TEKST: Ana Rotim

DATUM OBJAVE: 26.9.2022.

Sigurno ste barem jednom pomislili kako bi bilo idealno omiljeni deset imati u manjim oblicima, tako da tijekom dana možemo uživati u veoma ukusnim zalogajčićima.


Te slatke želje u neodoljivi desert pretvorila je food blogerica Julia Radojević, koja se na društvenim mrežama krije iza profila @slatkadomacica. Naime, Julia je ovog puta u sklopu naše rubrike Gourmet za Bonjour.čitatelje otkrila recept za kremaste tiramisu bombice obogaćene ukusnom kremom Nutelle. Slavni talijanski kolač u obliku kuglica idealan je za serviranje uz omiljeni topli napitak, kada se želite počastiti neodoljivim slatkim okusima.


Julia Radojević


Za 15 bombica:

  • 3 pakovanja piškota od 1 reda
  • 100ml espresso kafe
  • 2 kašike šećera
  • 1 kašika ruma ili amaretta po želji
  • 250g maskarpone sira
  • Nutella za punjenje (ili drugi krem po izboru)
  • kakao prah

 

Priprema:

  • Piškote izlomiti na sitne dijelove
  • U skuhanu kafu dodati šećer i rum, promiješati
  • Kafu dodati u piškote, promiješati
  • Zatim dodati maskarpone sir i miješati dok ne nastane smjesa od koje se mogu formirati bombice
  • Gotovu smjesu odložiti u frižider na pola sata
  • Od smjese sada uzimati po malo, rastanjiti na dlanu, dodati malo Nutelle i formirati bombicu
  • Bombice uvaljati u kakao, višak kakao praha ukloniti sa bombica da ne budu gorke, ja sam to uradila uz pomoć cjediljke (uvaljana bombica se stavi u cjediljku i treska se dok se višak na odvoji)
  • Bombice su odmah spremne za jelo ali su još ljepše ako malo odstoje u frižideru

     

* * *
Foto: Julia Radojević za Bonjour.ba 


Bonjour

Bonjour Edit: Za 12. dan pravimo mini snack board od namirnica koje već imamo

TEKST: Adelisa Mašić

Bonjour Edit: Za 12. dan pravimo mini snack board od namirnica koje već imamo Bonjour Edit: Za 12. dan pravimo mini snack board od namirnica koje već imamo

Kako se Bonjour Edit polako približava kraju, rituali postaju još jednostavniji. Dan 12 ne traži recepte, kupovinu ni planiranje. Traži samo da od onoga što već imaš napraviš mali, lijep trenutak.

Danas pravimo mini snack board. Ne za goste, ne za Instagram, nego za sebe. Onaj tanjir koji ne mora biti savršen, ali izgleda kao da si mu posvetila malo pažnje.

 



Snack night je idealan za večeri kada nisi gladna za ‘pravu večeru’, ali želiš nešto grickati. I još bolje, kada želiš da to izgleda lijepo, a ne kao da si sve pojela direktno iz pakovanja.

 



Kako napraviti mini snack board?  

Uzmi male tanjire ili dasku za rezanje i složi snackove koje već imaš kod kuće. Poenta nije količina, nego kombinacija.

Možeš uključiti:

• komadiće sira
• orašaste plodove ili bademe
• krekere ili tostirani hljeb
• masline ili sušeno voće
• nekoliko kockica čokolade


 



Nije važno šta tačno biraš. Bitno je da složiš, a ne samo izvadiš. Da razmisliš o bojama, teksturama i rasporedu, makar na dvije minute.

 



Zašto snack night?  

Zato što način na koji jedemo često utiče na to kako se osjećamo. Mini snack board pretvara obično grickanje u mali ritual. Sporiji zalogaji. Manje nesvjesnog jedenja. Više uživanja.

 



Ovo nije ‘zdrava večera’ niti pravilo kako treba jesti. Ovo je samo podsjetnik da i male stvari mogu izgledati lijepo i imati svoj trenutak.

 



Za kraj  

Ako želiš, zabilježi današnji snack night u našem free mjesečnom kalendaru. Jedna fotografija tanjira, detalja ili samo bilješka da si večeras sebi napravila mali estetski predah je sasvim dovoljna.


anigif


I za kraj, kao mali znak pažnje, na kraju Bonjour Edit serijala čeka i giveaway: Bonjour notes i limitirana Bonjour tote torba, za sve one koje su ovih 15 dana birale male rituale. Za učešće je potrebno samo da ispuniš kratki Forms koji smo podijelili u prvom tekstu serijala.

 



Vidimo se sutra, u novom Bonjour Edit izazovu!

Foto: @foodfotoaestetic


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!