TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 9.6.2019.


Ideja koja se krije iza Time Out Grbavica vodi nas na sami početak svake odlične gastro priče – tržnicu. Upravo je koncept pripreme kvalitetnih, raznovrsnih i ukusnih jela motivirao organizatore da na jedan dan, tržnicu transformiraju u jednu veliku blagovaonicu u kojoj vas očekuju raznovrsne gastro delicije domaćih brandova pripremljene upravo od svježih namirnica s tržnice. Krivci koji se kriju iza 'Time Out Grbavica' je The Brew Co. tim, Orhan Galičić i Harun Omić, koji su cijelu ideju bh. javnosti predstavili još prošle godine.

Orhan Galičić i Harun Omić

Energija koja je vladala jučer na tržnici na Grbavici pokazala je da je ovaj koncept odlična ideja, ne samo za druženje i upoznavanje, nego i zbog zarazne pozitivne energije koja sva subotnja dešavanja smješta na otvoreno i ponovno budi našu strast prema hrani i piću. Raznovrstan sadržaj prilagođen je osobama od 7 do 77 godina, a jučer smo mogli isprobati morska jela, burgere, organsku hranu, neobične katering varijante, veganska jela, ali i razne domaće rakije, craft pive, zdrave cijeđene sokove i vina koje je ponudilo 11 različitih izlagača - Fress, Mama Burgers, NOA laboratorija hrane, Kraljica rakije, The BrewCo, Udruženje barmera ICE, Wine Shop Sarajevo, Catering & Bistro Regina, Biona te Healthy Lab. Bilo je tu nešto po mjeri svakog posjetioca i strastvenog foodieja.



„Time Out Grbavica je jedna ekstenzija branda The BrewCo koji predstavljamo i razmišljali smo kako i gdje mi provodimo vrijeme, kada smo s prijateljima i obitelji. Neka nit koja se prožimala cijelo vrijeme je da je srce svakog doma ispunjenog ljubavi upravo kuhinjski stol. I onda smo gledali kako taj kuhinjski stol za koji može sjesti četvero do osmero ljudi možemo da skaliramo na neki makro nivo, u nešto gdje može da bude više stotina ljudi. Napravili smo paralelu i istraživali…
Zelena pijaca koja je ispunjena grajom, transakcijama, smijehom, emocijama, žurbom, trkom i strkom kroz čitav dan je predstavljala jedno idealno mjesto. Gledali smo koje prostore možemo iskoristiti - javili smo se našim partnerima, razgovarali i upravo se otvorila opcija pijace kao mjesta gdje se preko dana prodaje voće i povrće, a navečer se ona redizajnira i upravo se to isto voće i povrće koje je preko dana kupljeno u sirovoj formi navečer u prerađenoj formi može ponuditi kroz delicije izlagača koji su danas ovdje s nama.“
– otkrio nam je Harun Omić na naš upit kako je započeo cijeli projekt.

Naravno, nismo mogli odoljeti da ne pitamo koliko je zapravo bilo izazovno u potpunosti transformirati tržnicu i pretvoriti je u street food raj.

„Uzevši u obzir mjesto od kojeg je krenula sama početna misao za ovaj čitav projekt, to jest na Markalama prošle godine, možemo reći da sve ovisi od ugla iz kojeg gledamo. Mi smo ustvari vidjeli da ono što želimo da uradimo s projektom Time Out Markala, danas Time Out Grbavica je nešto što je bilo vrijedno truda. Naišli smo naravno na razne izazove, od onih administrativne prirode, lokalne prirode do izazova na temu izlagača i prostora...  Možemo da kažemo da poslije tri, četiri mjeseca planiranja, da sve ono što smo si zacrtali, smo i realizovali i ne možemo da budemo ponosniji na tim koji je dao sve od sebe i koji stoji iza cijelog projekta. I evo danas već nakon sat vremena imamo više stotina građanki i građana Sarajeva s nama." – nadodao je. 


Ova pozitivna priča brzo je ukrala simpatije i brojnih turista koji su također željeli biti dio ovog neobičnog i kreativnog iskustva uz koji će doma, uz neke nove recepte i gastro favorite, ponijeti i posebne uspomene.


Topla obiteljska atmosfera koja je vladala poziva da već narednu subotu rezervirate za Time Out Grbavica. Naime, Time Out Grbavica će se održavati svake subote u poslijepodnevnim satima kroz narednih par mjeseci, a svaki novi event donosit će novu listu izlagača koji će nuditi raznovrsna jela i pića koje možete isprobati. Bit će to odluka koja će rezultirati odličnim društvom, ukusnim zalogajima i nekim novim valom zajedništva i sjajne energije.

 

 

 

***
Foto: Marko Jovančić & Predrag M. Klekačkoski za BONJOUR.ba


Bonjour

Ako kupujete piletinu, obratite pažnju na ovu jednu stvar. Može vam sačuvati zdravlje.

TEKST: Bonjour.ba/PR

Ako kupujete piletinu, obratite pažnju na ovu jednu stvar. Može vam sačuvati zdravlje. Ako kupujete piletinu, obratite pažnju na ovu jednu stvar. Može vam sačuvati zdravlje.

