TEKST: Marija Perić
DATUM OBJAVE: 13.12.2022.
Dvanaesti mjesec jedan je od najveselijih perioda u godini u koji stane mnoštvo druženja, odmor, slavljenje i sveukupna euforija koju vežemo za blagdane.
To je doba i kada sve više viđamo sve drage osobe s kojima nismo imali priliku družiti se ranije, a ujedno je ovo i šansa da napravimo maleni osvrt na godinu iza nas. Iako za dvanaesti mjesec i blagdansko vrijeme vežemo mnoštvo lijepih uspomena i povoda za proslavu, ovaj period može biti i izuzetno stresan za mnoge od nas.
Ako su vam poznate situacije u kojima se nalazite u jako izazovnom razgovoru s članom obitelji za stolom ili ako se osjećate usamljeno i bezvoljno, sljedeći savjeti vam mogu pomoći. Nastojali smo izdvojiti četiri stresne situacije u kojima bismo se mogli naći tijekom blagdanskih druženja ove godine, ali i otkriti kako se nositi s njima. Više u nastavku.
Kad imate poseban plan prehrane kojeg se želite držati
Nije tajna kako se svi sa sve većom informiranosti o nutricionizmu i važnosti balansirane i zdrave prehrane želimo fokusirati na to da bolje i kvalitetnije jedemo. Uz to, možda neki od nas biraju biti vegani, vegetarijanci ili moraju jesti hranu bez glutena. Sve su to jedinstvene situacije u kojima se može očekivati da drugi poštuju vaše prehrambene navike.
Ako naiđete na određeni stupanj neodobravanja ili nerazumijevanja od drugih, razgovarajte otvoreno s članovima obitelji i društvom te postavite svoje granice. Čak i ako se nalazite u situaciji da vam konstantno nude određenu hranu koju ne možete jesti, nastojte odoljeti pritisku.
U ovom slučaju, dobar trik može biti da na ručak ili večeru ponesete svoje omiljeno jelo s kojim se držite svog plana prehrane. Tako, ako ne jedete šećer možete ponijeti zdravi desert sa sobom, a ako ne jedete meso ili mliječne proizvode, na druženje možete ponijeti namirnice koje vam mogu spremiti ili gotovo vegansko/vegetarijansko jelo. Tako se nećete osjećati isključeno, drugi vam neće stvarati pritisak, a vi ćete moći uživati u jelu koje vas čini sretnima (i sitima).
Kad osjećate pritisak od razgovora i mišljenja drugih tijekom druženja
Nadoknaditi vrijeme s najmilijima tijekom blagdana nekad je jedna od najljepših stvari vezana za ovo doba. No, prije ili kasnije, našli smo se u situaciji kada se ne slažemo sa stajalištima ljudi s kojima provodimo malo više vremena za blagdane. Također, ponekad se možemo osjećati neshvaćeno, osuđivano ili povrijeđeno od strane ljudi s kojima često provodimo blagdane.
Ako i sami znate da vas nešto slično očekuje ove godine, najbolje i najdugoročnije rješenje je razgovor. Svoje ukućane i najbliže upozorite na poštovanje granica i mišljenja svih uključenih u slavljenje blagdana. Pri tome, upozorite ih da ćete se u slučaju nepoštivanja morati udaljiti i isključiti iz razgovora. Kroz pažljiv razgovor i jasno komuniciranje vlastitih potreba puno ćete lakše prebroditi inače stresne situacije.
No, ako se tako osjećate, znajte da je sasvim u redu u potpunosti preskočiti druženje ili razgovor s određenim članovima obitelji ili bliskim osobama. Tako štitite sebe i slušate sebe tijekom blagdanskog perioda. Dobar način kako to reći je: „Hvala na pitanju, no radije neću sudjelovati u tom razgovoru.“ Ili „Danas ću provesti neko vrijeme u svom domu, no nadam se da ćete vi uživati u zajedničkom druženju.“.
Kad se osjećate usamljeno
Upravo su druženja ta koja obilježe period blagdana i uljepšaju svakodnevne aktivnosti kao što je grudanje na snijegu, priprema kolača ili jednostavno ispijanje kave. No, u ovom periodu se možemo naći u dvije situacije – ili da nemamo baš toliko ljudi s kojima ćemo provesti ovaj period ili netko od naših najbližih nažalost više nije s nama ovih blagdana.
Razumijemo da usamljenost nije jednostavna, posebno tijekom ovog perioda kad su svi raspoloženi i u blagdanskom duhu. U ovoj situaciji može vam pomoći da sa sobom razgovarate kao sa svojom najboljom prijateljicom i da budete blagi prema sebi. Umjesto da se izolirate pokušajte vrijeme ispuniti druženjem s onim osobama koje vas čine sretnima i s kojima se uvijek osjećate dobro. To može biti vaš partner, prijatelji, član obitelji, kolega ili kolegica s posla ili čak vaš ljubimac.
Kad vam se čini da je Nova godina neizvjesna
U dvanaesti mjesec puno toga stane, pa tako i planiranje nove godine i zapisivanje ciljeva za narednih 365 dana. Kad se osvrnemo na proteklu godinu i stvari iza nas može se činiti kako nismo puno toga postigli ili da nismo postigli sve što smo planirali. Kako se ne biste odmah bacili u očaj, dobar savjet je birati malene stvari i biti zahvalan na njima.
Pokušajte napisati na papir sve stvari (da, zaista sjedite pola sata i zapišite) i jako ćete brzo vidjeti da ima jako puno pojedinosti koje su obilježile ovu godinu. Imajte na umu malene poslovne uspjehe, stvari koje ste uspješno odradili u prijateljstvima i vezama, hobije kojima ste se posvetili, vrijeme koje ste proveli vani i fizičke aktivnosti koje ste možda započeli.
Postoje brojne situacije koje su mogle biti čarobne tijekom 365 dana i lako ih je zaboraviti. Zato se podsjetite na njih i neka vam one udare taj vjetar u leđa za narednu godinu.
***
Foto: Pexels
TEKST: Bonjour.ba/PR
Perutnina Ptuj, vodeća peradarska industrija u regiji, prva je u Bosni i Hercegovini dobila certifikat “uzgojeno bez upotrebe antibiotika” koji joj je dodijeljen za liniju proizvoda “Piletina Natur”, dostupnu na policama širom Bosne i Hercegovine od juna ove godine.
Iz kompanije navode kako ova inovativna ponuda dolazi kao odgovor na sve veću potražnju potrošača za zdravijim i prirodnijim prehrambenim opcijama.
Naime, iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) navode kako ubrzan razvoj antimikrobne rezistencije predstavlja vodeću zdravstvenu prijetnju. Na brzi razvoj bakterijske rezistencije uveliko utječe neprimjereno i prekomjerno propisivanje antibiotika, njihova nepravilna upotreba kao i upotreba u preventivne svrhe u veterinarskoj medicini.
Najsavremenija tehnologija koja osigurava zdravlje pilića
Na zvaničnoj promociji nove linije, certifikat koji garantira da pilići ni u jednoj fazi tova nisu primili antibiotike, Perutnini Ptuj dodijelila je certifikacijska kuća DNV Adriatica.
„Napravili smo iskorak koji mijenja standarde domaće proizvodnje i tržišta. S ponosom potvrđujemo da smo prvi proizvođač u Bosni i Hercegovini koji svojim kupcima nudi certificiranu piletinu - uzgojenu bez upotrebe antibiotika. Ovo je rezultat višegodišnjeg rada, od kontrolisanog uzgoja do primjene najsavremenijih tehnologija koje osiguravaju zdravlje životinja.
Perutnina Ptuj Natur linija s Antibiotic Free certifikatom dokaz je da se i u domaćim uslovima može proizvoditi po najvišim evropskim standardima ako postoji vizija, stručnost i hrabrost da se ide ispred vremena. Ovo je naš odgovor na pitanje - šta želimo staviti na porodični sto. Zbog toga sa sigurnošću kažemo – Bliže prirodi. Bliže ljudima,” izjavio je Adnan Hodžić, direktor kompanije Perutnina Ptuj BH d.o.o.
Certifikaciji je prethodio temeljiti pregled ukupne vertikalno integrisane proizvodnje.
“Perutnina Ptuj je pionir na ovim prostorima kada je uzgoj bez upotrebe antibiotika u pitanju. Već dvije godine radimo na projektu Antibiotic Free u Bosni i Hercegovini što dovoljno govori koliko je opsežan i kompleksan. Naši auditori jedini imaju pravo uzimanja uzoraka, gdje proizvođač ne zna na kojim farmama će se vršiti uzorkovanje, a uzorkuju se stelja, voda na kraju linije i hrana iz usipnog koša.
I zaista samo firme koje imaju sisteme upravljanja kvalitetom, koje i same imaju vrlo rigoroznu kontrolu farmi i dobavljača, mogu proći ovu zahtjevnu proceduru koja prethodi izdavanju certifikata”, izjavila je Renata Preložnjak, direktorica prodaje i odjela edukacije za Adriatik regiju u Certifikacijskoj kući DNV Adriatica.
Domaći uzgoj
Na farmi Perutnine Ptuj u Bosni i Hercegovini, ali i u saradnji s više od 100 domaćih kooperanata, pokrenut je tehnološki najsavremeniji način uzgoja pilića. Poseban značaj pridaje se kvalitetu ishrane i higijenskim mjerama. U strogo kontrolisanom okruženju, u kojem se redovno uzorkuju voda, hrana i stelja, omogućen je zdrav život i pravilan razvoj pilića.
“Proizvodnja piletine s deklaracijom - uzgojeno bez antibiotika dobija sve veći značaj u svijetu jer doprinosi zaštiti potrošača, dobrobiti životinja i očuvanju životne sredine. Ovaj pristup je važan korak ka odgovornijoj i etičnijoj proizvodnji hrane i borbi protiv antimikrobne rezistencije.
Za potrošače to znači sigurniju hranu, bez ostataka antibiotika u proizvodima životinjskog poriјekla, koji mogu ugroziti zdravlje, izazvati alergije i povećati rizik od rezistencije“, pojasnio je prof. dr. Drago Nedić iz JU VIRS “Dr. Vaso Butozan” Banja Luka, dodavši kako ovakav uzgoj potrošačima pruža veću sigurnost i povјerenje u kvalitet hrane koјu konzumiraјu.
Kvalitet, sigurnost, sljedivost
Ukupni proizvodni lanac temelji se na integrisanom sistemu KSS (kvalitet, sigurnost, sljedivost), gdje su svi procesi proizvodnje strogo kontrolisani. Hrana za piliće, koja je nutritivno i energetski izbalansirana za svaku fazu njihova rasta i razvoja, garantuje i meso boljeg kvaliteta, odnosno većih nutritivnih vrijednosti za čovjeka.
Ovom linijom proizvoda Perutnina Ptuj potvrdila je svoju predanost najvišim standardima sigurnosti hrane i održivosti. Dodatno je učvrstila poziciju lidera u prehrambenoj industriji, pružajući kupcima proizvode koji zadovoljavaju ne samo njihove prehrambene potrebe, već i njihove ekološke i etičke vrijednosti.
Foto: PR
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!