TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 23.8.2018.

Ukoliko pri razmišljanju o destinaciji koju želite posjetiti veliku važnost pridajete i lokalnoj kuhinji, onda ste na pravoj adresi.

Specijaliteti spravljeni od svježih namirnica po recepturama čuvanim generacijama, razmazit će svačije nepce. To je i glavni razlog zašto su pojedine kuhinje brzo pronašle put do domova svih onih koji su se na putovanjima zaljubili u određene arome, mirise, teksture i okuse. Ukusno i živopisno jelo samo po sebi djeluje iznimno opuštajuće i sjajna je ulaznica u dan ispunjen smijehom i zabavom. Ukoliko i u vama posebnu strast budi eksplozija okusa, onda biste se svakako trebali odvažiti na ove foodie pustolovine jednom u životu.


#HONG KONG
Pristupačna i šarolika kineska kuhinja jedan su od razloga zašto mnogi žele uživati u čarima ovog grada. Uz uličnu hranu koja ima važnu povijesnu i kulturološku ulogu, ukusne plodove mora (svježu ribu, rakove i školjke), ali i tradicionalna kineska jela u kojima začini preuzimaju glavnu ulogu, ovaj grad probudit će sva vaša osjetila. Svakako biste trebali isprobati won ton tjesteninu, dim sum juhu te poon choi.

hongkong

 

#SAO PAULO, BRAZIL
Brazil je prepoznatljiv po jelima od goveđeg mesa, a upravo je feijoada klasično jelo s grahom i mesom koje trebate isprobati. Uz pastel, tijesto punjeno po vašem izboru i pečeno u dubokom ulju, svakako posjetite i njihovu tržnicu koja će vas osvojiti šarolikom ponudom voća iz cijele Latinske Amerike.

saopaolo

#TOKIO, JAPAN
Obzirom da restorani u Tokiju imaju više Michelin zvjezdica nego restorani u Parizu i New Yorku zajedno, jasno je da ovaj grad ima puno kreativnih jela za ponuditi svima onima koji su u potrazi za novim okusima. Otvoren je za nove stilove, pomicanje granica, no istovremeno čuva izvorna jela i teži savršenstvu u svakom jelu. Kombinacija 'street fooda', klasičnih jela te inovativnih formula razlog su zašto je Tokio jedno od središta moderne gastronomije.

tokio

#ATENA, GRČKA
Masline, feta, riba, suvlaki, dolmadakia (listovi vinove loze punjeni mesom), baklava, musaka, samo su neki od razloga zašto je grčka kuhinja osvojila svijet.

atena

#NAPULJ, ITALIJA
Postoji li bolja pozivnica za druženja od jela koja uključuju pesto, tjesteninu, njoke, lazanje, cannelloni, parmiganu ili pizzu?

napulj

#GRANADA, ŠPANJOLSKA
Uz poznato španjolsko predjelo koje potječe upravo iz Andaluzije (tapas), Granada je grad koji će vas osvojiti ponudom sireva, domaćeg vina, ribljim menijem, ali i jelima od mesa mariniranim u umaku od maslinovog ulja i začina.

granada

 

 

 

Foto: pinterest.com

 


Bonjour

Idete u Beč ovog mjeseca? Ovo je lokacija mašne ispred koje se svi fotkaju.

TEKST: Adelisa Mašić

Idete u Beč ovog mjeseca? Ovo je lokacija mašne ispred koje se svi fotkaju. Idete u Beč ovog mjeseca? Ovo je lokacija mašne ispred koje se svi fotkaju.

Postoje mjesta u Beču koja tokom decembra postanu pravi mali ritual. Popp & Kretschmer je jedno od njih.

Na uglu Kärntner Straße, odmah uz Operu, svake zime zasija ogromna crvena mašna koja zgradi daje izgled velikog prazničnog poklona. Nema prolaznika koji se tu ne zaustavi barem na trenutak.

 



Ovaj prizor uvijek djeluje kao da je izvučen iz božićnog filma: zlatne lampice, elegantna fasada i veliki crveni luk koji nosi cijelu atmosferu. 

 



Ulica je stalno živa, ljudi dolaze iz svih smjerova, nose tople napitke, kupuju poklone i na trenutak svi imaju istu ideju: treba napraviti fotografiju baš ovdje.

Lokacija je: Kärntner Straße 51 (na nekoliko koraka od Opere)

 



U decembru Beč ima mnogo lijepih prizora, ali ovaj ugao uvijek nekako privuče pažnju. Jednostavan detalj pretvara cijelu ulicu u mali praznični trenutak koji vrijedi sačuvati na fotografiji.

Foto: @ameliasuruceanu


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!