TEKST: Bonjour.ba

DATUM OBJAVE: 10.4.2015.

Iz jednog od najpoznatijih sarajevskih restorana poručuju: „Ljubav spaja. Hrana također.“ i upravo je pod tim sloganom nastavljen projekt 'gostujućih restorana' koji su pokrenuli.

Podsjećamo, tim restorana 4 sobe gospođe Safije je u prošlom mjesecu otputovao u Banja Luku kako bi spremali hranu u čuvenom restoranu 'Philippe dine&wine', što se pokazalo kao velik uspjeh obzirom da su rezervacije za ovo gostovanje bile popunjene četiri dana ranije.

Uzvratna Philippeova posjeta gospođi Safiji i njenim prijateljima se održala, s jednakim uspjehom, sinoć u Sarajevu. Šest sljedova izvrsnih jela je spremio šef Philippe dine&wine, a gosti večeri su, uz gastronomske delicije, uživali u vinima vinarije Vukoje. 

06

"Baštinimo iste, univerzalne vrijednosti, a to su topla dobrodošlica putnicima-namjernicima, ljubav prema dobroj hrani i lijepim druženjima. Volimo putovati, ali sa jednakom radošću dočekujemo goste u našoj kući. Tako smo i došli na ideju 'gostujućih restorana' kada, na jedno veče, preselimo kompletnu kuhinju restorana kod dragih prijatelja i napravimo večeru za sve one koji, zajedno s nama, cijene bogatstvo tradicije koju smo, srećom, zadržali", rekla je o projektu Dalila Sinanović, vlasnica restorana '4 sobe gospođe Safije'.

Planirano je da ovaj nesvakidašnji projekt zaživi u budućnosti, te da međusobna gostovanja i razmjena kulinarskih iskustava poznatih bh., ali svakako i regionalnih restorana, postanu praksa na sreću svih ljubitelja neobičnih gastro delicija.

Predstavljamo sinoćnjih neodoljivih 6 sljedova u kojima smo uživali. 

 

01

Govedji carpaccio na način šefa kuhinje (uz Vukoje žilavku 2013)

 

02

Flambirana guščja džigerica s jabukom (uz Vukoje Chardonnay 2012)

 

03

Grilovani koziji sir s džemom od brusnice (uz Vukoje 30 syrah 2011)

 

 

04

Biftek u pfeffer sosu (uz Vukoje vranac 2011)

 

 

05

Čokoladni tartuf (uz Vukoje bitter)

 

 


Bonjour

Bonjour Edit: Za 12. dan pravimo mini snack board od namirnica koje već imamo

TEKST: Adelisa Mašić

Bonjour Edit: Za 12. dan pravimo mini snack board od namirnica koje već imamo Bonjour Edit: Za 12. dan pravimo mini snack board od namirnica koje već imamo

Kako se Bonjour Edit polako približava kraju, rituali postaju još jednostavniji. Dan 12 ne traži recepte, kupovinu ni planiranje. Traži samo da od onoga što već imaš napraviš mali, lijep trenutak.

Danas pravimo mini snack board. Ne za goste, ne za Instagram, nego za sebe. Onaj tanjir koji ne mora biti savršen, ali izgleda kao da si mu posvetila malo pažnje.

 



Snack night je idealan za večeri kada nisi gladna za ‘pravu večeru’, ali želiš nešto grickati. I još bolje, kada želiš da to izgleda lijepo, a ne kao da si sve pojela direktno iz pakovanja.

 



Kako napraviti mini snack board?  

Uzmi male tanjire ili dasku za rezanje i složi snackove koje već imaš kod kuće. Poenta nije količina, nego kombinacija.

Možeš uključiti:

• komadiće sira
• orašaste plodove ili bademe
• krekere ili tostirani hljeb
• masline ili sušeno voće
• nekoliko kockica čokolade


 



Nije važno šta tačno biraš. Bitno je da složiš, a ne samo izvadiš. Da razmisliš o bojama, teksturama i rasporedu, makar na dvije minute.

 



Zašto snack night?  

Zato što način na koji jedemo često utiče na to kako se osjećamo. Mini snack board pretvara obično grickanje u mali ritual. Sporiji zalogaji. Manje nesvjesnog jedenja. Više uživanja.

 



Ovo nije ‘zdrava večera’ niti pravilo kako treba jesti. Ovo je samo podsjetnik da i male stvari mogu izgledati lijepo i imati svoj trenutak.

 



Za kraj  

Ako želiš, zabilježi današnji snack night u našem free mjesečnom kalendaru. Jedna fotografija tanjira, detalja ili samo bilješka da si večeras sebi napravila mali estetski predah je sasvim dovoljna.


anigif


I za kraj, kao mali znak pažnje, na kraju Bonjour Edit serijala čeka i giveaway: Bonjour notes i limitirana Bonjour tote torba, za sve one koje su ovih 15 dana birale male rituale. Za učešće je potrebno samo da ispuniš kratki Forms koji smo podijelili u prvom tekstu serijala.

 



Vidimo se sutra, u novom Bonjour Edit izazovu!

Foto: @foodfotoaestetic


Bonjour

Bonjour.club član!

Prvi otkrijte najnovije trendove, ekskluzivne vijesti, najbolje shopping preporuke i pogled u backstage priče!