TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 14.9.2016.

Povodom otvaranja novog objekta popularne sarajevske cafe-pekare 'Mrvica', u Sarajevo će 1. 10. 2016. stići poznati kuhar svjetskog glasa, Rudolph van Veen, našoj publici poznat sa Tv kanala 24kitchen. Posebno za ovu priliku bit će upriličeno druženje sa Rudolphom, koji će svoje vještine pokazati pred posjetiocima novog, drugog po redu, objekta cafe-pekare 'Mrvica' u ulici Jelića.

„Ponosimo se činjenicom da je ovaj vrsni majstor svog zanata pristao biti naš gost i tako uveličati naše veliko otvorenje, koje pravimo zbog naših sugrađana kako bi imali nesvakidašnji događaj na kojem mogu ponešto naučiti, ali i probati neke od njegovih specijaliteta koje smo svi zajedno do sada mogli gledati samo na TV ekranima“, istakla je Dina Ramić-Husomanović, vlasnica popularne “Mrvice“. Kako je istakla, ovo je samo jedan u nizu poslovnih poteza kojima “Mrvica“ želi organizirati susrete sa kuharima svjetskog glasa kako bi i Sarajevo imalo priliku da ih ugosti, a ljudi iz ove branše nauče mnogo toga novog i obogate svoju ponudu.

Rudolph van Veen nizozemski je kulinarski majstor i televizijski voditelj. U domovini je popularnost stekao zahvaljujući emisiji Life & Cooking, dok je međunarodnoj javnosti postao poznat zahvaljujući emisiji Rudolph's Bakery koja se emitira na kanalu 24Kitchen. U 27. godini života osvojio je SVH Master titulu kao najviše nizozemsko priznanje koje se može osvojiti. Rudolph je prvi ponio obje titule u Nizozemskoj "Master Chef" i "Master Patissier", dok je osvajao nagrade na natjecanjima od Frankfurta i Sidneja, do Londona i Singapura. Sa četvoricom kolega slastičara, 1999. osnovao je Dutch Pastry Team koji se bavi promocijom pekarstva i slastičarstva na nacionalnoj i internacionalnoj razini.

Rudolph van Veen 1

“Sve koji vole biti kreativni u kuhinji, a posebno one koji vole slatke delicije, pozivamo da nas posjete 1. 10.-og i obećavamo im najslađe druženje godine uz Rudolpha i Mrvicu!“, poručila je Ramić-Husomanović.


Foto i tekst: Caffe slastičarna Mrvica PR


Bonjour

Jednostavan trik za savršeno jednake vaniline kiflice i recept koji uvijek uspije.

TEKST: Adelisa Mašić

Jednostavan trik za savršeno jednake vaniline kiflice i recept koji uvijek uspije. Jednostavan trik za savršeno jednake vaniline kiflice i recept koji uvijek uspije.

Vaniline kiflice su jedan od onih kolačića koji automatski unesu praznični ugođaj u kuću.

Mekane su, mirisne i nježne, a baš zbog te jednostavnosti želimo da i izgledaju uredno i jednako. A to, realno, nije uvijek lako postići.

 



Ove godine internet je ponudio rješenje koje je toliko jednostavno da odmah postane 'zašto ovo ranije nisam probala?' momenat.

 



Trik koji sve mijenja:  

Umjesto da svaku kiflicu oblikuješ ručno, tijesto uvaljaj u dugi valjak i sjeci ga rubom šoljice ili čaše. Tako dobiješ jednake komadiće koji se ravnomjerno peku i izgledaju kao da su izašli iz profesionalnog kalupa.


vaniline_kiflice2bonjour_ba

Foto: @blueberry_and_basil

A sada slijedi i klasični, provjereni recept koji daje baš one mekane, mirisne kiflice kakve očekujemo u decembru.

Sastojci:

  • 250 g glatkog brašna
  • 50 g oštrog brašna
  • 200 g maslaca
  • 100 g mljevenih oraha
  • 70 g šećera
  • 1 jaje
  • 1 vanilin šećer
  • šećer u prahu za posipanje



vaniline_kiflice4bonjour_ba

Foto: @lottastichler

Priprema:

  1. Umuti maslac, šećer, vanilin šećer i jaje.
  2. Dodaj brašno i mljevene orahe, pa umijesi kompaktno tijesto.
  3. Zamotaj u foliju i ohladi oko 30 minuta.
  4. Oblikuj valjak i izreži jednake komadiće pomoću okruglog ruba (kao u triku).
  5. Formiraj kiflice i složi ih na pleh obložen papirom za pečenje.
  6. Peci 15–18 minuta na 170°C.
  7. Još tople uvaljaj u šećer u prahu.

 



Uz ovaj mali trik i provjereni recept, vaniline kiflice postaju nezaobilazan dio decembarskih kuhinja. Jednostavne su, uredne i mirisne baš onako kako volimo, a priprema donosi onaj prepoznatljivi osjećaj praznične topline koji se dijeli s najdražima.

Foto: @blueberry_and_basil


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!