TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 9.6.2019.


Ideja koja se krije iza Time Out Grbavica vodi nas na sami početak svake odlične gastro priče – tržnicu. Upravo je koncept pripreme kvalitetnih, raznovrsnih i ukusnih jela motivirao organizatore da na jedan dan, tržnicu transformiraju u jednu veliku blagovaonicu u kojoj vas očekuju raznovrsne gastro delicije domaćih brandova pripremljene upravo od svježih namirnica s tržnice. Krivci koji se kriju iza 'Time Out Grbavica' je The Brew Co. tim, Orhan Galičić i Harun Omić, koji su cijelu ideju bh. javnosti predstavili još prošle godine.

Orhan Galičić i Harun Omić

Energija koja je vladala jučer na tržnici na Grbavici pokazala je da je ovaj koncept odlična ideja, ne samo za druženje i upoznavanje, nego i zbog zarazne pozitivne energije koja sva subotnja dešavanja smješta na otvoreno i ponovno budi našu strast prema hrani i piću. Raznovrstan sadržaj prilagođen je osobama od 7 do 77 godina, a jučer smo mogli isprobati morska jela, burgere, organsku hranu, neobične katering varijante, veganska jela, ali i razne domaće rakije, craft pive, zdrave cijeđene sokove i vina koje je ponudilo 11 različitih izlagača - Fress, Mama Burgers, NOA laboratorija hrane, Kraljica rakije, The BrewCo, Udruženje barmera ICE, Wine Shop Sarajevo, Catering & Bistro Regina, Biona te Healthy Lab. Bilo je tu nešto po mjeri svakog posjetioca i strastvenog foodieja.



„Time Out Grbavica je jedna ekstenzija branda The BrewCo koji predstavljamo i razmišljali smo kako i gdje mi provodimo vrijeme, kada smo s prijateljima i obitelji. Neka nit koja se prožimala cijelo vrijeme je da je srce svakog doma ispunjenog ljubavi upravo kuhinjski stol. I onda smo gledali kako taj kuhinjski stol za koji može sjesti četvero do osmero ljudi možemo da skaliramo na neki makro nivo, u nešto gdje može da bude više stotina ljudi. Napravili smo paralelu i istraživali…
Zelena pijaca koja je ispunjena grajom, transakcijama, smijehom, emocijama, žurbom, trkom i strkom kroz čitav dan je predstavljala jedno idealno mjesto. Gledali smo koje prostore možemo iskoristiti - javili smo se našim partnerima, razgovarali i upravo se otvorila opcija pijace kao mjesta gdje se preko dana prodaje voće i povrće, a navečer se ona redizajnira i upravo se to isto voće i povrće koje je preko dana kupljeno u sirovoj formi navečer u prerađenoj formi može ponuditi kroz delicije izlagača koji su danas ovdje s nama.“
– otkrio nam je Harun Omić na naš upit kako je započeo cijeli projekt.

Naravno, nismo mogli odoljeti da ne pitamo koliko je zapravo bilo izazovno u potpunosti transformirati tržnicu i pretvoriti je u street food raj.

„Uzevši u obzir mjesto od kojeg je krenula sama početna misao za ovaj čitav projekt, to jest na Markalama prošle godine, možemo reći da sve ovisi od ugla iz kojeg gledamo. Mi smo ustvari vidjeli da ono što želimo da uradimo s projektom Time Out Markala, danas Time Out Grbavica je nešto što je bilo vrijedno truda. Naišli smo naravno na razne izazove, od onih administrativne prirode, lokalne prirode do izazova na temu izlagača i prostora...  Možemo da kažemo da poslije tri, četiri mjeseca planiranja, da sve ono što smo si zacrtali, smo i realizovali i ne možemo da budemo ponosniji na tim koji je dao sve od sebe i koji stoji iza cijelog projekta. I evo danas već nakon sat vremena imamo više stotina građanki i građana Sarajeva s nama." – nadodao je. 


Ova pozitivna priča brzo je ukrala simpatije i brojnih turista koji su također željeli biti dio ovog neobičnog i kreativnog iskustva uz koji će doma, uz neke nove recepte i gastro favorite, ponijeti i posebne uspomene.


Topla obiteljska atmosfera koja je vladala poziva da već narednu subotu rezervirate za Time Out Grbavica. Naime, Time Out Grbavica će se održavati svake subote u poslijepodnevnim satima kroz narednih par mjeseci, a svaki novi event donosit će novu listu izlagača koji će nuditi raznovrsna jela i pića koje možete isprobati. Bit će to odluka koja će rezultirati odličnim društvom, ukusnim zalogajima i nekim novim valom zajedništva i sjajne energije.

 

 

 

***
Foto: Marko Jovančić & Predrag M. Klekačkoski za BONJOUR.ba


Bonjour

Uvijek ste u dilemi koju vrstu tjestenine izabrati? Mi smo probali recept koji rješava sve.

