TEKST: Bonjour.kolumnist

DATUM OBJAVE: 6.5.2019.

Kada se zaželimo promjene koja će unijeti svježinu u našu svakodnevicu, odlazak na frizerski stolac je odabir brojnih dama. Nova frizura pomaže nam da se osjećamo samopouzdanije i poletno, zbog čega nam je čak i minimalan rez ili feniranje kose sjajan boost. 
Upravo zbog toga smo u razgovoru s bh.frizerom Stipom Filipovićem razgovarali o provjerenim beauty odabirima koji će pristajati damama s tankom kosom, dugom, ali i ženama koje nose šiške ili imaju kratku kosu. Njegov beauty šalabahter donosimo u nastavku. 

***

Kada pričamo o frizurama, mnogi od nas na internetu pretražuju frizure ne uzimajući u obzir da im određena frizura neće pristajati kao dami s fotografije, budući da imaju drugačiji tip kose, ali i oblik lica. Iznimno je važno prilagoditi frizuru svom tipu kose, jer tanka kosa ne može imati jednak volumen kao gusta kosa. Također, kosa koja je jako oštra ne može biti uvijena kao kosa koja je prirodno kovrčava...


KRATKA KOSA

Kad želimo stilizirati kratku kosu najveće pogreške se dešavaju kada želimo pod svaku cijenu imati frizuru. Upravo ta pretjeranost dovodi kratku kosu do stilski neuglađenog looka. 


Na opranu kosu stavite malo voska za kosu i ostavite da se prirodno osuši, zatim je dodatno razbarušite prstima ili pak ispeglajte kratku kosu i uredno počešljajte. Besprijekorno ravni pramenovi će dati fantastičan izgled kratkoj kosi. Wet look i kratka kosa također su uvijek dobra ideja.

TANKA KOSA

Ako imate taku kosu, nemojte očekivati da ćete u salonu dobiti bujnu kosu kao s fotografije koju ste pronašli online. Imat ćete frizuru s više volumena nego inače, ali vjerojatno ne volumen kakav ima dama s gustom kosom koju ste vidjeli na fotografiji. Idealan odabir za ovakav tip kose je lagano feniranje kose u stilu sedamdesetih. 


Kosa podignuta u pundžu je također dobar izbor, a tapiranjem dobijete potrebni volumen koji će vašu tanku kosu u potpunosti transformirati.

ŠIŠKE

Šiške čine 70% vaše frizure, zbog čega je bitno dobro osmisliti styling. Ako imate duge tupo rezane šiške sasvim dovoljno je da otvorite lice tako što ćete staviti kosu iza oba uha.

Ako imate stepenasto šišane šiške dovoljno je podignuti kosu u visoku malu pundžu i ostaviti par pramenova da sa šiškama uokviruju lice.

GUSTA KOSA 

Ako imate gustu kosu, prelomite kosu tek toliko da ne bude potpuno ravna. S ovom frizurom izbjeći ćete stvaranje dodatnog volumena. Weet look je također idealan za jako gustu kosu, jer neželjeni volumen će jednostavno nestati.


 

Za BONJOUR.ba piše:


Bonjour

Baklava cheesecake: Kremasti spoj tradicije i modernog u brzom desertu!

TEKST: Bonjour.ba, Promotivni članak

Baklava cheesecake: Kremasti spoj tradicije i modernog u brzom desertu! Baklava cheesecake: Kremasti spoj tradicije i modernog u brzom desertu!

Posebni trenuci i praznici imaju svoja zlatna pravila u kojima se baklava podrazumijeva, da orasi, zapečena jufka i agda mirišu kućom. S druge strane, tu su mlađe generacije koje sve češće maštaju o nečem drugačijem poput kremastog kolača koji se topi u ustima.

 

I tako, svake godine ista dilema za praznik: baklava ili cheesecake? Tradicija ili moderni desert? Šta ako ove godine ne biramo stranu, nego spojimo najbolje iz oba svijeta?

 



Zamislite to ovako: hrskava jufka, mirisni slojevi cimeta i oraha, slatkasti sirup, ali i baršunasti cheesecake fil. Baklava cheesecake je taj desert koji spaja generacije: one koji vole klasičnu baklavu pronaći će u njemu dobro poznate okuse, dok će ljubitelji cheesecakea uživati u laganoj kremastoj teksturi.

 




Zašto sami biramo pistacije i orahe?   

Kada je riječ o baklavi, svaki sastojak nosi svoju priču. To su okusi djetinjstva, mirisi iz nanine kuhinje i tradicija koja traje generacijama. Zato je važno da biramo najkvalitetnije sastojke i da im damo pažnju koju zaslužuju.

Pistacije? Birajte EuroCompany neoljuštene! Zašto? Jer dolaze u svom prirodnom obliku, a njihova suho pržena, blago slana aroma donosi savršeni balans okusa. Nisu preslane, već taman toliko da istaknu svoju orašastu notu, pružajući intenzivniji doživljaj pri svakom zalogaju. Kada ih sami očistimo, uživamo u njihovoj svježini, mirisu i teksturi, a taj mali ritual pripreme samo pojačava iščekivanje savršenog deserta.

 




Orasi? Oni su duša baklave, njen nezaobilazan sastojak i nosilac one prepoznatljive, bogate, orašaste arome. Ključ je u tome da budu EuroCompany orasi kako bi dali teksturu i pravi balans između hrskavosti i sočnosti. Nema prečica jer kada sami biramo najbolje orahe, svaki zalogaj dobiva onu autentičnu notu domaće baklave.

Sastojci  

Za bazu i slojeve jufke:

  • 8 tankih listova jufke
  • 100 g maslaca, otopljenog
  • 150 g EuroCompany oraha
  • 50 g EuroCompany badema ili pistacija
  • 2 kašike šećera
  • 1 kašičica cimeta

Za cheesecake fil:

  • 500 g krem sira
  • 200 ml vrhnja za šlag
  • 100 g šećera u prahu
  • 2 jaja
  • 1 kašičica vanilije
  • 1 kašika brašna

Za agdu/sirup:

  • 100 ml vode
  • 100 g šećera
  • 2 kašike meda
  • Sok ½ limuna
  • ½ kašičice cimeta

     




Priprema  

Priprema jufke:

  • Rernu zagrijati na 170°C.
  • Okrugli kalup (24 cm) premazati maslacem.
  • Prvi list jufke staviti u kalup tako da rubovi vire van, pa premazati maslacem.
  • Postupak ponoviti s još 3 lista jufke, svaki put premazujući maslacem.

Baklava sloj:

  • Pomiješati EuroCompany nasjeckane orahe, pistacije, šećer i cimet.
  • Polovinu smjese rasporediti preko jufke.
  • Pokriti s još 2 lista jufke, premazujući maslacem.
  • Dodati preostalu smjesu oraha i pokriti s posljednja 2 lista jufke, opet premazujući maslacem.

     



Cheesecake fil:

  • Mikserom umutiti krem sir i šećer u prahu dok ne postane glatko.
  • Dodati jaja, jedno po jedno, uz lagano miksanje.
  • Umiješati vrhnje za šlag, vaniliju i brašno.
  • Smjesu sipati preko slojeva jufke.

     



Pečenje:

  • Peći u zagrijanoj rerni na 160°C oko 50 - 60 minuta, dok se cheesecake ne stegne.
  • Ostaviti u ugašenoj rerni s odškrinutim vratima još 15 minuta, zatim potpuno ohladiti.

Agda ili sirup:

  • U šerpi prokuhati vodu, šećer i med dok se šećer ne otopi.
  • Dodati limunov sok i cimet, pa kuhati još 2 - 3 minute.
  • Ohladiti i preliti preko ohlađenog cheesecakea.
  • Ostaviti u frižideru najmanje 4 sata, a najbolje preko noći.
  • Po želji posuti sjeckanim orasima, pistacijama ili dodatnim medom.

     



Dok se siječe prvi komad, neko će možda reći: "Ali, ovo nije prava baklava!", a onda će prvi zalogaj promijeniti sve.

Svaki sloj priča priču o tradiciji, ali i o novim ukusima koje smo spremni prihvatiti. Ove godine slavimo oba kolača u jednom zalogaju.
 

* * *  
Foto: Belma Halilović za Bonjour.ba


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!