Perutnina Ptuj, vodeća peradarska industrija u regiji, prva je u Bosni i Hercegovini dobila certifikat “uzgojeno bez upotrebe antibiotika” koji joj je dodijeljen za liniju proizvoda “Piletina Natur”, dostupnu na policama širom Bosne i Hercegovine od juna ove godine. 



bonjour_ba_perutnina_04

 

 

Iz kompanije navode kako ova inovativna ponuda dolazi kao odgovor na sve veću potražnju potrošača za zdravijim i prirodnijim prehrambenim opcijama. 

Naime, iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) navode kako ubrzan razvoj antimikrobne rezistencije predstavlja vodeću zdravstvenu prijetnju. Na brzi razvoj bakterijske rezistencije uveliko utječe neprimjereno i prekomjerno propisivanje antibiotika, njihova nepravilna upotreba kao i upotreba u preventivne svrhe u veterinarskoj medicini.



bonjour_ba_perutnina_06

 

 

Najsavremenija tehnologija koja osigurava zdravlje pilića

 

Na zvaničnoj promociji nove linije, certifikat koji garantira da pilići ni u jednoj fazi tova nisu primili antibiotike, Perutnini Ptuj dodijelila je certifikacijska kuća DNV Adriatica

 

„Napravili smo iskorak koji mijenja standarde domaće proizvodnje i tržišta. S ponosom potvrđujemo da smo prvi proizvođač u Bosni i Hercegovini koji svojim kupcima nudi certificiranu piletinu - uzgojenu bez upotrebe antibiotika. Ovo je rezultat višegodišnjeg rada, od kontrolisanog uzgoja do primjene najsavremenijih tehnologija koje osiguravaju zdravlje životinja. 

Perutnina Ptuj Natur linija s Antibiotic Free certifikatom dokaz je da se i u domaćim uslovima može proizvoditi po najvišim evropskim standardima ako postoji vizija, stručnost i hrabrost da se ide ispred vremena. Ovo je naš odgovor na pitanje - šta želimo staviti na porodični sto. Zbog toga sa sigurnošću kažemo – Bliže prirodi. Bliže ljudima,” izjavio je Adnan Hodžić, direktor kompanije Perutnina Ptuj BH d.o.o.


bonjour_ba_perutnina_07

 

 

Certifikaciji je prethodio temeljiti pregled ukupne vertikalno integrisane proizvodnje.

 

“Perutnina Ptuj je pionir na ovim prostorima kada je uzgoj bez upotrebe antibiotika u pitanju. Već dvije godine radimo na projektu Antibiotic Free u Bosni i Hercegovini što dovoljno govori koliko je opsežan i kompleksan. Naši auditori jedini imaju pravo uzimanja uzoraka, gdje proizvođač ne zna na kojim farmama će se vršiti uzorkovanje, a uzorkuju se stelja, voda na kraju linije i hrana iz usipnog koša. 

I zaista samo firme koje imaju sisteme upravljanja kvalitetom, koje i same imaju vrlo rigoroznu kontrolu farmi i dobavljača, mogu proći ovu zahtjevnu proceduru koja prethodi izdavanju certifikata”, izjavila je Renata Preložnjak, direktorica prodaje i odjela edukacije za Adriatik regiju u Certifikacijskoj kući DNV Adriatica.



bonjour_ba_perutnina_03

 

 

Domaći uzgoj

 

Na farmi Perutnine Ptuj u Bosni i Hercegovini, ali i u saradnji s više od 100 domaćih kooperanata, pokrenut je tehnološki najsavremeniji način uzgoja pilića. Poseban značaj pridaje se kvalitetu ishrane i higijenskim mjerama. U strogo kontrolisanom okruženju, u kojem se redovno uzorkuju voda, hrana i stelja, omogućen je zdrav život i pravilan razvoj pilića.
 

 

“Proizvodnja piletine s deklaracijom - uzgojeno bez antibiotika dobija sve veći značaj u svijetu jer doprinosi zaštiti potrošača, dobrobiti životinja i očuvanju životne sredine. Ovaj pristup je važan korak ka odgovornijoj i etičnijoj proizvodnji hrane i borbi protiv antimikrobne rezistencije. 

Za potrošače to znači sigurniju hranu, bez ostataka antibiotika u proizvodima životinjskog poriјekla, koji mogu ugroziti zdravlje, izazvati alergije i povećati rizik od rezistencije“, pojasnio je prof. dr. Drago Nedić iz JU VIRS “Dr. Vaso Butozan” Banja Luka, dodavši kako ovakav uzgoj potrošačima pruža veću sigurnost i povјerenje u kvalitet hrane koјu konzumiraјu.



bonjour_ba_perutnina_05

 

 

Kvalitet, sigurnost, sljedivost

 

Ukupni proizvodni lanac temelji se na integrisanom sistemu KSS (kvalitet, sigurnost, sljedivost), gdje su svi procesi proizvodnje strogo kontrolisani. Hrana za piliće, koja je nutritivno i energetski izbalansirana za svaku fazu njihova rasta i razvoja, garantuje i meso boljeg kvaliteta, odnosno većih nutritivnih vrijednosti za čovjeka.


bonjour_ba_perutnina_02
 

 

Ovom linijom proizvoda Perutnina Ptuj potvrdila je svoju predanost najvišim standardima sigurnosti hrane i održivosti. Dodatno je učvrstila poziciju lidera u prehrambenoj industriji, pružajući kupcima proizvode koji zadovoljavaju ne samo njihove prehrambene potrebe, već i njihove ekološke i etičke vrijednosti.


bonjour_ba_perutnina_01
 

 

Foto: PR


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!