TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 4.11.2020.

Sweets & Co je internacionalni koncept cafe slastičarne koji je nedavno predstavljen i u Bosni i Hercegovini, točnije u Sarajevu, na adresi Džemala Bijedića br.129 (Nova Otoka).

Interijer ovog mjesta će vas osvojiti na prvi pogled, dok će njihove slastice čak i kišni dan učiniti vedrijim.

Unutar cafea pozornost krade zid ukrašen cvjetnim instalacijama te namještaj u nijansama ružičaste, bijele te detalji od mramora.

 

Foto: Enida Kajević

Sweets & Co ima i cozy terasu koja će odlično uklopiti u opuštena druženja poslijepodne na sunčan jesenski dan.

Foto: Enida Kajević

Ponosno dijelimo s našim gostima ručno rađene slastice uz savršenu šoljicu kafe. Kroz svaki zalogaj želimo pružiti našim gostima vrhunsko iskustvo. Tu smo da život postane slatka zabava.“  - poručili su iz Sweets & Co tima. U njihovoj ponudi pronaći ćete neodoljive slastice poput francuskog ekler kolača, lješnjak torticu, cheesecake, kao i torticu od mrkve, čokoladne torte i još mnoga toga. 
Posjetite ih i uživajte u neodoljivom gourmet iskustvu! 

Foto: Enida Kajević

***
Tekst: BONJOUR.ba
Foto: Enida Kajević


Bonjour

Miris Pariza kod kuće: kako napraviti kroasane kojima je teško odoljeti

TEKST: Adelisa Mašić

Miris Pariza kod kuće: kako napraviti kroasane kojima je teško odoljeti Miris Pariza kod kuće: kako napraviti kroasane kojima je teško odoljeti

Postoji posebna čar u trenutku kada iz rerne izvučete tople, mirisne kroasane.

Puter se još lagano topi među slojevima, a kuhinja se ispuni mirisom svježeg peciva koji podsjeća na male pariške pekare, čak i ako ste kilometrima daleko od Francuske. 

 



Najbolje od svega, za ovu poslasticu ne treba vam kulinarski studio, već tek malo strpljenja, nekoliko osnovnih sastojaka i želja da sebi priuštite doručak koji će uljepšati cijeli dan.

 



Ključ uspješnog dizanja tijesta je svježi kvasac i toplo mlijeko, koji mu daju mekoću i prozračnost. Nakon što se sve umijesi u glatku i mekanu smjesu, slijedi dio koji kroasane čini posebnima, a to su slojevi maslaca

 



Razvucite svaku lopticu tijesta, premažite je maslacem i slažite redom jednu na drugu. Ti slojevi, kada se tijesto ispeče, daju kroasanima hrskavu spoljašnjost i mekanu unutrašnjost.

 



Kada tijesto naraste, izrežite ga na trokute, lagano zarežite vrhove i uvijajte prema bazi. Oblikovane kroasane ostavite još malo da odstoje, premažite jajetom, pospite susamom ili krupnim šećerom i pecite dok ne poprime savršenu zlatnu boju.

 



Poslužite ih tople: prazne uz maslac i džem, punjene čokoladnim namazom ili čak slanim varijantama sa sirom. Međutim, ako želite potpuni doživljaj, uz njih poslužite i svježe cijeđeni sok od naranče ili šolju kafe, pa uživajte u vlastitom malom doručku iz snova.

 

 

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba 

Foto: @cafepetitmonsieur


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!