Tiramisu palačinak torta: Stefan je s nama podijelio recept za desert koji će nestati u trenu - Bonjour.ba - bh.lifestyl...

Tiramisu palačinak torta: Stefan je s nama podijelio recept za desert koji će nestati u trenu

Tekst:

Bonjour.kolumnist

GOURMET
31.3.2022.

Ako volite palačinke, torte i tiramisu, ovaj recept vaš je novi najdraži razlog za slavlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Stefan na svom profilu često dijeli primamljive slatke recepte, a ovaj put je smislio inovativni desert koji povezuje najslađe sastojke u kremastu tortu koja će uistinu nestati u trenu. Zanimljivi sastojci kao što je kokosovo ulje i kokosovo mlijeko osigurati će punoću okusa, a lagane palačinke s kremom biti će zaslužne za prozračnost recepta. Jednostavnost pripreme također bi vas mogla osvojiti, kao i zabavno slaganje palačinaka i kreme u instalaciju koja će uskoro razveseliti vaše društvo i ukućane. Kako pripremiti ovu tiramisu palačinak tortu, otkrijte u nastavku.

 



Sastojci (palačinke):

  • 150 g ovsenog brašna
  • 150 g integralnog brašna
  • 3 kašike kafe
  • 1 kašika kakaa
  • prstohvat soli
  • 500 ml biljnog mleka
  • 5 jaja
  • 100 ml kafe
  • 3 kašike meda/javorovog sirupa
  • 6 kašika istopljenog kokosovog ulja


Priprema:


Zamesiti palačinke sa navedenim sastojcima i ispržiti palačinke. Smesa je dovoljna za 20-ak palačinaka ali će nam biti potrebno 15-ak za tortu.


Sastojci (fil):

  • kokosova krema iz konzerve kokosovog mleka (stavite konzervu u frižider dok se ne stegne krema pa nju izvadite)
  • 200 g indijskih oraha potopljenih u vodu makar 4 sata
  • 50 ml biljnog mleka
  • 70 g istopljenog kokosovog ulja
  • 100 g meda/javorovog sirupa
  • kašičica vanile
  • kašika limunovog soka


Priprema:


Mikserom umutiti kokosovu kremu par minuta dok ne bude kremasta. U blender ubaciti indijske orahe, biljno mleko, med, ulje, limunov sok i vanilu pa sve izblendirati dok se ne dobije fil.

Prebaciti fil u činiju sa umućenom kokosovom kremom i špatulom sve pomešati. Staviti palačinak pa namazati kremom, otprilike 2 kašike, zatim staviti preko palačinak pa opet krema dok se ne potroši ili fil ili palačinci. Ja sam iskoristio 16 palačinki. Posuti kafom po vrhu.

Ostaviti u frižider na par sati da se torta stegne.

 


***
Naslovna fotografija: @zdravko.kulinarko

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno