Suzana ima prekrasno ukrašen dom, a otkriva nam kako dekorirati kuću ovih blagdana - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Suzana ima prekrasno ukrašen dom, a otkriva nam kako dekorirati kuću ovih blagdana

Tekst:

Bonjour.kolumnistica

INTERIJERI
20.12.2022.

Ako ste kao mi, sigurno ste već početkom 12. mjeseca razmišljali kako u svom domu probuditi blagdansko ozračje i kako dekorirati dnevni boravak, sobu ili kuhinju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Suzana Nikić je dama kojoj to uvijek ide savršeno za rukom, a već je dosta puta kroz kolumnu na Bonjour.ba otkrila svoje trikove za uređenje i održavanje doma. Na Instagramu ćete ju pronaći ako kliknete ovdje, a danas smo s njom odlučili razgovarati o blagdanskim dekoracijama.

Tako nas je Suzana inspirirala i dala nam odlične trikove kako savršeno ukrasiti jelku i što dodati u kuhinju za savršenu blagdansku atmosferu. Uz to, podijelila je s nama i odličan trik kako produžiti vijek prirodne girlande. Za više, prelistajte dalje.

***

„Nova godina i Božić čine vrijeme kada vaša kuća postaje toplo i ušuškano gnijezdo u kojem se okupljaju članovi vaše porodice i prijatelji. Dekorisanje za praznike i nema neka posebna pravila ali je dobro povesti računa o uklapanju boja i tekstura kako bi se sve lijepo uklopilo i bilo harmonično.

 Kada pomislim na novogodišnje praznike prvo što mi pada na pamet je jelka. Jelka je kraljica novogodišnje dekoracije i njeno dekorisanje je za mene prava umjetnost. Nema pravila kako da je ukrasite, ali postoje neke stvari koje bi trebalo ispoštovati ukoliko želite da izgleda ljepše i kreativnije.

Ja za svoju jelku koristim sitne, a guste sijalice i otprilike vam po metru jelke treba 200 sijalica, ali ja volim da dodam više i za svoju jelku (koja je 210 cm) koristim 50 m što je 1000 sijalica. Motam ih u krug od dna ka vrhu i tako  dok ne potrošim sve lampice. Velike ukrase stavim ka sredini da bi dobila dubinu, a manje ka krajevima grana. Decembar je za mene poseban mjesec i zaista volim da pretjeram sa dekoracijama. Ne dekorišem samo dnevnu sobu već i ostale prostorije.

 Mislite na detalje, kao što su tekstura, boja i stil kojim želite da ostavite utisak. Ako imate kamin ukrasite ga girlandom. Ona može da bude prirodna (u tom slučaju kako bi vam trajala potopite je na 24h u vodu) ili umjetna koju možete da koristite svake godine.

 Kamin držite upaljenim da biste mogli da uživate u kontinuiranom sjaju i toplini koju vam pruža, a istovremeno će vaš prostor djelovati druželjubivo i ušuškano te samim tim savršeno za druženje sa porodicom i prijateljima. Ukoliko je vaša dnevna soba neutralnih tonova možete je osvježiti i uljepšati svečanim bojama zime, poput zelene i crvene ili braon, uz brojne ukrase i svijeće koje će upotpuniti prostor.

 Za mene je obavezna i dekoracija ostalih dijelova stana kao što je kuhinja, budući da je ona košnica svih aktivnosti i u mom slučaju je povezana sa trpezarijom i dnevnom sobom. Ukrašavam prozore vjenčićima, dodajem svijeće, razne ukrase i krpe sa novogodišnjim motivima.

 Spavaća soba je najčešće potpuno zanemarena (ne i kod meine - smijeh) kada su praznici u pitanju a neophodno je vrlo malo u nju uložiti da biste osjetili zimske čarolije. Ja dodajem posteljinu u prazničnim bojama i teksturama, vjenčić sa crvenom bojom i sve ušuškam dekicama i jastučićima.

 Da biste ukrasili svoj dom ne morate uvijek nužno da kupujete ornamente i komade za dekoraciju. Naberite nekoliko borovih grančica i njima možete ukrasiti kamin, stolove ili ulazna vrata. Na to dodati par korica sušenih narandži , po koju kuglicu i eto vam savršene dekoracije. U svemu tome je najbitnije da uživate i da vam je lijepo.

 Uživajte u decembru sa svojim najmilijima, budite kreativni, dobro raspoloženi i zdravi.

Želim vam svima srećne praznike.“

Vaša Suzana

***
Foto: Suzana Nikić 

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno