TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 2.7.2016.

Priča o Špajzu je zapravo priča o ostavi vaše bake, malenom, ali šarmantnom prostoru u kojem se nalaze razni specijaliteti. Naravno, njena ostava je itekako opremljena i sadrži sve vrste slatkih i kiselih delicija, doma napravljenih i par kupljenih proizvoda, brojne mirisne čajeve i kavu.

Denis Leo Hegic, dizajner s berlinskom adresom je tako kreirao sjajan micro prostor unutar Sarajevo City Centra, te je ovaj maloprodajni prostor dizajnom i interijerom suprotstavio koncepciji trgovačkog centra.

spajz trgovina 07

spajz trgovina 08

spajz trgovina 09

Toplina, održivost, jednostavnost i nepretenciozan interijer je ono što izdvaja Špajz i čini ga toplim mjesto u kojem će vam pogled krasiti šareni proizvodi prikazani na policama, ladicama i otvorenim barovima. Prirodni materijali i topla osnovna paleta boja vas instant vraćaju u djetinjstvo i čine ovo mjesto mjestom susreta s dragim ljudima.

spajz trgovina 10

spajz trgovina 12

spajz trgovina 13

spajz trgovina 16

spajz trgovina 19

spajz trgovina 17

spajz trgovina 15

 

Foto via Denis Leo Hegic PR




Bonjour

Može li začinima isteći rok? Evo kako prepoznati kada ih treba zamijeniti.

TEKST: Adelisa Mašić

Može li začinima isteći rok? Evo kako prepoznati kada ih treba zamijeniti. Može li začinima isteći rok? Evo kako prepoznati kada ih treba zamijeniti.

Police u kuhinji često kriju male staklenke začina koje čuvamo godinama, ali jeste li se ikada zapitali: može li začinima zapravo isteći rok trajanja?

Iako su sušeni začini poznati po dugotrajnosti, njihova aroma i snaga s vremenom ipak blijede. Koliko dugo će zadržati pun okus zavisi od vrste, načina obrade i najvažnije, od uslova u kojima ih čuvamo.

 



Biljni začini poput bosiljka, origana, timijana, lovora, peršuna ili metvice traju u prosjeku do tri godine, ali nakon tog perioda postaju blaži i manje mirisni.

 



Mljeveni začini poput cimeta, đumbira, kurkume ili paprike gube intenzitet nešto brže, najčešće nakon dvije godine, jer su sitno mljeveni i više izloženi zraku i svjetlu.

 



So je izuzetak: ona traje neograničeno, ali ako je aromatizovana drugim začinima i oni s vremenom gube snagu.

 



Važno je znati da se začini ne kvare u klasičnom smislu: ne mogu izazvati zdravstvene probleme, ali nakon određenog vremena više neće obogatiti jelo onako kao svježi.

 



Najbolji način da to provjerite je jednostavan: pomirišite i okusite. Ako miris nije snažan i prepoznatljiv, vrijeme je da začinu kažete zbogom.

 



Mali savjet: čuvajte začine u dobro zatvorenim posudama, daleko od svjetla i vlage  i uživat ćete u njihovoj aromi duže nego što mislite, jer čak i najmanji prstohvat svježeg začina može promijeniti cijelo jelo.

Foto: @photo.xzera


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!