TEKST: Bonjour.kolumnistica

DATUM OBJAVE: 19.12.2022.

Ako ste kao mi, sigurno ste već početkom 12. mjeseca razmišljali kako u svom domu probuditi blagdansko ozračje i kako dekorirati dnevni boravak, sobu ili kuhinju.


Suzana Nikić je dama kojoj to uvijek ide savršeno za rukom, a već je dosta puta kroz kolumnu na Bonjour.ba otkrila svoje trikove za uređenje i održavanje doma. Na Instagramu ćete ju pronaći ako kliknete ovdje, a danas smo s njom odlučili razgovarati o blagdanskim dekoracijama.

Tako nas je Suzana inspirirala i dala nam odlične trikove kako savršeno ukrasiti jelku i što dodati u kuhinju za savršenu blagdansku atmosferu. Uz to, podijelila je s nama i odličan trik kako produžiti vijek prirodne girlande. Za više, prelistajte dalje.

***

„Nova godina i Božić čine vrijeme kada vaša kuća postaje toplo i ušuškano gnijezdo u kojem se okupljaju članovi vaše porodice i prijatelji. Dekorisanje za praznike i nema neka posebna pravila ali je dobro povesti računa o uklapanju boja i tekstura kako bi se sve lijepo uklopilo i bilo harmonično.

 



Kada pomislim na novogodišnje praznike prvo što mi pada na pamet je jelka. Jelka je kraljica novogodišnje dekoracije i njeno dekorisanje je za mene prava umjetnost. Nema pravila kako da je ukrasite, ali postoje neke stvari koje bi trebalo ispoštovati ukoliko želite da izgleda ljepše i kreativnije.

Ja za svoju jelku koristim sitne, a guste sijalice i otprilike vam po metru jelke treba 200 sijalica, ali ja volim da dodam više i za svoju jelku (koja je 210 cm) koristim 50 m što je 1000 sijalica. Motam ih u krug od dna ka vrhu i tako  dok ne potrošim sve lampice. Velike ukrase stavim ka sredini da bi dobila dubinu, a manje ka krajevima grana. Decembar je za mene poseban mjesec i zaista volim da pretjeram sa dekoracijama. Ne dekorišem samo dnevnu sobu već i ostale prostorije.

 



Mislite na detalje, kao što su tekstura, boja i stil kojim želite da ostavite utisak. Ako imate kamin ukrasite ga girlandom. Ona može da bude prirodna (u tom slučaju kako bi vam trajala potopite je na 24h u vodu) ili umjetna koju možete da koristite svake godine.

 



Kamin držite upaljenim da biste mogli da uživate u kontinuiranom sjaju i toplini koju vam pruža, a istovremeno će vaš prostor djelovati druželjubivo i ušuškano te samim tim savršeno za druženje sa porodicom i prijateljima. Ukoliko je vaša dnevna soba neutralnih tonova možete je osvježiti i uljepšati svečanim bojama zime, poput zelene i crvene ili braon, uz brojne ukrase i svijeće koje će upotpuniti prostor.

 



Za mene je obavezna i dekoracija ostalih dijelova stana kao što je kuhinja, budući da je ona košnica svih aktivnosti i u mom slučaju je povezana sa trpezarijom i dnevnom sobom. Ukrašavam prozore vjenčićima, dodajem svijeće, razne ukrase i krpe sa novogodišnjim motivima.

 



Spavaća soba je najčešće potpuno zanemarena (ne i kod meine - smijeh) kada su praznici u pitanju a neophodno je vrlo malo u nju uložiti da biste osjetili zimske čarolije. Ja dodajem posteljinu u prazničnim bojama i teksturama, vjenčić sa crvenom bojom i sve ušuškam dekicama i jastučićima.

 



Da biste ukrasili svoj dom ne morate uvijek nužno da kupujete ornamente i komade za dekoraciju. Naberite nekoliko borovih grančica i njima možete ukrasiti kamin, stolove ili ulazna vrata. Na to dodati par korica sušenih narandži , po koju kuglicu i eto vam savršene dekoracije. U svemu tome je najbitnije da uživate i da vam je lijepo.

 



Uživajte u decembru sa svojim najmilijima, budite kreativni, dobro raspoloženi i zdravi.

Želim vam svima srećne praznike.“

Vaša Suzana

***
Foto: Suzana Nikić 


Bonjour

Samo 5 koraka do najljepšeg balkona u zgradi i još miriše na ruzmarin!

TEKST: Ada Ćeremida

Samo 5 koraka do najljepšeg balkona u zgradi i još miriše na ruzmarin! Samo 5 koraka do najljepšeg balkona u zgradi i još miriše na ruzmarin!

Začinsko bilje je nova zamjena za cvijeće – jednako lijepo, a dvostruko korisno.

Urbanim balkonima udahnuta je nova doza šarma sve više ljudi zamjenjuje tradicionalno cvijeće mirisnim začinskim biljem koje ne samo da izgleda prelijepo, već i oplemenjuje svakodnevna jela.

Sadnja začina postaje kreativan način da se balkon pretvori u estetski privlačan, ali i funkcionalan kutak. Uz nekoliko tegli i malo sunca, vaš vanjski prostor može postati najdraže mjesto u domu.

 



Birajte začine koji vole vašu klimu
Ne vole sve biljke isto sunce i istu vlagu zato se odlučite za one koje će zaista uspijevati na vašem balkonu. Mediteranske biljke poput ružmarina, timijana i origana obožavaju puno sunca i suvlju zemlju, dok peršun, menta i vlasac više vole sjenovita mjesta i vlažniji supstrat.

 

 



Tegle neka budu i praktične i dekorativne
Umjesto plastike, birajte glinene, keramičke ili metalne saksije koje će izgledati efektno i ujedno pružiti biljkama potrebnu prozračnost.

 



Počnite skromno i sadite pametno  

Ne morate odmah zasaditi mini farmu odaberite 3 do 5 biljaka koje zaista koristite u kuhinji. Menta i bosiljak možda zvuče kao savršen duo, ali menta je invazivna i najbolje uspijeva kada ima vlastitu teglu. Grupirajte začine sličnih potreba kako biste olakšali njegu.

 



Redovno berite: zbog zdravlja biljke i ukusa  

Povremeno odrezati listić bosiljka ili grančicu ružmarina ne služi samo kuhanju redovna berba podstiče rast i grmolik izgled biljke. Ako ih pustite da rastu bez orezivanja, začini brzo počinju cvjetati i gube svoj intenzivan okus.

 



Iskoristite vertikalu: mali balkon, veliki efekat  

Ako imate malo prostora, igrajte na visinu. Zidni nosači za saksije, viseće tegle ili jednostavna ljestva-polica omogućit će vam da kreirate slojevit, vizualno atraktivan kutak. Osim funkcionalnosti, ovakav raspored daje posebnu estetsku dinamiku, idealno za vaš balkon, ali i za društvene mreže.
 

 

Foto: @ellosofficial


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!