Svijet koji kreira Jean Paul Gaultier - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Svijet koji kreira Jean Paul Gaultier

Tekst:

Bonjour.ba

EVENT
23.8.2011.

Vodimo vas na izložbu genijalnog dizajnera   Putujuća izložba francuskog dizajnera otpočela je u Montrealu, čiji je Muzej lijepih umjetnosti odlučio odati počast ekscentričnom modnom geniju i njegovoj karijeri dugoj trideset i pet godina. Nakon kanadskog Montreala, internacionalna izložba se seli u Dallas, potom u San Francisco, Madrid i Rotterdam. Sam dizajner je priznao da se dugo premišljao oko ideje o izložbi, smatrajući takvo što svojevrsnim sprovodom svoje karijere. Naposljetku je ipak pristao, ali uz uvjet da se ispune njegovi zahtjevi. Osnovni je podrazumijevao to da ona ne bude klasična neživa postavka, nego da sama izložba kaže ono što je on pokušavao reći kroz odjeću koju je kreirao, da bude puna života. Upravo zbog toga pokretne lutke vas na ulazu pozdravljaju govorom, pa i mimikom lica, a čak i sam Gaultier je poslužio kao model i dao glas jednoj od njih. Izložbu čini šest zasebnih odjeljaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi je nazvan The Odyssey of Jean Paul Gaultier, a služi kao uvod u dizajnerov radi i ono što vas na izložbi očekuje. Tri poveznice koje se protežu kroz njegove kolekcije - mornari, sirene i djevice - naglasci su ovog odjeljka.
Drugi dio, nazvan The Boudoir, je salon ispunjen njegovim najupečatljivijim radovima, među kojima su i kostimi rađeni za Madonnu. Trenutak kada je Madonna obukla njegov šiljasti grudnjak postao je jedan od najupečatljivijih događaja koji vežu glazbu i modu.
U trećem dijelu naziva Skin Deep očita je njegova opsesija ljudskim tijelom. Haljine koje otkrivaju čak i ono što se nalazi ispod kože pokazatelj su njegove pomaknute vizije ljepote, koja osvaja ljude diljem svijeta već godinama.
Odu etnu podario je u četvrtom dijelu u kojem su prikazane njegove kreacije inspirirane brojnim nacijama i kulturama, od arapske, afričke i indijske, sve do kineske i ruske.
Sljedeći odjeljak nazvan Punk Cancan nastao je u čast uličnoj modi, bilo da se radi o francuskom chicu ili engleskoj buntovnosti.
Modni futurizam mjesto je našao u šestom i posljednjem odjeljku izložbe nazvanom Metropolis.
U sveukupno 140 izložaka našle su se ne samo kreacije, nego i fotografije i skice koje su obilježile dosadašnji rad dizajnera.

U galeriji se možete prošetati izložbom, a ukoliko se zateknete u nekom od navedenih gradova, datume i lokacije izložbe možete naći na ovom linku.

PreviousNextA.S.
Foto: Montreal Museum of Fine Arts

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno