TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 2.7.2016.

Priča o Špajzu je zapravo priča o ostavi vaše bake, malenom, ali šarmantnom prostoru u kojem se nalaze razni specijaliteti. Naravno, njena ostava je itekako opremljena i sadrži sve vrste slatkih i kiselih delicija, doma napravljenih i par kupljenih proizvoda, brojne mirisne čajeve i kavu.

Denis Leo Hegic, dizajner s berlinskom adresom je tako kreirao sjajan micro prostor unutar Sarajevo City Centra, te je ovaj maloprodajni prostor dizajnom i interijerom suprotstavio koncepciji trgovačkog centra.

spajz trgovina 07

spajz trgovina 08

spajz trgovina 09

Toplina, održivost, jednostavnost i nepretenciozan interijer je ono što izdvaja Špajz i čini ga toplim mjesto u kojem će vam pogled krasiti šareni proizvodi prikazani na policama, ladicama i otvorenim barovima. Prirodni materijali i topla osnovna paleta boja vas instant vraćaju u djetinjstvo i čine ovo mjesto mjestom susreta s dragim ljudima.

spajz trgovina 10

spajz trgovina 12

spajz trgovina 13

spajz trgovina 16

spajz trgovina 19

spajz trgovina 17

spajz trgovina 15

 

Foto via Denis Leo Hegic PR




Bonjour

Medo i realističko voće kao desert? Da, i probali smo ih u jednom sarajevskom kafiću.

TEKST: Adelisa Mašić

Medo i realističko voće kao desert? Da, i probali smo ih u jednom sarajevskom kafiću. Medo i realističko voće kao desert? Da, i probali smo ih u jednom sarajevskom kafiću.

Postoje mjesta kojima se rado vraćamo upravo zato što stalno donose nešto novo, a Backyard Sarajevo je jedno od tih.

Kafić koji je od samog otvaranja privukao pažnju svojim prepoznatljivom atmosferom i jasnom estetikom, ali i mjestom gdje se ponuda ne zaustavlja na 'standardnom'.

 



Ovog puta povod za dolazak bili su novi deserti, tačnije realistični kolači koji izgledom podsjećaju na voće, ali iznutra kriju slojevite, precizno balansirane okuse. 


backyard_sarajevo4bonjour_ba

Probali smo pistaciju i mango i upravo je taj momenat vizuelnog iznenađenja ono što vas prvo privuče. Na prvi pogled, desert izgleda gotovo identično pravom plodu: tekstura, boja i oblik su dovedeni do detalja. 

No, tek kada ga prerežete, postaje jasno zašto su ovi kolači postali pravi mali hit. 


backyard_sarajevo12bonjour_ba

backyard_sarajevo7bonjour_ba

Pistacija je kremasta, bogata, ali ne teška, dok mango donosi svježinu i blagu kiselkastu notu koja lijepo balansira slatkoću. Ovo su deserti koji se ne jedu na brzinu, već polako, uz kafu i razgovor.

 



Drugi desert koji smo probali je čokoladni medo: vizuelno razigran, ali okusom vrlo ozbiljan. Riječ je o čokoladnom mousseu preko kojeg se, neposredno prije posluživanja, prelije topla crna čokolada. 


backyard_sarajevo13bonjour_ba

Taj trenutak kada se čokolada razlije preko deserta čini cijelo iskustvo još zanimljivijim, a kombinacija tekstura i intenzivne čokolade čini ga savršenim izborom za one koji vole klasične, ali bogate okuse.


backyard_sarajevo15bonjour_ba

Backyard ovim desertima potvrđuje da nije riječ samo o lijepom prostoru, već o mjestu koje pažljivo gradi svoju ponudu i prati savremene gastro trendove.

 



Ako ste već bili u Backyardu, ovo je dobar razlog za novi dolazak. A ako niste, ovi deserti su sasvim dovoljan povod da ga konačno dodate na svoju listu mjesta koja vrijedi posjetiti u Sarajevu.

Foto: Bonjour


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!