'Svjesno hodanje' meditacija u pokretu sada je dostupna u Sarajevu, a detalje nam otkriva Asja - Bonjour.ba - bh.lifesty...

'Svjesno hodanje' meditacija u pokretu sada je dostupna u Sarajevu, a detalje nam otkriva Asja

Tekst:

Bonjour.ba, Promotivni članak

ZDRAVLJE I NJEGA
19.3.2022.

Dolazak Nove godine za mnoge od nas značio je i onu veoma poznatu rezoluciju gdje smo sebi obećali kretati se više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo ova vrsta meditacije može biti pravi izbor za vas, a uključuje svjesno hodanje koje može ostvariti brojne benefite za naš organizam i svakodnevicu.

U razgovoru s Anom Raos, korodinatoricom za Svjesno hodanje u BiH, Asja Dupanović nam je otkrila porijeklo i povijest svjesnog hodanja, podijelila je s nama prednosti ove vrste meditacije, iskustva polaznika kao i kako se i sami možete uključiti u njihov program. Više otkrijte u nastavku.

***
 

„Jeste li ikada zamišljali da je moguće hodati na način koji će da vas napuni energijom? Svjesno hodanjeTM je dinamična meditacija u pokretu koju je na Međunarodni dan joge, 21. juna 2015., pokrenuo Mohanji, humanista i veliki prijatelj planete, a filozofija koja stoji iza ove tehnike vuče korijene iz drevnih vedskih načela i duhovnih praksi.“ – otkrila je Asji Ana Raos, koordinatorica za Svjesno hodanje u BiH.

 

Foto: Unsplash

 

"Ova jednostavna i duboko transformirajuća tehnika dostupna je svima, bez obzira na dob i spol,  komplementarna različitim stilovima života i idealna za ljude kojima ne odgovaraju duge meditacije i sjedenje u mirnom položaju. Mnogima od nas događa se da, kada sjednemo meditirati, osjetimo napetost, dosadu i lako nas je omesti jer se um teško smiri. Kod meditacije u pokretu se pak lakše razvija jasnoća, postepeno grade snaga uma i moć koncentracije.“ - nadodala je Ana. 
 

Zašto bismo hodali svjesno?

„Ljudskim tijelom neprestano cirkuliše energija koja se rasipa kada hodamo nesvjesno, kada je naš um odsutan i naša čula puštena da bez smisla naokolo tumaraju. To je kao da imamo vodovodnu cijev sa rupama. Oči koriste najviše naše energije, kao i um koji neprestano putuje između prošlosti i budućnosti, rijetko se zaustavljajući u sadašnjosti, a energija je dragocjena jer, što je više imamo, to je veći i kvalitet našeg života.“ – otkriva Ana.

 

Foto: Pexels

 

„Izmjereno je da energetsko polje koje okružuje naše tijelo, naša aura, ima minimalni radius od 30 cm. Kada je naš fokus izvan tog radiusa, energija se raspršuje i to nas slabi, ali kada se on zadržava unutar 30 cm, kada hodamo zadržavajući svoj pogled na toj udaljenosti, energija cirkuliše unutar našeg vlastitog energetskog polja, a to nas osnažuje, štiti i jača naš imunitet.“ - objašnjava Ana.

 

„Dakle, glavna ideja na kojoj se temelji svjesno hodanje je cirkulisanje energije unutar naše vlastite aure, koja uslijed toga postaje stabilnija. Ovo je ujedno i glavni benefit ove meditacije u pokretu. Kao i kod većine Mohanjijevih tehnika, njena jednostavnost prikriva njenu veliku transformativnu moć. Ukoliko je ispravno izvedeno, 30 minuta svjesnog hodanja ima efekat kao tri sata meditacije", zaključuje Ana sa kojom svake nedelje u 9:00 sati, potpuno besplatno možete iskusiti ovu meditaciju u Sarajevu. Uputstva za praktikovanje svjesnog hodanja možete dobiti i upitom na email adresu [email protected], kao i više pročitati ovdje.

 

Foto: UnsplashPrednosti redovnog svjesnog hodanja

  • Pozitivno utiče na koncentraciju i pojačava fokus, 
  • povećava nivo energije,
  • umiruje um,
  • ima pozitivan učinak kod osoba sa visokim krvnim pritiskom, kao i kod dijabetisa,
  • pozitivno utiče i na sve žljezde sa unutrašnjim lučenjem.“ – nadodaje Ana.

     

Foto: Unsplash

 

Iskustva polaznika

„Život mi se promijenio na bolje munjevitom brzinom od kako sam jednom sedmično počela da hodam svjesno.“ – poručila je Dragana iz Bijeljine

„Svjesno hodanje me osnažuje i daje mi znatnu količinu energije koja me smiruje i miluje iznutra. Učinak je prisutan i satima nakon hodanja, što mi neizmjerno prija.“ – otkrila je Ana iz Sarajeva

„Svjesno hodanje je svaki put posebno i predivno iskustvo. Cijeli dan sam, i pored raznih situacija i energija koje me okružuju, u predivnom miru.“ – podijelila je Elma iz Sarajeva


***
Naslovna fotografija: Pexels

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno