TEKST: Marija Perić
DATUM OBJAVE: 17.3.2022.
Već nešto više od jedne godine, Tegla namazi kradu simpatije bh. dama i muškaraca svojim okusom, dizajnom, ali i pričom koja se krije iza ovih namaza.
Napravljeni u potpunosti prirodno, bez aditiva i konzervansa postali su omiljeni slatki dodatak užinama, kašama, palačinkama i drugim desertima. Više o Tegla namazu otkrili smo i ovdje, a sada svi koji se nađu u Mostaru mogu iz prve ruke kušati i kupiti njihov kremasti maslac od lješnjaka ili zimsku teglu.
Maslac od lješnjaka osvojiti će vas punoćom okusa, a razveseliti će vas i to da je bez glutena, veganski i bez laktoze. Dolazi i u varijanti maslaca od lješnjaka s kakaoom. Druga tegla je zimska tegla u kojoj uz bogati okus lješnjaka imate i dodatak začina za medenjake koji će vam probuditi najljepše uspomene.
U svom Tegla shopu su kreirali i poseban kutak za degustaciju maslaca gdje vas mogu i upoznati sa pripremom i proizvodnjom njihovih proizvoda. Na samim policama su u simpatičnim kvadratnim policama izložene teglice i samo na prvi pogled jasno je kako ćete se teško zaustaviti na kupnji samo jedne tegle.
Tegla shop možete pronaći na adresi Stjepana Radića b.b. (preko puta Građevinskog fakulteta) u Mostaru, a radno vrijeme je pon-pet 10:00h - 18:00h, a subotom 10:00 - 14:00h. Više o Tegli otkrijte na njihovom Instagram i Facebook profilu.
***
Naslovna fotografija: @tegla.namaz
TEKST: Dragana Rauš
U Planjama, duboko u stogodišnjoj šumi, imate osjećaj kao da ste zakoračili u sasvim drugi svijet. Uz šum rijeke i miris drveća, boravak ovdje donosi mir i ugodu kakvu je teško pronaći u gradu.
Restoran Mlin ima svoju mikroklimu: prirodni hlad, svjež zrak i tišinu koju prekida samo zvuk vode. Umjesto betona i klima-uređaja, terasa vam pruža pogled na zelenu oazu i osjećaj da ste daleko od svega, iako ste samo dva sata vožnje od Sarajeva.
Gosti na Google-u ga opisuju kao “mjesto zbog kojeg vrijedi sjesti u auto i doći”, “savršeno utočište za vruće i sparne dane” i “ambijent koji je magičan i opuštajući”.
Atmosfera je mirna i posebno će vam prijati ako volite domaću kafu i miris hljeba koji upravo izlazi iz peći, a ako vam se posreći, velika je šansa da ćete vidjeti srnu, šumskog zeca ili vjevericu, što će vaš doživljaj učiniti još posebnijim.
Šta obavezno probati?
Specijaliteti pod sačem: teletina ili jagnjetina koja se raspada pod viljuškom. Ili riba iz vlastitog ribnjaka, koju ovdje sami love i pripremaju na žaru ili prženu. Porcije su, kako kažu gosti, “velikodušne, taman onako kako se očekuje u ovom dijelu Evrope”, a uz njih stižu domaći hljeb i hladno lokalno pivo.
Bilo da dolazite s porodicom, prijateljima ili u dvoje, ovo je lokacija zbog koje zaboravite gledati na sat. Parking je prostran, put je lagan i dobro označen, a Google Maps vas vodi pravo do ulaza.
Bonus ideja za put: Spojite uživanje u prirodi s malo istorije. Svratite do Vranduk tvrđave ili se izgubite u kamenim ulicama starog Tešnja. To je ona vrsta pauze zbog koje putovanje postane jednako posebno kao i odredište.
Foto: @restoranmlin
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!