TEKST: Bonjour.kolumnist

DATUM OBJAVE: 30.3.2022.

Ako volite palačinke, torte i tiramisu, ovaj recept vaš je novi najdraži razlog za slavlje.


Stefan na svom profilu često dijeli primamljive slatke recepte, a ovaj put je smislio inovativni desert koji povezuje najslađe sastojke u kremastu tortu koja će uistinu nestati u trenu. Zanimljivi sastojci kao što je kokosovo ulje i kokosovo mlijeko osigurati će punoću okusa, a lagane palačinke s kremom biti će zaslužne za prozračnost recepta. Jednostavnost pripreme također bi vas mogla osvojiti, kao i zabavno slaganje palačinaka i kreme u instalaciju koja će uskoro razveseliti vaše društvo i ukućane. Kako pripremiti ovu tiramisu palačinak tortu, otkrijte u nastavku.

 



Sastojci (palačinke):

  • 150 g ovsenog brašna
  • 150 g integralnog brašna
  • 3 kašike kafe
  • 1 kašika kakaa
  • prstohvat soli
  • 500 ml biljnog mleka
  • 5 jaja
  • 100 ml kafe
  • 3 kašike meda/javorovog sirupa
  • 6 kašika istopljenog kokosovog ulja


Priprema:


Zamesiti palačinke sa navedenim sastojcima i ispržiti palačinke. Smesa je dovoljna za 20-ak palačinaka ali će nam biti potrebno 15-ak za tortu.


Sastojci (fil):

  • kokosova krema iz konzerve kokosovog mleka (stavite konzervu u frižider dok se ne stegne krema pa nju izvadite)
  • 200 g indijskih oraha potopljenih u vodu makar 4 sata
  • 50 ml biljnog mleka
  • 70 g istopljenog kokosovog ulja
  • 100 g meda/javorovog sirupa
  • kašičica vanile
  • kašika limunovog soka


Priprema:


Mikserom umutiti kokosovu kremu par minuta dok ne bude kremasta. U blender ubaciti indijske orahe, biljno mleko, med, ulje, limunov sok i vanilu pa sve izblendirati dok se ne dobije fil.

Prebaciti fil u činiju sa umućenom kokosovom kremom i špatulom sve pomešati. Staviti palačinak pa namazati kremom, otprilike 2 kašike, zatim staviti preko palačinak pa opet krema dok se ne potroši ili fil ili palačinci. Ja sam iskoristio 16 palačinki. Posuti kafom po vrhu.

Ostaviti u frižider na par sati da se torta stegne.

 


***
Naslovna fotografija: @zdravko.kulinarko


Bonjour

Tiramisu o kojem će vaši gosti pričati – i gotov je za 15 minuta!

TEKST: Ada Ćeremida

Tiramisu o kojem će vaši gosti pričati – i gotov je za 15 minuta! Tiramisu o kojem će vaši gosti pričati – i gotov je za 15 minuta!

Upozorenje: Limoncello tiramisu nadmašuje sve deserte ljeta.

Ovo nije tiramisu kakav pamtimo iz djetinjstva, ali bi lako mogao postati vaš omiljeni ljetni desert. Lagana, kremasta tekstura, svježina limuna i decentna nota limoncella. 

Ne sadrži alkohol, a donosi sve što volimo kod originala plus ljetni, voćni zaokret. I što je najbolje? Ne treba vam rerna, samo frižider.

 



Sastojci:

Krema od limuna:

  • 100 ml soka od limuna

  • 150 g šećera

  • 3 jaja

  • 50 ml vode

  • 1 kašičica gustina

  • 50 g maslaca (opcionalno)

Krema i slojevi:

  • 250 g mascarponea

  • 300 ml slatkog vrhnja

  • 100 g šećera u prahu

  •  300 ml toplog mlijeka

  • 2 pakovanja piškota (24 – 30 komada)

  • Korica limuna i svježa menta za dekoraciju



bonjour_ba_limun_tiramisu_0_2


Priprema:  

Za kremu od limuna, pomiješajte limunov sok, šećer i vodu u posudi na pari. U drugoj zdjeli umutite jaja i gustin, pa ih lagano dodajte kada se šećer počne topiti. Kuhajte uz stalno miješanje 6 – 8 minuta, dok se smjesa ne zgusne. 

Pred kraj dodajte maslac i ostavite da se krema od limuna hladi na sobnoj temperaturi, a zatim u frižideru, pokriven plastičnom folijom. 



bonjour_ba_limun_tiramisu_0_3


Za kremu umutite mascarpone, slatko vrhnje i šećer u prahu u čvrstu smjesu i ostavite je da se rashladi. Piškote kratko umačite u toplo mlijeko i slažite prvi sloj u staklenu posudu. 

Zatim dodajte kremu, pa kremu od limuna, i nastavite dok ne potrošite sve sastojke. Završite s kremom u obliku tiramisu točkica, pospite koricom limuna i ukrasite mentom. Ostavite da odstoji najmanje 4 sata i poslužite hladno.
 

Foto: @julia_kunchevskaya


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!