TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 22.11.2016.

Posljednjih godina u svijetu vlada potpuna opsesija humusom, koji je zahvaljujući savjetima nutricionista ušao na velika vrata u svakodnevnu ishranu ljudi. Ovaj bliskoistočni delikates od leblebija, susamove paste, limunovog soka i bijelog luka, sve popularniji i na Balkanu, od nedavno je prisutan i na tržištu Bosne i Hercegovine.

Prošle nedelje na druženju za predstavnike medija i blogere pod nazivom „#VolimHumus“, čiji je domaćin bila poznata voditeljica i blogerica Erna Saljević, predstavljen je Ribella Hummus, prvi humus na domaćem tržištu.

S obzirom na to da sva četiri sastojka humusa predstavljaju izvor važnih nutrijenata, jasno je zašto je ovaj namaz dobio epitet "najzdraviji namaz na svijetu" i zašto ga sve više nutricionista preporučuje u svakodnevnoj ishrani. „Ovo jelo dokazano sadrži visok nivo minerala i to željeza, kalcijuma i magnezijuma, a istraživanja pokazuju da je koristan kao regulator nivoa šećera i masti u krvi.“ - rekla je nutricionistkinja Amela Ivković O'Reilly.

Ljubitelji ovog namaza smatraju da je najveća ljepota konzumiranja humusa u - jednostavnosti. Čak i sendvič koji čini komad crnog ili integralnog kruha namazanog humusom, uz komad nekog svježeg povrća, predstavlja ukusan i zdrav obrok. Može se jesti uz pite, kruh ili tortilje, komade sirovog povrća, a može biti namaz, umak, prilog uz jelo ili preliv za salatu.

Pogledajte kako humus u svojoj kuhinji koriste ove blogerice:

# Ajla Hodziz @ma_petite_blog

ribela humus srbija bih 1

# Gabriela Ključe @KodGabriele

ribela humus modamo 2

# Branislava Antović @brana_antovic

ribela humus srbija bih 2

# Ana Janković aka Ana2Cat

https://www.youtube.com/watch?v=l1AMJCGgVEI&lc

A u nastavku izdvajamo i 10 razloga zašto volimo humus:

  • Zato što je ukusan. Začini koje sadrži i dodatak bijelog luka podsjećaju na okuse ovog podneblja.
  • Zato što je zdrav. Sva četiri sastojka humusa - leblebije, suzamova pasta, limunov sok i bijeli luk – spadaju u nutritivno bogate namirnice.
  • Zato što je jednostavan za upotrebu. Možete ga namazati na kruh, tortilju, pitu ili ga koristiti kao umak s komadima sirovog povrća.
  • Zato što produžava osjećaj sitosti. Za to su zaslužne leblebije, jer sadrže mnogo proteina.
  • Zato što će biti vaš prirodni saveznik u regulaciji visokog nivoa šećera i kolesterola, zahvaljujući leblebijama koje su bogate vlaknima.
  • Zato što bijeli luk i limun zajedno čine odličan antibakterijski dvojac.
  • Zato što ćete dobiti novog najboljeg prijatelja u kuhinji koji će vam mijenjati visokokalorične namaze i nezdrave preljeve za salatu.
  • Zato što će vam obogatiti trpezu novim i jednostavnim receptima a vama donijeti titulu maštovite domaćice.
  • Zato što će vam pomoći da smršate, jer je susamova pasta bogata monozasićenim masnoćama koje potiču mršavljenje i topljenje sala oko stomaka.
  • Zato što ima pristupačnu cijnu i možete ga kupiti u svim većim trgovinama.

Ribella hummus u tri okusa

Na tržištu Bosne i Hercegovine Ribella Hummus prisutan je u tri okusa: natural (osnovni), sjemenke tikve i pikant. Ribella Hummus proizvodi mogu se nabaviti u bolje opremljenim supermarketima u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru i u Tuzli. Za recepte i vijesti o Ribella Hummusu klik na Facebook stranicu i Instagram profil Ribella Srbija. 
Mislite da bi ovaj tekst mogao biti koristan vašim prijateljicama ili kolegicama? Podijelite ga sa njima!








Tekst i foto: Ribella Srbija


Bonjour

Visoko krije gastro adresu zbog koje smo se zadržali duže nego što smo očekivali.

TEKST: Adelisa Mašić

Visoko krije gastro adresu zbog koje smo se zadržali duže nego što smo očekivali. Visoko krije gastro adresu zbog koje smo se zadržali duže nego što smo očekivali.

Ako ste u potrazi za mjestom koje spaja ugodan ambijent, raznovrsnu ponudu i ozbiljno dobar slatki meni, restoran Nafaka u Visokom je adresa koju vrijedi upamtiti

Smješten u mirnijem dijelu grada, ovaj restoran već na prvi pogled osvaja toplim interijerom i opuštenom atmosferom, a ono što se dešava na tanjirima dodatno potvrđuje zašto se o njemu sve češće priča.

 



Nafaka nudi širok izbor jela: od klasičnih comfort opcija, preko bogatih porcija koje su idealne za ručak, do pizza, pasti i raznih specijaliteta koji se lako uklapaju i u porodične ručkove i u opuštena večernja druženja. 

 


 



Posebno se ističu jela s piletinom u različitim varijantama, ali i ponuda koja jasno pokazuje da se ovdje razmišlja o raznolikim ukusima.

 



Ipak, dio koji nas je posebno privukao i zbog kojeg bismo se vrlo lako vratili jeste slatki meni. 

 



Palačinke i vafli u Nafaki zauzimaju važno mjesto na meniju: pažljivo osmišljeni, bogato servirani i zamišljeni kao desert kojem se vrijedi posvetiti. Kombinacije se kreću od čokolade i pistacija do voćnih varijanti i hrskavih dodataka.

 



Vrijedi spomenuti i da Nafaka radi catering, što je odlična opcija za sve one koji žele provjerenu ponudu i van restorana, bilo da je riječ o privatnim proslavama, poslovnim događajima ili manjim okupljanjima.

 



Ako planirate posjetu, restoran se nalazi na adresi Šareni Hanovi bb i lako je dostupan svima koji traže mjesto za opušten obrok ili slatku pauzu.


nafaka_visoko4bonjour_ba

nafaka_visoko3bonjour_ba

Foto: @nafaka_cafe_restaurant

Upravo spoj ugodnog prostora, raznovrsnih jela i pažljivo pripremljenih deserata čini Nafaku mjestom kojem se vrijedi vratiti.

Foto: @nafaka_cafe_restaurant


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!