Tiramisu bombice s Nutellom koje će nestati u trenu
Tekst:Ana Rotim
GOURMET29.9.2022.
Sigurno ste barem jednom pomislili kako bi bilo idealno omiljeni deset imati u manjim oblicima, tako da tijekom dana možemo uživati u veoma ukusnim zalogajčićima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Te slatke želje u neodoljivi desert pretvorila je food blogerica Julia Radojević, koja se na društvenim mrežama krije iza profila @slatkadomacica. Naime, Julia je ovog puta u sklopu naše rubrike Gourmet za Bonjour.čitatelje otkrila recept za kremaste tiramisu bombice obogaćene ukusnom kremom Nutelle. Slavni talijanski kolač u obliku kuglica idealan je za serviranje uz omiljeni topli napitak, kada se želite počastiti neodoljivim slatkim okusima.
Julia Radojević
Za 15 bombica:
- 3 pakovanja piškota od 1 reda
- 100ml espresso kafe
- 2 kašike šećera
- 1 kašika ruma ili amaretta po želji
- 250g maskarpone sira
- Nutella za punjenje (ili drugi krem po izboru)
- kakao prah
Priprema:
- Piškote izlomiti na sitne dijelove
- U skuhanu kafu dodati šećer i rum, promiješati
- Kafu dodati u piškote, promiješati
- Zatim dodati maskarpone sir i miješati dok ne nastane smjesa od koje se mogu formirati bombice
- Gotovu smjesu odložiti u frižider na pola sata
- Od smjese sada uzimati po malo, rastanjiti na dlanu, dodati malo Nutelle i formirati bombicu
- Bombice uvaljati u kakao, višak kakao praha ukloniti sa bombica da ne budu gorke, ja sam to uradila uz pomoć cjediljke (uvaljana bombica se stavi u cjediljku i treska se dok se višak na odvoji)
- Bombice su odmah spremne za jelo ali su još ljepše ako malo odstoje u frižideru
* * *
Foto: Julia Radojević za Bonjour.ba