SVJETSKI GASTRO TREND STIGAO U BIH: 10 razloga zbog kojih trebate probati humus
Tekst:Bonjour.ba
GOURMETPosljednjih godina u svijetu vlada potpuna opsesija humusom, koji je zahvaljujući savjetima nutricionista ušao na velika vrata u svakodnevnu ishranu ljudi. Ovaj bliskoistočni delikates od leblebija, susamove paste, limunovog soka i bijelog luka, sve popularniji i na Balkanu, od nedavno je prisutan i na tržištu Bosne i Hercegovine.
Prošle nedelje na druženju za predstavnike medija i blogere pod nazivom „#VolimHumus“, čiji je domaćin bila poznata voditeljica i blogerica Erna Saljević, predstavljen je Ribella Hummus, prvi humus na domaćem tržištu.
S obzirom na to da sva četiri sastojka humusa predstavljaju izvor važnih nutrijenata, jasno je zašto je ovaj namaz dobio epitet "najzdraviji namaz na svijetu" i zašto ga sve više nutricionista preporučuje u svakodnevnoj ishrani. „Ovo jelo dokazano sadrži visok nivo minerala i to željeza, kalcijuma i magnezijuma, a istraživanja pokazuju da je koristan kao regulator nivoa šećera i masti u krvi.“ - rekla je nutricionistkinja Amela Ivković O'Reilly.
Ljubitelji ovog namaza smatraju da je najveća ljepota konzumiranja humusa u - jednostavnosti. Čak i sendvič koji čini komad crnog ili integralnog kruha namazanog humusom, uz komad nekog svježeg povrća, predstavlja ukusan i zdrav obrok. Može se jesti uz pite, kruh ili tortilje, komade sirovog povrća, a može biti namaz, umak, prilog uz jelo ili preliv za salatu.
Pogledajte kako humus u svojoj kuhinji koriste ove blogerice:
# Ajla Hodziz @ma_petite_blog
# Gabriela Ključe @KodGabriele
# Branislava Antović @brana_antovic
# Ana Janković aka Ana2Cat
A u nastavku izdvajamo i 10 razloga zašto volimo humus:
- Zato što je ukusan. Začini koje sadrži i dodatak bijelog luka podsjećaju na okuse ovog podneblja.
- Zato što je zdrav. Sva četiri sastojka humusa - leblebije, suzamova pasta, limunov sok i bijeli luk – spadaju u nutritivno bogate namirnice.
- Zato što je jednostavan za upotrebu. Možete ga namazati na kruh, tortilju, pitu ili ga koristiti kao umak s komadima sirovog povrća.
- Zato što produžava osjećaj sitosti. Za to su zaslužne leblebije, jer sadrže mnogo proteina.
- Zato što će biti vaš prirodni saveznik u regulaciji visokog nivoa šećera i kolesterola, zahvaljujući leblebijama koje su bogate vlaknima.
- Zato što bijeli luk i limun zajedno čine odličan antibakterijski dvojac.
- Zato što ćete dobiti novog najboljeg prijatelja u kuhinji koji će vam mijenjati visokokalorične namaze i nezdrave preljeve za salatu.
- Zato što će vam obogatiti trpezu novim i jednostavnim receptima a vama donijeti titulu maštovite domaćice.
- Zato što će vam pomoći da smršate, jer je susamova pasta bogata monozasićenim masnoćama koje potiču mršavljenje i topljenje sala oko stomaka.
- Zato što ima pristupačnu cijnu i možete ga kupiti u svim većim trgovinama.
Ribella hummus u tri okusa
Na tržištu Bosne i Hercegovine Ribella Hummus prisutan je u tri okusa: natural (osnovni), sjemenke tikve i pikant. Ribella Hummus proizvodi mogu se nabaviti u bolje opremljenim supermarketima u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru i u Tuzli. Za recepte i vijesti o Ribella Hummusu klik na Facebook stranicu i Instagram profilRibella Srbija.
Mislite da bi ovaj tekst mogao biti koristan vašim prijateljicama ili kolegicama? Podijelite ga sa njima!
Tekst i foto: Ribella Srbija