TEKST:

DATUM OBJAVE: 15.3.2021.

Zdrav, ukusan, sočan i mekan kolač koji svojom biskvit teksturom podsjeća na djetinjstvo i miris bakine ili mamine kuhinje.

Nezaobilazan recept mnogih gourmet izdanja, s godinama je poprimio neke modernije preinake, no, u suštini je i dalje ostao popularan i rado viđen kolač na trpezama širom svijeta.

Konačni ishod ovog kolača ovisi o željama i ukusu osoba koje ga prave i kušaju. Svakako je odlična baza za eksperimentiranje u kuhinji te dodavanje različitih sastojaka koje u trenutku pravljenja imate pri ruci. 

Sastojci:

  • 3 jaja
  • 1 vanilin šećer
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 šalice kristal šećera (od 200 gr.)
  • 1 šalica mlijeka (od 200 ml.)
  • 1 šalica putera
  • 3 šalice brašna
  • 1 jušna žlica cimeta
  • 400 grama suhog voća i orašastih plodova po želji
  • 1 limun
  • 1 narandža
  • 100 gr. tamne čokolade

Priprema:

Tri bjelanca umutiti u čvrsti snijeg, a potom dodati i žumanjke, vanilin šećer, kristal šećer, prašak za pecivo, mlijeko, otopljeni puter, brašno, cimet i sve skupa umutiti mikserom. U smjesu dodajte i suho, nasjeckano voće po želji (grožđice, brusnice, kandirane marelice, ananas, smokve, orahe, lješnjake, pistacije, bademe, sjemenke lana, maka, sezama…).

Foto: @unsplash.com

Naribajte i koricu limuna i narandže, iskoristite i sok iz ovih citrusa (samo obratite pažnju da ga ne bude previše, kako smjesa ne bi bila prerijetka.

POIGRAJTE SE OBLICIMA POSUDA ZA PEČENJE

Naribajte tamnu čokoladu, sve još jedanput skupa promiješajte i izlijte u pleh za pečenje koji ste prethodno namazali maslacem i posuli brašnom, kako se smjesa prilikom pečenje ne bi zalijepila za posudu. Kolač pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko sat vremena. Da bi vaš kolač izgledao još primamljivije, smjesu možete peći i u okruglastom kalupu za kuglof ili duguljastom protvanu za kruh.

Foto: @unsplash.com

Ovaj kolač je idealan i kao poklon, nezaobilazan je dio menija košare za piknik ili kao blagdanska delicija koju će ukućani jedva čekati kušati.

***

Naslovna fotografija: @supergolden88 
Tekst: Ana Bošnjak 


Bonjour

Ako kupujete piletinu, obratite pažnju na ovu jednu stvar. Može vam sačuvati zdravlje.

TEKST: Bonjour.ba/PR

Ako kupujete piletinu, obratite pažnju na ovu jednu stvar. Može vam sačuvati zdravlje. Ako kupujete piletinu, obratite pažnju na ovu jednu stvar. Može vam sačuvati zdravlje.

Perutnina Ptuj, vodeća peradarska industrija u regiji, prva je u Bosni i Hercegovini dobila certifikat “uzgojeno bez upotrebe antibiotika” koji joj je dodijeljen za liniju proizvoda “Piletina Natur”, dostupnu na policama širom Bosne i Hercegovine od juna ove godine. 



bonjour_ba_perutnina_04

 

 

Iz kompanije navode kako ova inovativna ponuda dolazi kao odgovor na sve veću potražnju potrošača za zdravijim i prirodnijim prehrambenim opcijama. 

Naime, iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) navode kako ubrzan razvoj antimikrobne rezistencije predstavlja vodeću zdravstvenu prijetnju. Na brzi razvoj bakterijske rezistencije uveliko utječe neprimjereno i prekomjerno propisivanje antibiotika, njihova nepravilna upotreba kao i upotreba u preventivne svrhe u veterinarskoj medicini.



bonjour_ba_perutnina_06

 

 

Najsavremenija tehnologija koja osigurava zdravlje pilića

 

Na zvaničnoj promociji nove linije, certifikat koji garantira da pilići ni u jednoj fazi tova nisu primili antibiotike, Perutnini Ptuj dodijelila je certifikacijska kuća DNV Adriatica

 

„Napravili smo iskorak koji mijenja standarde domaće proizvodnje i tržišta. S ponosom potvrđujemo da smo prvi proizvođač u Bosni i Hercegovini koji svojim kupcima nudi certificiranu piletinu - uzgojenu bez upotrebe antibiotika. Ovo je rezultat višegodišnjeg rada, od kontrolisanog uzgoja do primjene najsavremenijih tehnologija koje osiguravaju zdravlje životinja. 

Perutnina Ptuj Natur linija s Antibiotic Free certifikatom dokaz je da se i u domaćim uslovima može proizvoditi po najvišim evropskim standardima ako postoji vizija, stručnost i hrabrost da se ide ispred vremena. Ovo je naš odgovor na pitanje - šta želimo staviti na porodični sto. Zbog toga sa sigurnošću kažemo – Bliže prirodi. Bliže ljudima,” izjavio je Adnan Hodžić, direktor kompanije Perutnina Ptuj BH d.o.o.


bonjour_ba_perutnina_07

 

 

Certifikaciji je prethodio temeljiti pregled ukupne vertikalno integrisane proizvodnje.

 

“Perutnina Ptuj je pionir na ovim prostorima kada je uzgoj bez upotrebe antibiotika u pitanju. Već dvije godine radimo na projektu Antibiotic Free u Bosni i Hercegovini što dovoljno govori koliko je opsežan i kompleksan. Naši auditori jedini imaju pravo uzimanja uzoraka, gdje proizvođač ne zna na kojim farmama će se vršiti uzorkovanje, a uzorkuju se stelja, voda na kraju linije i hrana iz usipnog koša. 

I zaista samo firme koje imaju sisteme upravljanja kvalitetom, koje i same imaju vrlo rigoroznu kontrolu farmi i dobavljača, mogu proći ovu zahtjevnu proceduru koja prethodi izdavanju certifikata”, izjavila je Renata Preložnjak, direktorica prodaje i odjela edukacije za Adriatik regiju u Certifikacijskoj kući DNV Adriatica.



bonjour_ba_perutnina_03

 

 

Domaći uzgoj

 

Na farmi Perutnine Ptuj u Bosni i Hercegovini, ali i u saradnji s više od 100 domaćih kooperanata, pokrenut je tehnološki najsavremeniji način uzgoja pilića. Poseban značaj pridaje se kvalitetu ishrane i higijenskim mjerama. U strogo kontrolisanom okruženju, u kojem se redovno uzorkuju voda, hrana i stelja, omogućen je zdrav život i pravilan razvoj pilića.
 

 

“Proizvodnja piletine s deklaracijom - uzgojeno bez antibiotika dobija sve veći značaj u svijetu jer doprinosi zaštiti potrošača, dobrobiti životinja i očuvanju životne sredine. Ovaj pristup je važan korak ka odgovornijoj i etičnijoj proizvodnji hrane i borbi protiv antimikrobne rezistencije. 

Za potrošače to znači sigurniju hranu, bez ostataka antibiotika u proizvodima životinjskog poriјekla, koji mogu ugroziti zdravlje, izazvati alergije i povećati rizik od rezistencije“, pojasnio je prof. dr. Drago Nedić iz JU VIRS “Dr. Vaso Butozan” Banja Luka, dodavši kako ovakav uzgoj potrošačima pruža veću sigurnost i povјerenje u kvalitet hrane koјu konzumiraјu.



bonjour_ba_perutnina_05

 

 

Kvalitet, sigurnost, sljedivost

 

Ukupni proizvodni lanac temelji se na integrisanom sistemu KSS (kvalitet, sigurnost, sljedivost), gdje su svi procesi proizvodnje strogo kontrolisani. Hrana za piliće, koja je nutritivno i energetski izbalansirana za svaku fazu njihova rasta i razvoja, garantuje i meso boljeg kvaliteta, odnosno većih nutritivnih vrijednosti za čovjeka.


bonjour_ba_perutnina_02
 

 

Ovom linijom proizvoda Perutnina Ptuj potvrdila je svoju predanost najvišim standardima sigurnosti hrane i održivosti. Dodatno je učvrstila poziciju lidera u prehrambenoj industriji, pružajući kupcima proizvode koji zadovoljavaju ne samo njihove prehrambene potrebe, već i njihove ekološke i etičke vrijednosti.


bonjour_ba_perutnina_01
 

 

Foto: PR


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled backstage priče!