TEKST: Bonjour.kolumnist
DATUM OBJAVE: 30.3.2022.
Ako volite palačinke, torte i tiramisu, ovaj recept vaš je novi najdraži razlog za slavlje.
Stefan na svom profilu često dijeli primamljive slatke recepte, a ovaj put je smislio inovativni desert koji povezuje najslađe sastojke u kremastu tortu koja će uistinu nestati u trenu. Zanimljivi sastojci kao što je kokosovo ulje i kokosovo mlijeko osigurati će punoću okusa, a lagane palačinke s kremom biti će zaslužne za prozračnost recepta. Jednostavnost pripreme također bi vas mogla osvojiti, kao i zabavno slaganje palačinaka i kreme u instalaciju koja će uskoro razveseliti vaše društvo i ukućane. Kako pripremiti ovu tiramisu palačinak tortu, otkrijte u nastavku.
Sastojci (palačinke):
Priprema:
Zamesiti palačinke sa navedenim sastojcima i ispržiti palačinke. Smesa je dovoljna za 20-ak palačinaka ali će nam biti potrebno 15-ak za tortu.
Sastojci (fil):
Priprema:
Mikserom umutiti kokosovu kremu par minuta dok ne bude kremasta. U blender ubaciti indijske orahe, biljno mleko, med, ulje, limunov sok i vanilu pa sve izblendirati dok se ne dobije fil.
Prebaciti fil u činiju sa umućenom kokosovom kremom i špatulom sve pomešati. Staviti palačinak pa namazati kremom, otprilike 2 kašike, zatim staviti preko palačinak pa opet krema dok se ne potroši ili fil ili palačinci. Ja sam iskoristio 16 palačinki. Posuti kafom po vrhu.
Ostaviti u frižider na par sati da se torta stegne.
***
Naslovna fotografija: @zdravko.kulinarko
TEKST: Dragana Rauš
U Planjama, duboko u stogodišnjoj šumi, imate osjećaj kao da ste zakoračili u sasvim drugi svijet. Uz šum rijeke i miris drveća, boravak ovdje donosi mir i ugodu kakvu je teško pronaći u gradu.
Restoran Mlin ima svoju mikroklimu: prirodni hlad, svjež zrak i tišinu koju prekida samo zvuk vode. Umjesto betona i klima-uređaja, terasa vam pruža pogled na zelenu oazu i osjećaj da ste daleko od svega, iako ste samo dva sata vožnje od Sarajeva.
Gosti na Google-u ga opisuju kao “mjesto zbog kojeg vrijedi sjesti u auto i doći”, “savršeno utočište za vruće i sparne dane” i “ambijent koji je magičan i opuštajući”.
Atmosfera je mirna i posebno će vam prijati ako volite domaću kafu i miris hljeba koji upravo izlazi iz peći, a ako vam se posreći, velika je šansa da ćete vidjeti srnu, šumskog zeca ili vjevericu, što će vaš doživljaj učiniti još posebnijim.
Šta obavezno probati?
Specijaliteti pod sačem: teletina ili jagnjetina koja se raspada pod viljuškom. Ili riba iz vlastitog ribnjaka, koju ovdje sami love i pripremaju na žaru ili prženu. Porcije su, kako kažu gosti, “velikodušne, taman onako kako se očekuje u ovom dijelu Evrope”, a uz njih stižu domaći hljeb i hladno lokalno pivo.
Bilo da dolazite s porodicom, prijateljima ili u dvoje, ovo je lokacija zbog koje zaboravite gledati na sat. Parking je prostran, put je lagan i dobro označen, a Google Maps vas vodi pravo do ulaza.
Bonus ideja za put: Spojite uživanje u prirodi s malo istorije. Svratite do Vranduk tvrđave ili se izgubite u kamenim ulicama starog Tešnja. To je ona vrsta pauze zbog koje putovanje postane jednako posebno kao i odredište.
Foto: @restoranmlin
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!