Sutra u Sarajevu počinje Sarajevo Fashion Film Festival

MODNE VIJESTI
18.12.2016.
Consortio civium Invictum u suradnji s Londonom, Madridom, Berlinom  i Istanbulom  organizira prvi međunarodni Sarajevo Fashion Film Festival u BiH i regionu. Sarajevo Fashion Film Festival nudi svježe i šarolike poglede na inovativan svijet mode i filma. Fuzija i rad kreativnih profesionalaca unutar modne, filmske i reklamne industrije prepoznata  je širom svijeta. Fokus je na simbiozi između mode i filma na kome će biti prikazan raznolik izbor modnih filmova, reklamnih filmova, muzičkih spotova i kratkih dokumentarnih filmova.

Privlačeći prvoklasne domaće i svjetske talente, modni festival je utočište za mnogobrojne profesionalce iz filmske branše, modne fotografe, kreatore, stiliste,  modele, umjetnike i mnoge druge. Ovo je jedinstvena prilika za modne entuzijaste da se sprijatelje, umreže i povežu  te prošire vidike i mogućnosti kako u BiH tako i širom svijeta. Svi učesnici će imati priliku sudjelovati u nizu uzbudljivih događaja na kojima će vrhunski profesionalci dijeliti svoja iskustva i znanja. Na panelima će se održavati zanimljiva predavanja, rasprave i diskusije koji obogaćuju i razvijaju umjetničku formu. Otvoren za sve zainteresirane SFFF je jedan od najvrućih modnih događanja u regiji. Najpoznatija imena iz svijeta mode i filma potvrdila su svoj dolazak i bit će nam čast ugosti ih u našem gradu a svečani prijem biti će upriličen kod Predsjedateljice Skupštine KS Ane Babić.

FILMOVI

Imamo preko 500 prijavljenih filmova iz cijeloga svijeta od čega  je 50 filmova ušlo u takmičarski dio. Međunarodni žiri iz Engleske, Španjolske, Italije, Turske, Njemačke i BiH će izabrati:

 1. Dove of Sarajevo Award 
 2. Best Fashion Film Award
 3. Best Music Video Award
 4. Best National Film Award
 5. Best New Talent Award

ZNAČAJ PROJEKTA

Festivali su posljednjih godina, kao instrument razvoja kulture i turizma, široko rasprostranjena pojava širom svijeta. U tom kontekstu, oni se također smatraju marketinškim instrumentom za kreiranje imidža  države/ grada u kojem se održavaju zbog sposobnosti da animiraju gradove, odnosno mjesto održavanja, da dinamiziraju destinaciju povećanjem broja posjetilaca, da postaju sredstvo dijaloga između različitih aktera kulturnog života.

Jedan od važnijih ciljeva “SFFF” je promoviranje kulturnog nasljeđa, kulturno povezivanje, jačanje veza i kulturne interakcije sa drugim i drugačijim, spajanje zajednica, kulturalnosti u svom izvornom obliku ili pak u fuziji sa nekom drugom kulturom, tradicijom ili stilom.

Značaj projekta SFFF ogleda se prije svega u:

 • strateškom interesu za slobodan protok ideja, ljudi i projekata u BiH i svijetu,
 • razvijanju svijesti o kulturi, podsticanje novih inicijativa u institucionalnoj i subinstitucionalnoj sferi kulture, partnerstvo s drugim sektorima kao i međunarodna partnerstva,
 • jačanju suradnje i jačanju programskog i planskog povezivanja sa međunarodnom i regionalnom kulturnom politikom,
 • razumijevanju i prihvaćanju ideje da je kultura nezaobilazna snaga za transformaciju društva u cjelini.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

  Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

  Povezani članci

  Članci iz rubrike

  Tekst by:

  Bonjour

  Podijeli:

  Posljednje objavljeno: