Sukulenti u bundevi: Svi pričaju o ovom zanimljivom dekor detalju, a evo i zašto - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Sukulenti u bundevi: Svi pričaju o ovom zanimljivom dekor detalju, a evo i zašto

Tekst:

Ilda Lihić-Isović

INTERIJERI
9.1.2023.

Uvijek smo u potrazi za novim zabavnim idejama za ukrašavanje prostorija u domu, posebice ako se radi o jednostavnom i preslatkom triku za koji nam ne treba dosta vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sukulenti su već duže vrijeme popularne biljke za početnike i profesionalce jer su šareni, zanimljivi i izdržljivi.

Možete ih pronaći u redovnim sadilicama, terarijima, porculanu, a sada ih ovogodišnji trend stavlja u najtraženiji duo ove sezone: bundeve i sukulente.

 Odakle početi?
 

Ako želite da ovakav dekor bude potpuno prirodan, jednostavno odrežite vrh bundeve po vašem izboru, uklonite sjemenke i unutrašnjost bundeve i napunite zemljom za saksiju.

Zatim posadite svoje omiljene sukulente i to je to.

Ako i kada vam se bundeva počne pokvariti, uklonite sukulente i posadite ih u drugu saksiju kako biste sljedeće godine mogli iskoristiti ponovo.

 Sa druge strane, većina kreatora na internetu koji prave ovakav vid dekoracije ne koriste prave bundeve već sadnice u stilu bundeve ispunjene sukulentima.

Bundeve mogu biti napravljene od keramike koju možete nabaviti u nekim dekor prodavnicama, ali su sukulenti, mahovina i bilo koje drugo zelenilo unutra pravi i vjerujemo da ih možete pronaći u svim obližnjim cvjećarama.

Ako volite cozy osjećaj, ali ne želite da ulažete puno vremena u ukrašavanje, onda je ovo odlično rješenje.Kako to rade stručnjaci?
 

Connie Gliadon (@justbeingcon), koja živi u Minneapolisu, već nekoliko godina pravi sukulente u bundevama, a na svom Instagram profilu otkriva da ne postoji pravi ili pogrešan način.
 Ona uglavnom koristi umjetne bundeve jer traju duže, a ako se odlučite za prave, ona savjetuje da pazite da na bundevi nema mrlja ili bilo čega sličnog jer će kraće trajati.

Bez obzira koji tip bundeve koristite, potražite ravnu površinu na vrhu.

To čini da gotov proizvod u konačnici izgleda ljepše.

 Bitno je istaknuti da ukrašavate vrh na bundevi, a ne sadite sukulente unutar bundeve.

Možete ostaviti stabljiku unutra jer može biti podrška za sukulente koje koristite.

Koristite ljepilo na području koje ukrašavate i pustite ga da se osuši minut prije nego što počnete dodavati sukulente.

Budite oprezni pri rukovanju sukulentima i ako vam se ne sviđa kako izgleda vaš aranžman, pažljivo skinite sukulente i pomjerite ih ponovo kako vi želite.

 Kako održavati sukulente?
 

Zanimljiv detalj jeste da sukulenti crpe vodu iz mahovine, pa se pobrinite da koristite pravu vrstu.

Gliadon koristi mahovinu sphagnum jer dobro zadržava vodu.

Kada je vaša kreacija gotova, dajte joj otprilike sedmicu prije zalijevanja sukulenata, a nakon prvog zalijevanja dodajte po malo više vode svake sedmice.

 Sukulent bundeve su zabavan način da začinite svoj svakodnevni dekor, a na kraju sezone ostaje vam preslatki buket koji će vam praviti društvo tokom zimske sezone.

***

Naslovna fotografija:@justbeingcon

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno