Pitate se kako uštedjeti novac? Donosimo 3 jednostavna trika. - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Pitate se kako uštedjeti novac? Donosimo 3 jednostavna trika.

Tekst:

Arijana Bošnjak

POSAO & ŽIVOT
8.10.2023.

Kada pronađete pravu formulu za uštedu novca i vidite kako se brojka na računu povećava, osjetit ćete se osnaženo i neovisno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Međutim, uštedjeti novac je nešto što je puno lakše reći nego učiniti. Kada ispred svega stavimo svakodnevne troškove koje život donosi, ne možemo zaboraviti ni na one male životne trenutke i rituale koji ga čine ljepšim, a jednako tako odbijaju s našeg računa.
Iako često prilikom shoppinga koristimo izjave kao što je ona slavna „jednom se živi“, nekada se dešava da takav stav prema novcu brzo požalimo. Stoga vam danas donosimo 3 jednostavna trika za svjesne izbore koji će osigurati da pravilno usmjeren novac obogati naš život, a ne da stavi teret na našu budućnost.


Kreirajte popis za budžet

Počnite tako što ćete napraviti detaljan popis mjesečnog budžeta sa svim prihodima i troškovima. Tako ćete bolje razumjeti gdje vaš novac odlazi i lakše staviti fokus na područja u kojima možete smanjiti s trošenjem.
Izradite fond za hitne slučajeve

Zacrtajte sebi za cilj da uštedite dovoljno novca s kojim biste mogli lagodno preživjeti pola godine bez prihoda. Ovo je osiguranje za hitne slučajeve u kakvom imate dovoljno vremena da „stanete na noge“ bez obzira što se dogodilo. Kada skupite takav iznos, svako naredno trošenje će biti ugodnije znajući da imate fond za „crne dane“ i da nemate straha za budućnost.
Odredite jasne financijske ciljeve

Definirajte svoje kratkoročne i dugoročne želje. Bilo da se radi o uštedi za godišnji odmor, za kupnju nekretnine ili mirovinu, kada odredite jasan cilj za što trebate novac, dobit ćete veću motivaciju za štednju. Razlomite te ciljeve na male korake i redovno pratite svoj napredak.

* * *
Foto: Pexels

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno