Sutra se održava promocija monografije „Apologija Erosa“ fotografa Almina Zrne u ULUPUBiH u Sarajevu

EVENT
17.6.2020.

Sutra, 18.6.2020. godine, u Galeriji Udruženja likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti Bosne i Hercegovine (ULUPUBiH), održat će se promocija druge autorske monografije bosanskohercegovačkog fotografa Almina Zrne pod nazivom „Apologija Erosa“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova monografija je, u sklopu 34. Slovenačkog sajma knjige, promovirana u Cankarjevom domu u Ljubljani. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podijeljena na dva ciklusa− Fresco i Nude− monografija pruža uvid u slojevitost fotografskog rada Almina Zrne koji akt fotografiju odvaja od osobnosti modela i primiče je apstraktnom− obliku tijela, snazi pokreta, zavodljivosti i transcendentalnosti. 
Monografija sadrži 53 fotografije te dva stručna teksta prof. dr. Amele Hadžimejlić i prof. dr. Fehima Hadžimuhamedovića, od kojih oba pružaju jedinstven osvrt na rad Almina Zrne. 
U tekstu pod nazivom „Očuvanje tajne i žene u njoj“, prof. dr. Hadžimuhamedović Zrnino slavljenje ljepote i erotike ženskog tijela opisuje kao „svojevrstan komentar i kritiku savremenog svijeta.“ 
U tekstu „Dramaturgija Almina Zrne“, prof. dr. Hadžimejlić Zrnu opisuje kao „fotografa-skulptora“ čije fotografije „nose vlastitu, zapravo zasebnu narativnost. Na pažljivom promatraču ostaje da je kao osobitost iščita ili jednostavno, samo doživi.“ 
Monografija je prevedena na slovenački i engleski jezik, a oba teksta kroz analitičan pogled rad Almina Zrne obogaćuju sadržaj monografije i pružaju bolje razumijevanje iste onom koji je drži u rukama. 

Sarajevska promocija monografije „Apologija Erosa“ dolazi u trenutku kada se čitav svijet, uključujući i bosanskohercegovačko društvo, suočava s posljedicama pandemije korona virusa. Zrno vjeruje da su njegovi radovi tu, ne da društvo nagnaju da zaboravi na trenutnu situaciju, već da pruže jedan drugačiji pogled na čovjeka, njegovu tjelesnost i hrabrost da istu pokaže; priliku da se ogoli kroz svoju snagu te da slavi slobodu i ljubav, a istovremeno pokaže svoju krhkost. 
Kroz određenu gestu i pozu, oni sugeriraju emotivna stanja, šalju poruku o življenju utopije istovremeno strahujući od distopije. Zrno nudi svoju „Apologiju Erosa“ kao protutežu svijetu kojim smo danas okruženi. 

U periodu od 18. do 25. 6. 2020. godine, u Galeriji ULUPUBiH će biti dostupni potpisani primjerci monografije, dok će sam autor vrlo rado svim posjetiocima napisati i personaliziranu posvetu. 
Da je monografija „Apologija Erosa“, kao dar sebi ili dragoj osobi, odličan izbor poklona za svaku priliku možda najbolje svjedoči misao g. Iztoka Špana iz predgovora monografije: „Neophodno je da ova predivna estetika uđe, ne samo u galerije, već i u domove.“
Pored monografije „Apologije Erosa“, posjetioci će u Galeriji ULUPUBiH moći kupiti i potpisan primjerak Zrnine prve monografije „Vijećnica“ koja svjedoči o moći ljudskog duha da preživi. 
Monografija „Vijećnica“ objedinjuje fotografije tri najznačajnije poslijeratne izložbe održane u prostoru razrušene Vijećnice− Jannisa Kounellisa, Ede Murtića i Brace Dimitrijevića. Ujedno je monografija „Vijećnica“ jedini fotografski zapis ovih neprocjenjivih umjetničkih doživljaja− nijemi svjedok burnih i važnih historijskih događaja i ponovnog duhovnog i arhitektonskog rođenja Vijećnice. 

EVENT , 17.6.2020.

Klik i saznajte više o sljedećim pojmovima:

Sviđa ti se članak? Podijeli ga s prijateljima.

Povezani članci

Članci iz rubrike

Tekst by:

BONJOUR.ba

Foto by:

Almin Zrno

Podijeli:

Posljednje objavljeno