Police u interijeru: Uređenje u 5 koraka - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

5 dodataka koje trebate za uspješno stiliziranje praznih polica u domu

Tekst:

Emina Smaka

DIZAJN SAVJETI
3.1.2024.

Na Pinterestu ste sačuvali mnoštvo ideje za uređenje praznih ili čak pomalo neurednih polica u vašem domu, no niste sigurni odakle krenuti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Onda ste na pravom mjestu, jer vam donosimo ideje za 5 dodataka koji će učiniti da vaše police izgledaju kao iz magazina. Naime, uređenje polica u domu možete gledati kao priliku za stvaranje ličnog umjetničkog izraza, ali i kreiranje funkcionalnog prostora

Ne samo da estetski oblikuju prostor, već i pružaju priliku za organizaciju i izražavanje vašeg stila. Stiliziranje polica može ih pretvoriti u galerijski kutak, istovremeno pridodajući prostoru dozu topline i osobnosti. Važno je pritom izbjegavati stiliziranje polica nepotrebnim stvarima, čime se održava ravnoteža između funkcionalnosti i estetike.

 


 

U procesu oblikovanja ovog prostora, fokusirajte se na 5 ključnih elemenata koji će dodatno naglasiti vašu kreativnost i stvoriti dojmljivu cjelinu. Knjige, vaze, cvijeće, fotografije i suveniri s putovanja postat će nezaobilazni dodaci koji će obogatiti vaše police.

 

Krenimo s funkcionalnim ali i estetskim dodacima – knjigama 

Knjige često nisu samo izvor znanja i odlazak u svijet mašte, već su i estetski element koji može transformirati police u elegantan prikaz vašeg interesa kada je riječ o čitanju. Razmještanjem knjiga u različite visine i orijentacije postižete dinamičan izgled.

 Zeleni prijatelji 

Kao i u svakom drugom kutku vašeg doma, biljke predstavljaju dodatak koji unosi svježinu i život u vaš prostor. Police nisu izuzetak, a s njima ćete lako postići dinamičnost koja je neophodna za uspješno stiliziranje istih. 

 Vaze

Vaze su danas postale svojevrsna umjetnina, tako ih dodajemo u prostor i bez svježeg cvijeća u njima. Odaberite vaze koje se slažu s ostatkom dekoracija ili pak izdvajaju kao fokusni elementi.

 Fotografije, uspomene

Bilo da birate porodične ili pak profesionalne fotografije lokalnog umjetnika, one su emotivni prikazi vaših uspomena i trenutaka koje želite podijeliti. Postavite ih u odgovarajuće okvire i rasporedite na policama kako biste stvorili pravi galerijski kutak.

 Dekorativni detalji i suveniri 

Sitnice s putovanja, poput suvenira ili zanimljivih predmeta, dodatno personaliziraju prostor. Ovi detalji često imaju priču koja doprinosi raznolikosti vašeg interijera, a odličan su povod za razgovor s gostima. 

 Za uspješno stiliziranje polica, pored ovih dodataka, važna je i vaša organizacija i sposobnost da s vremenom ne dodajete stvari kojima nije mjesto ovdje. Da, govorimo o ključevima, naočalama i novčanicima. 

Također, najvažniji korak pri dekoraciji jeste kreiranje različitih volumena s predmetima koje koristite. Tako, ukoliko želite dodati 3 vaze na policu, izbjegavajte one istih veličina, neka svaka bude niža od prethodne. 

Uz ove smjernice, vaš dom će postati mjesto gdje svaki detalj ima svoje mjesto, stvarajući ugodan ambijent koji poziva na opuštanje i uživanje.

 

* * * 
Naslovna fotografija: @amberinteriors 

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno