Može li jedan kolač biti toliko dobar!? Najsočniji koji ste probali, a priprema je šala! - Bonjour.ba - bh.lifestyle mag...

Može li jedan kolač biti toliko dobar!? Najsočniji koji ste probali, a priprema je šala!

Tekst:

Bonjour.ba, Promotivni članak

GOURMET
12.12.2024.

Zamislite zimsku noć: pahuljice plešu svoj ples ispred prozora, dok se u toplini vašeg doma širi miris cimeta i vanilije, pozivajući vas na trenutke punog ugođaja. Na stolu vas čeka svježe ispečen Stollen – njemačka poslastica koja donosi Gemütlichkeit, onaj osjećaj topline i ugode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Sigurni smo da ćete se složiti: postoji nešto magično u mirisu pečenog tijesta, začina i voća koji ispunjava cijelu kuhinju. To su oni dragocjeni trenuci kada vrijeme uspori, a vi, s pažnjom i ljubavlju, stvarate kolač koji će postati simbol blagdanske radosti, bilo da ga dijelite s porodicom, prijateljima ili čuvate kao mali luksuz za sebe. Ein Stück Glück – komadić sreće u svakom zalogaju!

 




Stollen je savršen kolač za te trenutke i da, ovo je taj kolač koji svi misle da je težak za napraviti – s puno sastojaka i kompliciranim postupkom, ali istina je da je zapravo puno jednostavniji nego što izgleda! Uz nekoliko osnovnih sastojaka i malo strpljenja, možete pripremiti savršen kolač koji će oduševiti sve oko vas. Bez brige, nema tu nikakvih tajni – samo pratite recept i uživajte u mirisu koji će ispuniti vašu kuhinju. 

 




Ključ da ovaj recept uvijek uspije: Sastojci!

Posebnost Stollena krije se u spoju jednostavnih, ali pažljivo odabranih sastojaka. Marelice svojim blagim i sočnim notama unose toplinu, dok brusnice sa svojom svježinom i blago kiselkastim okusom stvaraju savršen kontrast. Prirodna slatkoća grožđica obogaćuje tijesto aromom koja podsjeća na tradiciju čineći svaki zalogaj nezaboravnim.

 



Također, Stollen je kolač koji dopušta kreativnost. Možete dodati malo više suhog voća za bogatiji okus ili smanjiti količinu ako preferirate manje intenzivne tonove. Važno je samo da tijesto ostane kompaktno i lako oblikovano. Eksperimentišite i pronađite savršenu kombinaciju za sebe.


Sastojci

Tijesto:

250 g brašna

20 g svježeg kvasca (ili 1/2 kesice suhog kvasca)

100 ml toplog mlijeka

50 g šećera

100 g maslaca (sobne temperature)

1 jaje

Prstohvat soli

1/2 kašičice ekstrakta vanilije

Rendana korica 1/2 limuna i 1/2 narandže

Dodaci:

70 g Perfect Day suhih marelica (sitno sjeckanih)

70 g Perfect Day suhih brusnica

70 g Perfect Day grožđica

25 ml ruma ili soka od narandže

Završnica:

25 g rastopljenog maslaca

50 g šećera u prahu

 




Priprema voća i orašastih plodova: U posudi pomiješajte Perfect Day suhe marelice, brusnice i grožđice. Prelijte ih rumom ili sokom od narandže i ostavite da odstoje. Sat vremena je dovoljno da voće omekša i postane još sočnije, spremno da ispriča svoju priču.

 



Priprema tijesta: Dok se suho voće opušta, vrijeme je za čaroliju tijesta. U toplom mlijeku rastvorite kvasac s prstohvatom šećera i ostavite da nadođe 10 minuta. U većoj posudi pomiješajte brašno, šećer, so, vaniliju i rendanu koricu limuna i narandže. Dodajte maslac, jaje i nadošli kvasac. Umijesite glatko tijesto. Ovdje počinje čarolija – miris koji se širi, svježina citrusa i bogatstvo maslaca, sve to dolazi zajedno kako bi stvorilo tijesto.

 



Dodavanje voća: Kada je tijesto gotovo, iscijedite višak tečnosti iz voća te ih lagano umiješajte u tijesto. Neka sve bude ravnomjerno raspoređeno, svaki sastojak ima svoj trenutak u ovoj priči. Pokrijte posudu i ostavite tijesto da naraste 1–2 sata. Ovo je trenutak za strpljenje, za uživanje u mirisu koji ispunjava prostor, za sanjarenje o gotovom kolaču.

 



Oblikovanje Stollena: Kada tijesto naraste, oblikujte ga u duguljasti hljeb ili preklopljeni Stollen. Svaki oblik nosi svoju priču – duguljasti hljeb je klasičan, ali preklopljeni Stollen daje dojam nježnosti i nježnošću unosi u prostor.

Pečenje: Pecite Stollen u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 30–40 minuta, dok ne dobije zlatnu boju. Kolač će postati zlatno-smeđi, a miris iz pećnice će vas podsjetiti na trenutke kada se svi okupe za stolom i zajedno uživaju u životnim pričama. Po vađenju iz rerne, odmah ga premažite rastopljenim maslacem i obilno pospite šećerom u prahu. To je trenutak kad sve dolazi na svoje mjesto.

 



Završni korak: Stollen stavite na rešetku i ostavite da se ohladi. Podijelite ga sa voljenima i stvorite vlastite uspomene.

 




Savjet: Strpljenje je ključ uspjeha. Ovaj kolač je još bolji kada se ostavi da ostoji dan ili dva – svi okusi imaju vremena da se prožmu i stvaraju savršenu harmoniju. Mislimo... pokušajte jer znamo izazov.

 



Dodajte poseban dodir svom Stollenu:

Uz svaki komad priložite karticu s porukom ili inspirativnim citatom. Ovaj mali znak pažnje pretvorit će svaki zalogaj u gestu koja grije srce i čini ugođaj još čarobnijim.
 

* * *
Foto: Belma Halilović za Bonjour.ba

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno