#stayhome and do yoga: 3 vježbe za početnike koje će ojačati tijelo i um - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

#stayhome and do yoga: 3 vježbe za početnike koje će ojačati tijelo i um

Tekst:

ZDRAVLJE I NJEGA
10.4.2020.

Ovih dana marljivo radimo kako bismo prikupili što više ideja kako vrijeme doma provesti na kvalitetan način te vas tako inspirirali da započnete ili nastavite s raznim aktivnostima koje su dobre za vaše zdravlje. Iznimno je važno ne zaboraviti i u ovom periodu održavati zdravo tijelo, ali i zdrav duh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako ste ovih dana pod stresom ili jednostavno ne možete da pronađete mir, naš prijedlog koji vam može pripomoći u tome jeste joga. Uz nju ćete harmonizirati tijelo i um, ali se i pokrenuti. 

Joga povećava gipkost, masira unutrašnje organe, izbacuje toksine iz tijela, opušta i revitalizira. Možete je raditi u bilo koje doba dana kod kuće. Odaberite prostoriju u kojoj vas nitko neće ometati. Prije vježbanja ne preporučuje se jesti velike obroke, a od opreme vam je potrebna obična prostirka za vježbanje, ako je nemate trenutno sa sobom, iskoristite nešto mekaniji peškir za tuširanje. Obucite komotniju odjeću od laganijih materijala i skinite sav nakit.
Imamo za vas 3 jednostavne vježbe za početnike, a inspiraciju smo pronašli od strane dama kojima je joga postala dio svakodnevne rutine.
Donosimo vam i kratka pojašnjena za njih. 

PLANINA ( Tadasana)

Stanite uspravno, spojite stopala, a ruke stavite uz tijelo. Opustite ramena i spuštajte ih prema dolje, udahnite i izdahnite. Stojite mirno i duboko dišite. Ovo je poza koja popravlja držanje tijela, a pri tome su aktivni unutrašnji trbušni i leđni mišići. Od rekvizita koji su vam potrebni za ovu vježbu može vam poslužiti i knjiga. Kako pravilno izvesti vježbu pogledajte u videu ispod.

POLOŽAJ ČAMCA (Naumasana) 

Ovaj položaj je odličan za jačanje mišića trbuha, vrata i ramena.
Sjednite na pod, leđa ispravite i nagnite se nazad. Noge savijte u koljenu i podignite ih ka naprijed. Ovaj položaj zadržite 30 do 60 sekundi uz pravilno disanje.
U videu vam donosimo kako da pravilno izvedete ovu vježbu.

KOBRA  (Bhujangasana)   

Vježba se izvodi na podu, a povećava fleksibilnost kralježnice, isteže trbušne mišiće te pomaže kod boli u leđima. Kako ovu jednostavnu vježbu izvesti, pogledajte u videu ispod.Jako je bitno da ne odustanete ako odmah na početku ne uspijete izvesti ove vježbe.
Vremenom će se vaši mišići naviknuti, vi ćete sve više uživati u vježbama i vrlo brzo ćete uvidjeti zašto je joga tako velikom broju ljudi postala omiljeni način opuštanja.

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno