TEKST: Bonjour.ba
DATUM OBJAVE: 2.8.2021.
Ovaj sočni i čokoladni recept idealan je za sve ljude koji trebaju ili žele pripremati bezglutenska jela koja su jednako ukusna i zanimljiva kao i njihove varijante koje sadrže gluten.
Recept za ovu tortu s nama je podijelila Matea Pehar, vlasnica profila koji je u potpunosti prilagođen spremanju bezglutenskih jela.
Upravo njezin profil @tea.mae_bezglutena može vam poslužiti kao inspiracija kako pripremiti ukusne muffine bez glutena, tamnu foccaciu ili pak bezglutenski kruh. Sve to kroz detaljne upute i fotografije koje će vas voditi kroz cijeli proces pripreme. U razgovoru sa Mateom otkrivamo vam malo detalja o njoj i njenom profilu kao i kako napraviti ovu čokoladnu fantaziju kako ju Matea rado zove.
Foto: @tea.mae_bezglutena
Kako biste sebe opisali u tri riječi i što vas je motiviralo na pokretanje profila?
Društvena, vesela i snalažljiva.
Na pokretanje profila motivirala me ljubav prema kuhanju, istraživanje te prilagodba glutenskih recepata u bezglutenske.
Kada je pokrenut i koji su recepti u fokusu?
Profil je pokrenut prije tri godine i jedini recepti koji su u fokusu su bezglutenski recepti za slana i slatka jela.
Bezglutenska čoko fantazija
Sastojci:
Ganache:
Priprema:
Umutiti jaja sa šećerom dok ne postane pjenasto. Banane izraditi s vilicom da budu kao kaša pa dodati u smjesu zajedno s otopljenim maslacem.
Pomiješati kokosovo i bezglutensko brašno s kakaom i praškom za pecivo te dodati smjesi.
Krupno mljevene bademe i nasjeckanu čokoladu dodati smjesi i još malo promiješati.
Kalup promjera 26 cm obložiti papirom za pečenje i peći na 180 stupnjeva 25 minuta.
Za ganache nasjeckati čokoladu i preliti vrelim vrhnjem pa miješati dok se čokolada ne otopi.
Hladan biskvit preliti kremom i ukrasiti s listićima badema.
Kolač možete poslužiti s tučenim vrhnjem ili kuglicom sladoleda.
Foto: @tea.mae_bezglutena
***
Naslovna fotografija: @tea.mae_bezglutena
Tekst: Bonjour.ba
TEKST: Bonjour.ba
Koliko toga može stati u tri minute? Dovoljno da se zaboravi na stresan mail, da se napravi kratka pauza za sebe, ili da se pronađe mali trenutak uživanja usred svakodnevne gužve.
Upravo u tim kratkim ritualima krije se posebna snaga, u vremenu koje posvetimo sebi, bez obzira koliko ono kratko trajalo.
Za Eminu Tsiligkros, koju pratimo zbog kreativnog i autentičnog pristupa životu, tri minute su i dovoljno za savršen obrok. Fini-Mini nudle, bilo u praktičnim pakovanjima ili u zdjelicama, dokaz su da i mali trenuci mogu postati užitak.
Emina Tsiligkros sa Eminom Smakom, glavnom urednicom Bonjour.ba portala
Odmah na početku nam je otkrila svoj favorit: Fini-Mini nudle s piletinom, čiji slatko-slani Teriyaki Chicken okus odmah osvaja svaki zalogaj.
U razgovoru s nama priznaje: “Uvijek pojedem dvije vrećice, a možda i više… začine pola-pola da budu ni preljuti ni bez ukusa.”
Dok Emina miješa začine u svoj instant obrok, smijeh i spontanost ulaze u kadar, a priprema? Gotova za samo tri minute.
Klasična instant magija u vrećici
Fini-Mini nudle dolaze u single pakovanju 75 g sadržanom u 5 pack pakovanju od 375 g za više gušta u jednom potezu. Sve što vam treba, nudle i začini, dovoljno ih je preliti sa 300 mL kipuće vode, sačekati tri minute i imate spreman obrok.
Okusi? Tu je Kokošji, blagi i aromatični, Goveđi, savršen za dane kada vam se baš ne da kuhati i Povrtni za one koji vole laganiji obrok.
Rezultat je jednostavan, aromatičan obrok bez nereda i stresa.
Kao što Emina objašnjava, brzinska priprema ne znači kompromis: “Najviše vremena dnevno trošim na rad, crtanje i slikanje, pa kad imam tri minute, nudle su savršene.”
Čašice koje mijenjaju pravila igre
Ako tražite praktičniji oblik užitka, Fini-Mini nudle u čašici nude instant obrok bez dodatnog kuhanja. Samo otvorite poklopac do pola, dodajte začine i prelijte kipućom vodom do oznake. Nakon četiri minute, možete uživati u aromatičnom obroku.
Spicy Beef donosi pikantnu kombinaciju goveđeg mesa i začina, Teriyaki Chicken slatko-slanu harmoniju sočne piletine i umaka, dok Curry očarava aromatičnim bogatstvom začina.
Emina kroz igru komentira: “Ako bi bila nudla, bila bih haotična, sa puno čili – ali zabavna i zanimljiva.” I doista, ove čašice spajaju praktičnost i karakter, baš kao i ona.
Kada instant postane kulinarska avantura
Instant nudle ne moraju ostati samo klasičan snack, one mogu postati baza za kreativne mini kulinarske projekte. Zamislite hrskave salate s prženim nudlama, noodles a la wok s povrćem ili brzinski stir-fry za užurbane dane.
Sve što vam treba su Fini-Mini nudle, malo mašte i tri do četiri minute za pripremu. Kao što Emina napominje, najbitnija stvar je uživanje: “Jedina zavrzlama u glavi bit će s čime jesti kašikom, viljuškom ili štapićima.”
Vaš mini trenutak gušta
Tri minute, mali ritual, a velika doza ukusa i inspiracije. Fini-Mini nudle spajaju brzinu, jednostavnost i kreativnost u jednom obroku koji možete prilagoditi svom raspoloženju i fantaziji.
Ako želite vidjeti kako Emina Tsiligkros kombinuje okuse, miješa začine i uživa u svakom trenutku, ne propustite pogledati cijeli razgovor i kulinarsku avanturu na linku ispod.
U tri minute možete otkriti cijeli svijet malih užitaka i možda se zaljubiti u instant gušt.
Upetljajte se u vrijedne nagrade
Ovaj Fini-Mini trenutak sa Eminom Tsiligkros samo je uvod u ono što nas tek čeka, a do tada ne propustite posebnu Fini-Mini nagradnu igru jer ako pokažete da imate petlju, možete osvojiti super nagrade.
Zato, pridružite se igri jer Fini-Mini trenuci uvijek najbolje izgledaju kad ih dijelimo zajedno.
Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa Podravkom
Produkcija: Bonjour.ba
Foto i video: Marko Jovančić za Bonjour.ba
Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!