TEKST: Ilda Lihić-Isović

DATUM OBJAVE: 23.4.2021.

Bez obzira da li preferirate minimalističko uređenje ili ste tip koji pažnju najviše usmjerava ka dekoraciji i detaljima, vjerujemo da dijelite mišljenje sa nama da je uvijek zanimljivo zaviriti u Instagram galerije interijera i domova.

Točnije, Instagram nam je omogućio da potražimo ideje za naše uređenje i razmislimo što u našem životnom prostoru možemo promijeniti i prilagoditi za maksimalno opuštanje.

U potrazi za profilom koji će nas inspirirati i dati super savjete zavirili smo u stan Aide Sarajlić koja ima pravi mali kutak za odmor i uživanje. Mjesto je to koje osvaja estetikom i minimalističkim detaljima, točnije u cijelom prostoru je primjetno da se pazilo na svaki detalj. Mnoštvo biljki u zanimljivim posudama našli su svoje mjesto, a njima su se pridružile i fotografije udružene kao gallery wall kako u dnevnoj sobi, tako i na zidu kupatila. 

Foto: @aidasarajlic

Foto: @aidasarajlic

Prozračan i svijetao prostor u kojem trenutno živi Aida nalazi se u Švedskoj, točnije u Skövde, a pri preseljenju odlučila ga je pretvoriti u pravu malu oazu skandinavskog dizajna u neutralnim bojama.

Dok u cijelom prostoru prevladavaju minimalistički i industrijalistički detalji (uz neizostavnu bijelu boju), uređenje stolića uvijek je upotpunjeno sa svijećama i lijepo aranžiranim buketima cvijeća što kreira divan kontrast i daje poseban šarm cijelom prostoru.

Foto: @aidasarajlic

Ukoliko zavirite na Aidin profil primjetit ćete da osim divno uređenog interijera, veliku pažnju posvjećuje ukusnim slasticama, a vjerujemo da nećete moći ne primjetiti slatkog domaćina, psa Panchu koji se često ušunja u fotografije i ukrade sve simpatije.

U nastavku pogledajte još neke detalje stana u kojem Aida živi, a paraleno je na Instagramu možete pratiti za super savjete i buduće dekor ideje kojima se veselimo.  

***

Naslovna fotografija: @aidasarajlic
Tekst: Ilda Lihić-Isović 


Bonjour

Bonjour Edit: 10. dan donosimo trik koji se koristio generacijama za miris doma. Treba vam samo šerpa.

TEKST: Ada Ćeremida

Bonjour Edit: 10. dan donosimo trik koji se koristio generacijama za miris doma. Treba vam samo šerpa. Bonjour Edit: 10. dan donosimo trik koji se koristio generacijama za miris doma. Treba vam samo šerpa.

Iza nas je već deset dana malih promjena koje se nisu desile odjednom, nego polako kroz prostor, navike i ritam dana.

Kroz Interijer i Dizajn rubriku bavili smo se kutcima za pauzu, mikro-organizacijom i malim DIY momentima koji prostor čine ličnijim.

Danas, u 10. danu Bonjour Edit rituala, vraćamo se upravo toj ideji: prirodnom, netoksičnom mirisu doma koji ne prikriva prostor, nego ga polako mijenja.

Prije nego što su postojale mirisne svijeće, difuzori i sprejevi, domovi su se osvježavali na mnogo jednostavniji način. Mirisom iz šerpe. 

Mi to zovemo purpur. Mješavina sušenog voća, začina i biljaka koja se koristila ne samo da prostor lijepo miriše, nego i da se dom simbolično očisti od ustajale, zimske energije i pripremi za novu sezonu.

Originalni naziv potpourri dolazi iz francuskog izraza pot-pourri i doslovno znači „izmješana šerpa“ što je slojevita kombinacija mirisa koja se vremenom mijenja i razvija.

 



Današnji zadatak: Domaći purpur za neodoljiv miris doma  

Domaći purpur nije ništa novo. Ovakve mirisne mješavine koristile su se stoljećima širom Evrope, posebno u mediteranskim i srednjoevropskim domaćinstvima, mnogo prije industrijskih mirisa. Zimi, kada su domovi bili zatvoreni i zrak ustajao, citrusi, začini i grančice stavljali su se u vodu ili sušili kako bi prostor ponovo „prodisao“

Osim što su služili da dom miriše toplo i čisto, purpur je imao i simboličnu ulogu: vjerovalo se da uklanja ustajalu, tešku energiju nakupljenu tokom zime i priprema prostor za novu sezonu i svjetliji period godine. No, što ga danas čini posebno privlačnim jeste činjenica da je potpuno netoksičan, prilagodljiv i spor.

 



Današnji zadatak traje 10 do 15 minuta pripreme, a onda može trajati cijeli dan. Sve što vam treba vjerovatno već imate u kuhinji.
 

Sastojci:

  • 1–2 narandže

  • 1/2 šolje svježih ili sušenih brusnica

  • 2–3 štapića cimeta

  • 2–3 zvjezdasta anisa

  • 1 kašika cijelih klinčića

  • 1 grančica ruzmarina ili nekoliko grančica bora / cedra

  • voda


Narandže možete koristiti svježe ili, ako imate vremena unaprijed, narezati ih na tanke kolutove i lagano osušiti u rerni. U šerpu dodajte sve sastojke, prelijte vodom (otprilike 5 šolja) i stavite na laganu vatru. Kada voda zakuha, smanjite temperaturu i pustite da lagano krčka.

Miris će se širiti polako, prirodno i nenametljivo bez svijeća, bez sprejeva, bez teških nota.

 

 

Mali trik da miris traje duže  

Ako imate lampu za grijanje svijeća ili mali grijač, dio tečnosti možete presuti u manju posudu i koristiti je kao izvor mirisa tokom večeri, čak i u spavaćoj sobi. Na taj način miris ostaje prisutan, ali još intimniji.

A ako vam nakon današnjeg zadatka ostane smjesa, prebacite je u staklenu teglu, dodajte čajnu krpu, zavežite traku i imate mali, lični poklon za prijatelje ili porodicu. To su pokločići koji ne stoje na polici, nego se koriste.

 

 

Za sve koji su dio ovog rituala  
 
Ako želite učestvovati u našem Bonjour Edit giveaway, podsjećamo da je potrebno samo da popunite kratki forms koji smo podijelili u prvom tekstu serijala. Poklanjamo Bonjour notes i limitirano izdanje Bonjour tote torbe, kao mali znak pažnje svima koji su odlučili da ovih 15 dana posvete sebi.

A ako želite još jedan mali dodatak ovom ritualu, ne zaboravite na free mjesečni kalendar koji možete preuzeti i svaki dan ubaciti jednu fotografiju svog trenutka pauze. Na kraju decembra imat ćete mali vizualni dnevnik, vaš.

Dan 10 je završio! Na redu je sljedeći mini korak u našem ritualu, do tada, uživajte u prostoru koji ste organizovali.


 miris_dom_bonjour_ba_1

 

Pogledajte najnovije teme na Bonjour.ba

Foto: @tezzabarton


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!