TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 22.11.2016.
Posljednjih godina u svijetu vlada potpuna opsesija humusom, koji je zahvaljujući savjetima nutricionista ušao na velika vrata u svakodnevnu ishranu ljudi. Ovaj bliskoistočni delikates od leblebija, susamove paste, limunovog soka i bijelog luka, sve popularniji i na Balkanu, od nedavno je prisutan i na tržištu Bosne i Hercegovine.
Prošle nedelje na druženju za predstavnike medija i blogere pod nazivom „#VolimHumus“, čiji je domaćin bila poznata voditeljica i blogerica Erna Saljević, predstavljen je Ribella Hummus, prvi humus na domaćem tržištu.
S obzirom na to da sva četiri sastojka humusa predstavljaju izvor važnih nutrijenata, jasno je zašto je ovaj namaz dobio epitet "najzdraviji namaz na svijetu" i zašto ga sve više nutricionista preporučuje u svakodnevnoj ishrani. „Ovo jelo dokazano sadrži visok nivo minerala i to željeza, kalcijuma i magnezijuma, a istraživanja pokazuju da je koristan kao regulator nivoa šećera i masti u krvi.“ - rekla je nutricionistkinja Amela Ivković O'Reilly.
Ljubitelji ovog namaza smatraju da je najveća ljepota konzumiranja humusa u - jednostavnosti. Čak i sendvič koji čini komad crnog ili integralnog kruha namazanog humusom, uz komad nekog svježeg povrća, predstavlja ukusan i zdrav obrok. Može se jesti uz pite, kruh ili tortilje, komade sirovog povrća, a može biti namaz, umak, prilog uz jelo ili preliv za salatu.
Pogledajte kako humus u svojoj kuhinji koriste ove blogerice:
# Ajla Hodziz @ma_petite_blog
# Gabriela Ključe @KodGabriele
# Branislava Antović @brana_antovic
# Ana Janković aka Ana2Cat
https://www.youtube.com/watch?v=l1AMJCGgVEI&lc
A u nastavku izdvajamo i 10 razloga zašto volimo humus:
Ribella hummus u tri okusa
Na tržištu Bosne i Hercegovine Ribella Hummus prisutan je u tri okusa: natural (osnovni), sjemenke tikve i pikant. Ribella Hummus proizvodi mogu se nabaviti u bolje opremljenim supermarketima u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru i u Tuzli. Za recepte i vijesti o Ribella Hummusu klik na Facebook stranicu i Instagram profil Ribella Srbija.
Mislite da bi ovaj tekst mogao biti koristan vašim prijateljicama ili kolegicama? Podijelite ga sa njima!
Tekst i foto: Ribella Srbija
TEKST: Ada Ćeremida
Miris medenjaka, toplina cimeta i ona meka blagdanska svjetlost teško je zamisliti prazničnu sezonu bez tog osjećaja doma koji se pojavi čim upalimo prvu adventsku svijeću.
Ove godine, društvene mreže preplavio je jedan poseban trend: adventski vijenac napravljen u potpunosti od medenjaka. Jestiv, dekorativan i tako cozy, ovaj vijenac spaja sve ono što volimo u decembru: DIY, blagdansku kreativnost i mirise koji vraćaju najljepše uspomene.
Upravo takav jedan primjer stigao nam je od Nikoline, kreatorke iza Mart dizajn profila, čiji je mirisni, ručno rađeni vijenac odmah privukao pažnju.
Za sve koji žele unijeti još više topline u svoj dom, donosimo recept koji je Nikolina podijelila sa nama za medenjake i korak-po-korak upute kako pretvoriti jednostavno tijesto u najšarmantniju božićnu dekoraciju koju ćete staviti na sto.
Potrebni sastojci za tijesto:
150 g maslaca sobne temperature
150 g smeđeg šećera
1 jaje
115 g meda
1 kašičica arome vanilije
400 g glatkog brašna
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica začina za medenjake
Za početak, u većoj posudi pomiješajte glatko brašno, sodu bikarbonu i začine za medenjake kako bi se mirisi ravnomjerno rasporedili kroz cijelo tijesto. U drugoj posudi izmutite maslac i šećer dok ne postanu kremasti, zatim dodajte jaje i ponovo kratko izmutite. Kada se smjesa poveže, umiješajte med i aromu vanilije. 
Suhe sastojke potom lagano dodajte u ovu kremastu smjesu i umijesite mekano, pomalo ljepljivo tijesto, baš takvo treba biti, pa nemojte dodavati više brašna.
Na kraju ga zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižider najmanje dva sata da se lijepo stisne i bude lakše za oblikovanje.
Kada se tijesto dovoljno ohladilo, razvaljajte ga na debljinu od oko 3–4 mm, idealno direktno na papiru za pečenje kako biste ga kasnije lakše prebacili.
Zatim, pomoću okruglog rezača, manjeg tanjira ili bilo kojeg okruglog predmeta, izrežite veliki vanjski krug promjera oko 30 cm, a potom i manji unutarnji krug od približno 10 cm tako dobijate bazu za svoj jestivi adventski vijenac.
Od preostalog tijesta izrežite pahuljice, zvjezdice ili kombinaciju oblika koji vam se najviše sviđaju, jer će upravo oni dati volumen i slojevitost gotovom vjencu. Sve dijelove pecite 9–11 minuta na 180°C, dok rubovi ne poprime laganu zlatnu nijansu. 
Nakon što se ohlade, pripremite glazuru tako što ćete pomiješati šećer u prahu s nekoliko kapi limuna, prilagođavajući gustinu po potrebi. Prebacite glazuru u vrećicu za ukrašavanje i iscrtajte rubove pahuljica i zvjezdica, pa ih ostavite da se potpuno osuše oko pola sata.
Kada je sve spremno, počnite slagati vijenac: na osnovni krug lijepite pahuljice malom količinom glazure i slažite ih u lagani preklop kako bi izgledale bogato, razigrano i dekorativno. Na kraju dodajte suhe naranče, anis, štapiće cimeta ili čipkaste mašnice za dodatnu teksturu i vintage šarm.
Postavite četiri male svijeće i vaš cozy, mirisni i potpuno jestivi adventski centerpiece je spreman da ukrasi blagdanski stol.
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!