TEKST: Bonjour.kolumnist
DATUM OBJAVE: 30.3.2022.
Ako volite palačinke, torte i tiramisu, ovaj recept vaš je novi najdraži razlog za slavlje.
Stefan na svom profilu često dijeli primamljive slatke recepte, a ovaj put je smislio inovativni desert koji povezuje najslađe sastojke u kremastu tortu koja će uistinu nestati u trenu. Zanimljivi sastojci kao što je kokosovo ulje i kokosovo mlijeko osigurati će punoću okusa, a lagane palačinke s kremom biti će zaslužne za prozračnost recepta. Jednostavnost pripreme također bi vas mogla osvojiti, kao i zabavno slaganje palačinaka i kreme u instalaciju koja će uskoro razveseliti vaše društvo i ukućane. Kako pripremiti ovu tiramisu palačinak tortu, otkrijte u nastavku.
Sastojci (palačinke):
Priprema:
Zamesiti palačinke sa navedenim sastojcima i ispržiti palačinke. Smesa je dovoljna za 20-ak palačinaka ali će nam biti potrebno 15-ak za tortu.
Sastojci (fil):
Priprema:
Mikserom umutiti kokosovu kremu par minuta dok ne bude kremasta. U blender ubaciti indijske orahe, biljno mleko, med, ulje, limunov sok i vanilu pa sve izblendirati dok se ne dobije fil.
Prebaciti fil u činiju sa umućenom kokosovom kremom i špatulom sve pomešati. Staviti palačinak pa namazati kremom, otprilike 2 kašike, zatim staviti preko palačinak pa opet krema dok se ne potroši ili fil ili palačinci. Ja sam iskoristio 16 palačinki. Posuti kafom po vrhu.
Ostaviti u frižider na par sati da se torta stegne.
***
Naslovna fotografija: @zdravko.kulinarko
TEKST: Ada Ćeremida
Upozorenje: Limoncello tiramisu nadmašuje sve deserte ljeta.
Ovo nije tiramisu kakav pamtimo iz djetinjstva, ali bi lako mogao postati vaš omiljeni ljetni desert. Lagana, kremasta tekstura, svježina limuna i decentna nota limoncella.
Ne sadrži alkohol, a donosi sve što volimo kod originala plus ljetni, voćni zaokret. I što je najbolje? Ne treba vam rerna, samo frižider.
Sastojci:
Krema od limuna:
100 ml soka od limuna
150 g šećera
3 jaja
50 ml vode
1 kašičica gustina
50 g maslaca (opcionalno)
Krema i slojevi:
250 g mascarponea
300 ml slatkog vrhnja
100 g šećera u prahu
300 ml toplog mlijeka
2 pakovanja piškota (24 – 30 komada)
Korica limuna i svježa menta za dekoraciju
Priprema:
Za kremu od limuna, pomiješajte limunov sok, šećer i vodu u posudi na pari. U drugoj zdjeli umutite jaja i gustin, pa ih lagano dodajte kada se šećer počne topiti. Kuhajte uz stalno miješanje 6 – 8 minuta, dok se smjesa ne zgusne.
Pred kraj dodajte maslac i ostavite da se krema od limuna hladi na sobnoj temperaturi, a zatim u frižideru, pokriven plastičnom folijom.
Za kremu umutite mascarpone, slatko vrhnje i šećer u prahu u čvrstu smjesu i ostavite je da se rashladi. Piškote kratko umačite u toplo mlijeko i slažite prvi sloj u staklenu posudu.
Zatim dodajte kremu, pa kremu od limuna, i nastavite dok ne potrošite sve sastojke. Završite s kremom u obliku tiramisu točkica, pospite koricom limuna i ukrasite mentom. Ostavite da odstoji najmanje 4 sata i poslužite hladno.
Foto: @julia_kunchevskaya
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!