TEKST: Bonjour.ba

Uvijek ste u dilemi koju vrstu tjestenine izabrati? Mi smo probali recept koji rješava sve. Uvijek ste u dilemi koju vrstu tjestenine izabrati? Mi smo probali recept koji rješava sve.

U Italiji se vjeruje da hrana ne liječi samo tijelo, nego i dušu. 'Mangia che ti passa', kažu Italijani, 'Jedi i proći će te'; jedna od najpoznatijih narodnih izreka, koja nije samo savjet, nego način razmišljanja.

To nije puka utjeha, nego filozofija života koja kaže da tanjir tople tjestenine, kap maslinovog ulja i razgovor uz čašu vina mogu popraviti i dan i raspoloženje. Taj italijanski duh, onaj u kojem se hrana ne jede, nego doživljava, ne živi samo u Rimu i Napulju. 

 



Možemo ga pronaći i ovdje, u trenutku kad na maslinovom ulju zamiriše sitno sjeckani luk i prostor se ispuni toplinom doma, te u Tropic i Crvena jabuka marketima, gdje Buonetti tjestenina i njen kuhar podsjećaju da i najjednostavniji obrok može postati trenutak za uživanje ako mu poklonimo samo malo pažnje i topline.


crvena_jabuka_buonetti5bonjour_ba

Kad je izbor tjestenine dilema sama po sebi…  

Koliko puta ste stajali ispred police s tjesteninom, nesigurni koju izabrati: fettuccine ili tagliatelle, sa jajima ili bez? 

 



Neke izgledaju savršeno za kremaste sosove, druge traže malo maslinovog ulja i par listića bosiljka, a vi stojite, razmišljate i znate da će sve brige nestati onog trenutka kad čujete prvo zveckanje tanjira i miris koji ispuni kuhinju.

 



Tjestenina ima tu moć da običan obrok pretvori u mali trenutak uživanja, onaj zbog kojeg se sve čini lakšim i ljepšim. 

U tom smislu, Buonetti tjestenina savršeno čuva duh Italije u svakoj porciji: rađena po tradicionalnoj recepturi od 100% durum pšenice, prilagođena svakom trenutku i ukusu.


crvena_jabuka_buonetti2bonjour_ba

Dolazi u dvije varijante, sa jajima, bogatijeg i punijeg okusa, idealna za mesne i kremaste sosove, te bez jaja, laganija i svestranija, savršena za jednostavna, svakodnevna jela. 


crvena_jabuka_buonetti12bonjour_ba

Bez obzira koju odaberete, rezultat je uvijek isti: tanjir koji donosi osjećaj zadovoljstva i miris koji na trenutak pretvara vašu kuhinju u mali italijanski kutak mira.

 



Kad ne znate šta kuhati, ovaj kuhar definitivno zna  

Znamo kako to izgleda... kad otvorite frižider i nemate ideju odakle početi. A ako se odlučite za tjesteninu, tek tada kreće prava dilema: koju izabrati, koji sos, koliko dugo kuhati…

 



Zato smo ovaj put prepustili odluku onome ko uvijek ima pravi odgovor, a to je Buonetti kuhar. Jednostavan, inspirativan i napisan tako da svako može uživati u kuhanju, bez žurbe i stresa.


crvena_jabuka_buonetti14bonjour_ba

Na njegovim stranicama, kroz 48 recepata za četiri godišnja doba, svaka sezona ima svoj ritam: proljeće je svježe, ljeto mirisno, jesen topla, a zima puna okusa koji griju. Stranice prate ritam svakodnevice, pune su malih savjeta koji kuhanje pretvaraju u ritual, a ne obavezu.

U dijelu posvećenom jeseni pronašli smo jelo koje nas je razriješilo svih dilema: fettuccine u mesnom sosu iz rerne.


crvena_jabuka_buonetti3bonjour_ba

crvena_jabuka_buonetti6bonjour_ba

crvena_jabuka_buonetti13bonjour_ba

crvena_jabuka_buonetti16bonjour_ba

Uz nekoliko kapi GAEA Kalamata maslinovog ulja i prstohvat Kulino začina, koji svakom zalogaju daje savršen balans, ovo jelo postaje sve što očekujemo od dobre tjestenine: toplo, jednostavno i neodoljivo mirisno.


crvena_jabuka_buonetti19bonjour_ba

Federico Fellini je jednom rekao da je život kombinacija magije i tjestenine i teško je s tim ne složiti se. U jednostavnom obroku često se krije mnogo više od hrane: miris doma, osjećaj mira i topline, tišina između dva zalogaja u kojoj sve ima smisla.


crvena_jabuka_buonetti18bonjour_ba

Buonetti nas podsjeća da za dobar obrok nije potrebna posebna prilika. Dovoljno je malo vremena, nekoliko kvalitetnih sastojaka i želja da uživamo u onome što stvaramo. 

Dok se mirisi šire kuhinjom i prvi zalogaj otkriva savršeni balans ukusa, postaje jasno da je upravo u tim trenucima život najukusniji.
 

Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Crvena jabuka market.
Foto: PR  


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!