenih u vodu makar 4 sata
- 50 ml biljnog mleka
- 70 g istopljenog kokosovog ulja
- 100 g meda/javorovog sirupa
- kašičica vanile
- kašika limunovog soka
Priprema:
Mikserom umutiti kokosovu kremu par minuta dok ne bude kremasta. U blender ubaciti indijske orahe, biljno mleko, med, ulje, limunov sok i vanilu pa sve izblendirati dok se ne dobije fil.
Prebaciti fil u činiju sa umućenom kokosovom kremom i špatulom sve pomešati. Staviti palačinak pa namazati kremom, otprilike 2 kašike, zatim staviti preko palačinak pa opet krema dok se ne potroši ili fil ili palačinci. Ja sam iskoristio 16 palačinki. Posuti kafom po vrhu.
Ostaviti u frižider na par sati da se torta stegne.
***
Naslovna fotografija: @zdravko.kulinarko