Osim SPF - a evo šta je još potrebno kako biste pripremili kožu za visoke temperature - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazi...

Osim SPF - a evo šta je još potrebno kako biste pripremili kožu za visoke temperature

Tekst:

Nevena Divčić

ZDRAVLJE I NJEGA
19.6.2024.

Priprema kože za ljeto zahtijeva sveobuhvatan pristup koji uključuje pravilnu ishranu, hidrataciju, zaštitu, njegu i mnogo je više od unosa dovoljno tečnosti i nanošenja SPF-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


No, iako nije jedini važan korak, hidratacija je neophodna i ključna za zdravu kožu. Tokom ljeta, gubitak tekućine zbog znojenja je povećan pa je važno piti dovoljno vode. Preporučljivo je piti najmanje 8 čaša vode dnevno. Također, konzumacija namirnica bogatih vodom, poput krastavaca, lubenice, narandže i zelene salate, pomaže u održavanju hidratacije.

 Zaštita kože od oštećenja i održavanje zdravlja kože zavisi i od unosa vitamina i antioksidanata. Hrana bogata vitaminom C, poput citrusa, jagoda i paprike, pomaže u proizvodnji kolagena i štiti kožu od oštećenja slobodnim radikalima. Vitamin E, prisutan u orašastim plodovima i sjemenkama, također ima antioksidativna svojstva.

 Redovno čišćenje kože uklanja znoj, prljavštinu i mrtve ćelije koje se nakupljaju tokom dana. Piling je važan za uklanjanje mrtvih ćelija kože i omogućava bolju apsorpciju hidratantnih sredstava, a nemasne formule proizvoda su idealne jer omogućuju koži da diše. Sastojci poput hijaluronske kiseline mogu pomoći u održavanju hidratacije.

Zaštita od sunca je najvažniji korak u pripremi kože za ljeto. Koristite kremu za sunčanje s najmanje SPF 30 svakodnevno, čak i kada je oblačno. Ponovno nanesite kremu svaka dva sata i nakon plivanja ili znojenja.

 Kako bi se vaša koža prilagodila suncu, počnite s kratkim periodima izlaganja suncu i postepeno povećavajte vrijeme. To će pomoći u izbjegavanju opeklina i omogućiti koži da se prilagodi.

Šeširi, naočale za sunce i lagana, duga odjeća od prirodnih materijala mogu pružiti dodatnu zaštitu od UV zraka. Nakon izlaganja suncu, koristite proizvode koji umiruju i hidratiziraju kožu, poput aloe vere ili losiona s umirujućim sastojcima.

 Pravilna priprema kože za ljeto zahtijeva pažnju i dosljednost, ali rezultati će biti vidljivi u zdravoj, hidratiziranoj i zaštićenoj koži koja će izgledati blistavo tokom cijelog ljeta.

* * *
Naslovna fotografija: @sullivang_

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno