TEKST: Bonjour.kolumnistica
DATUM OBJAVE: 14.2.2020.
Foody nije baš novo mjesto u gradu. Objekt postoji već godinama kao dio benzinske postaje Energy Commerce.
Ipak, nedavno su odlučili proširiti ponudu i promijeniti koncept.
Radi se o postojećoj benzinskoj postaji, a novi moment je ugostiteljskog karaktera. Logičan slijed bio je modernizirati interijer. Tu na scenu nastupa brend Fasada, Nada Komadina i Martina Milićević koja nam je i otkrila sve detalje o samom preuređenju prostora.
***
Naša osnovna ideja bila je estetski razdvojiti prostor na osnovne funkcije, koncipiran kao jedinstveni open-space, utvrditi hodne linije, jasno podijeliti funkcije.
U interijeru Foodyja isprepliću se hladni i topli materijali, boje i tonovi. Stvara se tako ono što nam svima treba u vremenu koje odvojimo za pauzu, popodnevnu kavu ili snack: ugodna prijateljska atmosfera, prozračan prostor i zanimljivi detalji.



U interijeru su otprilike svi elementi koji su obilježili trendove 2018. godine: terrazo, zelenilo, staklo, drvo...Svaki naš projekt počinje tzv. moodboardom. Ni Foody nije iznimka.

Veliki povratak terrazza je tema koja je prošle godine zavladala svim medijima, a u Foodyju upravo terrazzo vodi glavnu riječ. Uz terrazzo pod (a dijelom i zid), topla maslinasta boja na zidu i drvene letvice na stropu savršena su baza za detalje: grozdove staklene rasvjete, okrugla ogledala, neonski natpis...
Pretpostavljam da i među vama koji čitate ima onih koji prostor ocjenjuju prema izgledu toaleta! Da i mi smatramo da bi i benzinska postaja i restoran i kafić trebali imati, osim samo funkcionalan i originalan i zanimljiv prostor toaleta.
Teorije i stereotipi o bojama nisu nešto čime se zamaramo, pogotovo u interijerima! Ipak, u ogromnom, ali doslovno ogromnom izboru keramike, odlučile smo se za potpuni stereotip! Za nešto, u što inače uopće ne vjerujemo, ali je prisutno… U tradicionalni odabir roze za ženske i plave za muške. Naravno, pričam o tolaetima.
Pločice zanimljivih dimenzija i još zanimljivijeg načina slaganja i iznenađujućih boja potpuno su osvježenje i ugodna promjena nakon šokantnog crnog predprostora.
Proces uređenja svakog prostora je proces koji traje i koji se najčešće iskomplicira više puta. Spoj investitora, arhitekata i majstora - izvođača, ključ je dobroga rezultata. I interijer Foodyja je bio proces od nekoliko mjeseci u kojima smo se prilagođavali instalacijama, mijenjali izgled stropnih letvica, birali brzo dostupne materijale i opremu, jedva čekali kerrock u salt & pepper nijansi u crnom predprostoru, kod „druge ruke“ mijenjali nijansu zelene na stropu i što sve ne…?!
Interijer je živi proces, mijenja se i nastaje i nakon službenog otvaranja.
Još čekamo zanimljivo dizajniran jelovnik na zidu! ;)
Ako ste u Mostaru, prošetajte do Dubrovačke ulice. Uvjerite se u suvremen urbani interijer i doživite dašak svježine u prijateljskom ambijentu.

Za BONJOUR.ba piše:

TEKST: Ada Ćeremida
Iza nas je već deset dana malih promjena koje se nisu desile odjednom, nego polako kroz prostor, navike i ritam dana.
Kroz Interijer i Dizajn rubriku bavili smo se kutcima za pauzu, mikro-organizacijom i malim DIY momentima koji prostor čine ličnijim.
Danas, u 10. danu Bonjour Edit rituala, vraćamo se upravo toj ideji: prirodnom, netoksičnom mirisu doma koji ne prikriva prostor, nego ga polako mijenja.
Prije nego što su postojale mirisne svijeće, difuzori i sprejevi, domovi su se osvježavali na mnogo jednostavniji način. Mirisom iz šerpe.
Mi to zovemo purpur. Mješavina sušenog voća, začina i biljaka koja se koristila ne samo da prostor lijepo miriše, nego i da se dom simbolično očisti od ustajale, zimske energije i pripremi za novu sezonu.
Originalni naziv potpourri dolazi iz francuskog izraza pot-pourri i doslovno znači „izmješana šerpa“ što je slojevita kombinacija mirisa koja se vremenom mijenja i razvija.
Današnji zadatak: Domaći purpur za neodoljiv miris doma
Domaći purpur nije ništa novo. Ovakve mirisne mješavine koristile su se stoljećima širom Evrope, posebno u mediteranskim i srednjoevropskim domaćinstvima, mnogo prije industrijskih mirisa. Zimi, kada su domovi bili zatvoreni i zrak ustajao, citrusi, začini i grančice stavljali su se u vodu ili sušili kako bi prostor ponovo „prodisao“.
Osim što su služili da dom miriše toplo i čisto, purpur je imao i simboličnu ulogu: vjerovalo se da uklanja ustajalu, tešku energiju nakupljenu tokom zime i priprema prostor za novu sezonu i svjetliji period godine. No, što ga danas čini posebno privlačnim jeste činjenica da je potpuno netoksičan, prilagodljiv i spor.
Današnji zadatak traje 10 do 15 minuta pripreme, a onda može trajati cijeli dan. Sve što vam treba vjerovatno već imate u kuhinji.
1–2 narandže
1/2 šolje svježih ili sušenih brusnica
2–3 štapića cimeta
2–3 zvjezdasta anisa
1 kašika cijelih klinčića
1 grančica ruzmarina ili nekoliko grančica bora / cedra
voda
Narandže možete koristiti svježe ili, ako imate vremena unaprijed, narezati ih na tanke kolutove i lagano osušiti u rerni. U šerpu dodajte sve sastojke, prelijte vodom (otprilike 5 šolja) i stavite na laganu vatru. Kada voda zakuha, smanjite temperaturu i pustite da lagano krčka.
Miris će se širiti polako, prirodno i nenametljivo bez svijeća, bez sprejeva, bez teških nota.
Mali trik da miris traje duže
Ako imate lampu za grijanje svijeća ili mali grijač, dio tečnosti možete presuti u manju posudu i koristiti je kao izvor mirisa tokom večeri, čak i u spavaćoj sobi. Na taj način miris ostaje prisutan, ali još intimniji.
A ako vam nakon današnjeg zadatka ostane smjesa, prebacite je u staklenu teglu, dodajte čajnu krpu, zavežite traku i imate mali, lični poklon za prijatelje ili porodicu. To su pokločići koji ne stoje na polici, nego se koriste.
Za sve koji su dio ovog rituala
Ako želite učestvovati u našem Bonjour Edit giveaway, podsjećamo da je potrebno samo da popunite kratki forms koji smo podijelili u prvom tekstu serijala. Poklanjamo Bonjour notes i limitirano izdanje Bonjour tote torbe, kao mali znak pažnje svima koji su odlučili da ovih 15 dana posvete sebi.
A ako želite još jedan mali dodatak ovom ritualu, ne zaboravite na free mjesečni kalendar koji možete preuzeti i svaki dan ubaciti jednu fotografiju svog trenutka pauze. Na kraju decembra imat ćete mali vizualni dnevnik, vaš.
Dan 10 je završio! Na redu je sljedeći mini korak u našem ritualu, do tada, uživajte u prostoru koji ste organizovali.

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!