Sočan, čokoladni, mramorni kolač sa suhim voćem i narančom koji morate isprobati - Bonjour.ba - bh.lifestyle magazin

Sočan, čokoladni, mramorni kolač sa suhim voćem i narančom koji morate isprobati

Tekst:

GOURMET
20.3.2021.

Zdrav, ukusan, sočan i mekan kolač koji svojom biskvit teksturom podsjeća na djetinjstvo i miris bakine ili mamine kuhinje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nezaobilazan recept mnogih gourmet izdanja, s godinama je poprimio neke modernije preinake, no, u suštini je i dalje ostao popularan i rado viđen kolač na trpezama širom svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konačni ishod ovog kolača ovisi o željama i ukusu osoba koje ga prave i kušaju. Svakako je odlična baza za eksperimentiranje u kuhinji te dodavanje različitih sastojaka koje u trenutku pravljenja imate pri ruci. 

Sastojci:

  • 3 jaja
  • 1 vanilin šećer
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 šalice kristal šećera (od 200 gr.)
  • 1 šalica mlijeka (od 200 ml.)
  • 1 šalica putera
  • 3 šalice brašna
  • 1 jušna žlica cimeta
  • 400 grama suhog voća i orašastih plodova po želji
  • 1 limun
  • 1 narandža
  • 100 gr. tamne čokolade

Priprema:

Tri bjelanca umutiti u čvrsti snijeg, a potom dodati i žumanjke, vanilin šećer, kristal šećer, prašak za pecivo, mlijeko, otopljeni puter, brašno, cimet i sve skupa umutiti mikserom. U smjesu dodajte i suho, nasjeckano voće po želji (grožđice, brusnice, kandirane marelice, ananas, smokve, orahe, lješnjake, pistacije, bademe, sjemenke lana, maka, sezama…).

Foto: @unsplash.com

Naribajte i koricu limuna i narandže, iskoristite i sok iz ovih citrusa (samo obratite pažnju da ga ne bude previše, kako smjesa ne bi bila prerijetka.

POIGRAJTE SE OBLICIMA POSUDA ZA PEČENJE

Naribajte tamnu čokoladu, sve još jedanput skupa promiješajte i izlijte u pleh za pečenje koji ste prethodno namazali maslacem i posuli brašnom, kako se smjesa prilikom pečenje ne bi zalijepila za posudu. Kolač pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko sat vremena. Da bi vaš kolač izgledao još primamljivije, smjesu možete peći i u okruglastom kalupu za kuglof ili duguljastom protvanu za kruh.

Foto: @unsplash.com

Ovaj kolač je idealan i kao poklon, nezaobilazan je dio menija košare za piknik ili kao blagdanska delicija koju će ukućani jedva čekati kušati.

***

Naslovna fotografija: @supergolden88 
Tekst: Ana Bošnjak 

Povezani članci

Najpopularniji članci

Posljednje objavljeno