TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 6.9.2020.

Ono što ovaj desert čini tako poželjnim gostom našeg vikend menija upravo je činjenica da se priprema lako i brzo, a donosi puno toga!

U savršenim slatkim zalogajima uživat će svi ukućani, a sočni biskvit u društvu omiljenog sezonskog voća i čokolade idealno je društvo i uz kavu i uz čaj. 

Uz to, vrijeme doma nam je nezamislivo bez slatkih poslastica, a za ovaj desert koji smo pronašli na blogu Flowers in the salad će se sigurno tražiti kriška više!

Sastojci:

  • 100 g tamne čokolade (70%)
  • 110 g maslaca na sobnoj temperaturi
  • 110 g smeđeg šećera
  • 4 jaja 
  • 150 g orašastih plodova, sitno naribanih
  • 40 g kukuruznog brašna
  • 30 g kakao praha
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 prstohvat soli
  • 50 ml mlijeka
  • 3 kruške srednje veličine

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 °C.
Stavite čokoladu i mlijeko u posudu i iznad lonca s kipućom vodom te miješajte dok se ne otope. Maknite s vatre i ostavite da stoje na sobnoj temperaturi dok se potpuno ne ohlade, ali je smjesa još uvijek tekuća.

Foto: flowersinthesalad.com

U mikseru tucite maslac i šećer dok ne postanu kremasti. Postupno dodajte jaja i dobro istucite da se sjedine. Dodajte čokoladu, lješnjake, kukuruzno brašno, kakao, prašak za pecivo i sol. Miksajte dok se dobro ne sjedini.
Ulijte tijesto u kalup za pečenje kolača koji ste prethodno namastili ili posuli pod dnu usitnjene orašaste plodove kako se smjesa ne bi zalijepila. Umetnite kruške duboko u tijesto.
Pecite oko 40-45 min, a uz čačkalicu provjerite je li smjesa dovoljno pečena. Ohladite kolač u kalupu za pečenje 15-20 min prije nego što ga okrenete na rešetku da se potpuno ohladi. Uživajte!

Foto: flowersinthesalad.com

Za više ukusnih recepata posjetite Web stranicu i Instagram profil.

***

Naslovna fotografija: flowersinthesalad.com
Tekst: BONJOUR.ba

 


Bonjour

3 tuzlanske adrese koju čine jesen posebnom: Hrana na broju 2 je savršena

TEKST: Bonjour.ba

3 tuzlanske adrese koju čine jesen posebnom: Hrana na broju 2 je savršena 3 tuzlanske adrese koju čine jesen posebnom: Hrana na broju 2 je savršena

Ako je ljeto bilo sezona svjetla i pokreta, jesen u Tuzli donosi novi ritam onaj sporiji, ali dublji. Svjetla kafića presijavaju se na mokrim pločnicima, mirisi toplog espresa miješaju se s muzikom iznutra, a razgovori traju duže.

U sklopu formata Tour de Bonjour donosimo vam priče o gradovima i jedinstvenim lokacijama pružajući novo viđenje onoga što nas svakodnevno okružuje. 

Ovog puta, našu pažnju zadržala je Tuzla, grad poznat po svom suncu, ali i atmosferi koja i u oktobru nosi toplinu i mjestima koja tek čekaju da budu otkrivena.

bonjour_ba_iqos_posjetili_smo_tuzla_r_01
bonjour_ba_iqos_posjetili_smo_tuzla_r_02

Tri adrese. Tri potpuno različite atmosfere. Jedna zajednička crta: prostor u kojem se može uživati bez pepela, bez klasičnog dima i s više prostora za misao i znatiželju.

U suradnji s IQOS Curious X, slavili smo istraživanje novih perspektiva, koje dočaravaju puls ovog grada. Neke od ovih lokacija već znate, neke će vas možda iznenaditi, ali sve tri pozivaju na istraživanje, opuštanje i onaj osjećaj da upravo sada živite trenutak koji vrijedi zapamtiti.

bonjour_ba_iqos_posjetili_smo_tuzla_r_03

Jesen miriše na sushi i jazz u Don Papa

Don Papa donosi večernji luksuz bez prenemaganja. U mračnijem interijeru, s profinjenim osvjetljenjem i pažljivo posloženim koktelima, osjećat ćete se kao da ste negdje između filmske scene i privatnog eventa.  

To je onaj tip prostora koji ne traži pažnju on je jednostavno ima.

bonjour_ba_iqos_posjetili_smo_tuzla_r_06
bonjour_ba_iqos_posjetili_smo_tuzla_r_08

Na stolu: Wagyu sushi, pizza s kozicama, nekoliko različitih vrsta sushija i naravno, Don Papa koktel koji je zaokružio priču večeri.

Ambijent, profinjen i topao, dokazuje da je luksuz u iskustvu, u pažnji s kojom se sve priprema i u osjećaju da se nalazite tačno tamo gdje treba.

bonjour_ba_iqos_posjetili_smo_tuzla_r_010
bonjour_ba_iqos_posjetili_smo_tuzla_r_07
bonjour_ba_tuzla_posjetili_smo_iqos_G2

Trenutak mira u Wint Lounge

Na Stupinama, Wint Lounge otvara panoramu grada kroz velike staklene stijene koje hvataju posljednje zrake sunca. Boje su sada mirnije, ali pogled još uvijek zadivljuje.

Mi smo uživali u Strawberry Basil Martini koktelu i cafe latteu, dok su se kroz prozor presijavale svjetiljke s ulice.

bonjour_ba_iqos_posjetili_smo_tuzla_r_017
bonjour_ba_iqos_posjetili_smo_tuzla_r_016

Wint je mjesto koje podsjeća da se jesen ne mora skrivati unutra da i dalje može biti sezona izlazaka, smijeha i dugih večeri uz dobar ritam.

Udobni kauči, ili visoke stolice, sunce i lagani povjetarac savršen recept za bezbrižan cozy trenutak.

bonjour_ba_tuzla_posjetili_smo_iqos_G1

Puls grada uz jesenju svjetlost u Slobodi

Na Trgu Slobode sve ostaje poznato, a opet svaka sezona donese novi ton. Jutarnja gužva oko šankova, miris svježe kafe i sok od cijeđene narandže uz pogled na trg stvaraju prizor koji lako postane ritual.

Ovaj kafić, simbol centra grada, i dalje spaja generacije od ranih sastanaka do kasnih razgovora uz lagane lounge tonove.

bonjour_ba_iqos_posjetili_smo_tuzla_r_05
bonjour_ba_01

Mi smo ovdje započeli dan uz cijeđenu narandžu i latte i ostali duže nego planirano. Jer Sloboda ima tu moć da običan trenutak učini posebnim, bez buke, bez dima samo ritam grada i vi.

bonjour_ba_tuzla_posjetili_smo_iqos_G3

Mi smo ih posjetili. Sada je red na vas. Stay curious.

*IQOS nije proizvod bez rizika i oslobađa nikotin koji izaziva ovisnost. Samo za punoljetne.

 

Ovaj sadržaj je nastao u suradnji sa IQOS Curious X

Produkcija: Bonjour.ba


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!