Istražili smo šta kažu stručnjaci o pogodnostima svilenih jastučnica za kosu i kožu - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Istražili smo šta kažu stručnjaci o pogodnostima svilenih jastučnica za kosu i kožu

Tekst:

Emina Smaka

KOSA
31.8.2021.

Svilene jastučnice nisu nikakva novost, međutim u prethodnih par godina popularnost im je mnogo porasla zahvaljujući korisnim dejstvima svile za kosu i kožu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poznate ličnosti ih vole, neprestano ih viđamo kod poznatih cura na Instagramu, a frizeri ih preporučuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svila se koristi hiljadama godina zbog njenih vlakana, niti su joj neprekinute, za razliku od pamuka i lana, te tako dobija svoju divnu uglađenost i mekoću. Također je dobar regulator toplote i ne zadržava vlagu.

Iako su dobre strane korištenja jastučnica rađenih od svile mnoge, stručnjaci navode kako su ovi predmeti ipak samo kvalitetna nadopuna postojećim beauty rutinama. Koje su to beneficije koje svila pruža donosimo u nastavku.

KOSA

Benefiti svile su najizraženiji kada je u pitanju kosa, jer svila ne upija vlagu tako da proizvodi koje stavite u kosu neće ostati na jastučnici te se kosa neće lomiti i pucati.
Posebno je korisna za kovrdžavu kosu koja ne zadržava toliko vlage kao ravna kosa i sklonija je pucanju.
Zgodno je znati da iako pomaže da kosa ne puca, ne može uticati na opadanje kose.

KOŽA

Iako eksperti nisu ubijeđeni u velike koristi za kožu, konstatuju da ne može spriječiti pojavljivanje bora ili akni, ali se slažu da je svakako dobro imati svilene jastučnice.
Glatka i nježna površina svile neće naborati i oštetiti kožu, te je posebno korisna za ljude koji spavaju na boku i lice im je u stalnom kontaktu sa jastukom.
Mnoge osobe sklone aknama kažu da je i ova promjena u rutini spavanja doprinijela boljoj koži, a stručnjaci se slažu da je svilena jastučnica uz svu dodatnu njegu dobar korak ka zdravoj i čistoj koži.

* * * 

Naslovna fotografija: @petitegeorgie
Tekst: Emina Smaka 

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno