TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 23.8.2018.
Ukoliko pri razmišljanju o destinaciji koju želite posjetiti veliku važnost pridajete i lokalnoj kuhinji, onda ste na pravoj adresi.
Specijaliteti spravljeni od svježih namirnica po recepturama čuvanim generacijama, razmazit će svačije nepce. To je i glavni razlog zašto su pojedine kuhinje brzo pronašle put do domova svih onih koji su se na putovanjima zaljubili u određene arome, mirise, teksture i okuse. Ukusno i živopisno jelo samo po sebi djeluje iznimno opuštajuće i sjajna je ulaznica u dan ispunjen smijehom i zabavom. Ukoliko i u vama posebnu strast budi eksplozija okusa, onda biste se svakako trebali odvažiti na ove foodie pustolovine jednom u životu.
#HONG KONG
Pristupačna i šarolika kineska kuhinja jedan su od razloga zašto mnogi žele uživati u čarima ovog grada. Uz uličnu hranu koja ima važnu povijesnu i kulturološku ulogu, ukusne plodove mora (svježu ribu, rakove i školjke), ali i tradicionalna kineska jela u kojima začini preuzimaju glavnu ulogu, ovaj grad probudit će sva vaša osjetila. Svakako biste trebali isprobati won ton tjesteninu, dim sum juhu te poon choi.

#SAO PAULO, BRAZIL
Brazil je prepoznatljiv po jelima od goveđeg mesa, a upravo je feijoada klasično jelo s grahom i mesom koje trebate isprobati. Uz pastel, tijesto punjeno po vašem izboru i pečeno u dubokom ulju, svakako posjetite i njihovu tržnicu koja će vas osvojiti šarolikom ponudom voća iz cijele Latinske Amerike.

#TOKIO, JAPAN
Obzirom da restorani u Tokiju imaju više Michelin zvjezdica nego restorani u Parizu i New Yorku zajedno, jasno je da ovaj grad ima puno kreativnih jela za ponuditi svima onima koji su u potrazi za novim okusima. Otvoren je za nove stilove, pomicanje granica, no istovremeno čuva izvorna jela i teži savršenstvu u svakom jelu. Kombinacija 'street fooda', klasičnih jela te inovativnih formula razlog su zašto je Tokio jedno od središta moderne gastronomije.

#ATENA, GRČKA
Masline, feta, riba, suvlaki, dolmadakia (listovi vinove loze punjeni mesom), baklava, musaka, samo su neki od razloga zašto je grčka kuhinja osvojila svijet.

#NAPULJ, ITALIJA
Postoji li bolja pozivnica za druženja od jela koja uključuju pesto, tjesteninu, njoke, lazanje, cannelloni, parmiganu ili pizzu?

#GRANADA, ŠPANJOLSKA
Uz poznato španjolsko predjelo koje potječe upravo iz Andaluzije (tapas), Granada je grad koji će vas osvojiti ponudom sireva, domaćeg vina, ribljim menijem, ali i jelima od mesa mariniranim u umaku od maslinovog ulja i začina.

Foto: pinterest.com
TEKST: Adelisa Mašić
Postoje putovanja koja nisu samo način da stignemo negdje, već doživljaj sam po sebi.
Takav je oduvijek bio Orient Express, sinonim za eleganciju, intrige i bezvremensku romantiku koja je povezivala Pariz i Istanbul. I sada, više od stoljeća kasnije, njegova priča dobija novo poglavlje.
Nakon gotovo dva desetljeća tišine, legendarni voz vraća se na tračnice 2027. godine, u svom obnovljenom art déco izdanju koje spaja duh 1920-ih s luksuzom današnjice.
Svaki vagon pažljivo je restauriran, s tkaninama izrađenim ručno. Unutrašnjost izgleda kao da je izašla iz nekog filma Wesa Andersona: spoj nostalgije, luksuza i besprijekorne estetike.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!
Zidne obloge, svileni zastori, satovi Cartier i detalji izrađeni od strane najboljih evropskih majstora čine ovaj voz pokretnom galerijom umjetničkog obrta.
Dio te priče može se doživjeti već sada u pariškom muzeju Arts Décoratifs, gdje je otvorena izložba „1925–2025: Stoljeće art décoa“. Među eksponatima su i originalni detalji iz obnovljenih vagona, koji prikazuju kako se tradicija i dizajn mogu spojiti u jedno iskustvo.
Povratak Orient Expressa nije samo nostalgija za prošlim vremenima, već dokaz da klasična elegancija i pažnja prema detaljima nikada ne izlaze iz mode.
Foto: @_madame_f_
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!